Skischoenen gaan gemiddeld zo'n 60 tot 80 dagen mee en maximaal 8 tot 10 jaar. De levensduur van skischoenen is afhankelijk van verschillende factoren. Zelfs als je super zuinig bent op je spullen, ontkom je er niet aan je skischoenen na verloop van tijd te vervangen. Je wilt immers niet dat de skischoen z'n eigenschappen verliest en het materiaal aan stijfheid en kracht inboet. Om fijn én veilig te kunnen skiën, is het belangrijk om je schoenen regelmatig te checken en met een aantal zaken rekening te houden. In dit blog lees je alles over hoelang skischoenen meegaan.
De levensduur van skischoenen
Skischoenen staan nu niet bekend als super comfortabel, toch raak je er naar verloop van tijd aan gehecht. Helaas voor jou hebben je skischoenen geen oneindige levensduur. Doorgaans gaan skischoenen 60 tot 80 dagen mee of 8 tot 10 jaar. Gedurende deze tijd biedt de binnenschoen voldoende comfort, steun en flexibiliteit. Daarnaast is ook de buitenschaal is aan slijtage onderhevig. Door aantasting van diverse invloeden, met name UV straling, kan deze minder stijf worden. Ook de weekmakers in het plastic verliezen hun werking, waardoor den skischoen zelfs kan breken. Tot slot kan ook de zool slijten, waardoor deze niet meer optimaal in de binding past, wat voor onveilige situaties kan leiden. Hoelang skischoenen meegaan is afhankelijk van verschillende factoren. Wie één week per jaar op wintersport gaat zal eerder rekenen in jaren, terwijl iemand die een heel seizoen in de sneeuw gaat eerder spreekt van dagen.
Verschillende factoren spelen een rol op hoe lang skischoenen mee gaan
Moet ik mijn skischoenen vervangen of kunnen ze nog wel een vakantie mee? Of skischoenen aan vervanging toe zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Als je in het bezit bent van een eigen paar, is het verstandig om ze regelmatig te controleren op eventuele scheurtjes, barstjes en andere mankementen. Twijfel je? Dan kun je natuurlijk altijd langsgaan bij een specialist en checken hoe het zit met de levensduur van je skischoenen.
- De kwaliteit van je binnenschoen
- De kwaliteit van je buitenschoen
- Slijtage aan de zool
Naast dat je skischoenen vervangt vanwege ouderdom en slijtage, kun je ze ook vervangen omdat ze niet lekker zitten of omdat je veel beter en technischer bent gaan skiën. Bovendien verandert de techniek van skischoenen regelmatig. Materiaal wordt steeds duurzamer en lichter en met de data van een voetscan kan een bootfitter een nog beter paar aan je aanmeten.
Weekmakers verdwijnen uit het plastic
De schaal (buitenkant) van een skischoen wordt gemaakt van plastic en dit plastic heeft helaas geen oneindige levensduur. Door middel van verwarmen krijgt dit materiaal in de fabriek de juiste vorm en ook bevat het verschillende flex-eigenschappen en diktes. Naar verloop van tijd verdwijnen de weekmakers uit het plastic, waardoor het hard en broos kan worden. Gevolg is dat er scheurtjes of barstjes ontstaan. Doorgaans is dit na zo'n 8 tot 10 jaar. Wees je ervan bewust dat er wel een verschil zit in het type plastic dat men gebruikt voor skischoenen. Het ene slijt sneller dan het andere. Wanneer je zuinig met je skischoenen omgaat en deze regelmatig controleert op ouderdom, hoef jij niet mee te maken dat je skischoen op de piste ineens in tweeën breekt.
Kwaliteit van de binnenschoen neemt af
Een andere factor die bepaalt hoelang skischoenen meegaan, is de kwaliteit van de binnenschoen. Moderne binnenschoenen (ook wel liners genoemd) worden gemaakt van een combinatie van zacht en harder kunststof. Een binnenschoen bestaat uit een schuimsoort dat de vorm van de voeten aanneemt (memory foam). Dankzij al die materialen geniet jij tijdens het skiën van optimaal comfort, steun en flexibiliteit. Ook hier geldt dat dit materiaal geen oneindige levensduur heeft. Het schuim slijt naar verloop van tijd, ook van het op zolder liggen. De luchtbellen verdwijnen en hierdoor wordt de binnenschoen harder. Ook kun je merken dat hierdoor je skischoenen ineens groter kunnen aanvoelen.
Slijtage aan de zolen
Een andere factor die invloed heeft op de levensduur van skischoenen is de slijtage aan de zolen. Wanneer de zolen van je buitenschaal versleten zijn, passen ze niet meer goed in de bindingen. In het ergste geval kun je hierdoor naar ten val komen en ernstige blessures oplopen, omdat je binding niet goed functioneert.
Zo gaan je skischoenen langer mee
Wie zuinig is op skimateriaal en er goed voor zorgt, kan er extra lang van genieten. Dat geldt ook voor de levensduur van skischoenen. Laat ze na afloop van iedere skidag goed drogen, met de punten naar boven op het skirek. Helemaal ideaal is om de binnenschoen uit de buitenschaal te halen, maar dat is een klusje waar niet iedereen op zit te wachten. Doe dit wel altijd na de skivakantie en laat alles een paar dagen goed drogen. Zorg er daarnaast voor dat je de schnallen van je skischoenen altijd sluit als je ze wegzet, zowel tijdens als na de vakantie. Op die manier behouden de skischoenen hun vorm. Einde skivakantie en alles droog? Berg je skischoenen ergens op waar het droog en donker is.
Stinkende skischoenen, wat kun je doen?
Tijdens een fanatieke dag op de latten transpireer je flink. Al dat vocht kan vanwege de harde buitenschaal niet zomaar ontsnappen, daarom is het zo belangrijk dat je skischoenen na afloop van de skidag én skivakantie goed laat drogen. De oorzaak van stinkende skischoenen is vocht. Bacteriën zijn helemaal op hun plek in een broeierige, vochtige omgeving. Zit de nare geur eenmaal in je skischoenen, dan krijg je die er maar moeilijk uit. Stinkende skischoenen kunnen een reden zijn je skischoenen te vervangen. Dit helpt ertegen ›››
Tips voor het kopen van skischoenen
Hoe zuinig je ook op je skischoenen bent, er komt een tijd dat je nieuwe skischoenen moet kopen. Laat je in een gespecialiseerde wintersportwinkel goed adviseren en neem ruim de tijd als je nieuwe skischoenen gaat kopen. Andere tips voor het kopen van skischoenen zijn dat je eerlijk moet zijn over je skiniveau en dat je je niet moet laten leiden door looks.