Skip to navigation Skip to main content

Hoelang gaan skischoenen mee?

16399 - Hoelang gaan skischoenen mee? (1)

De levensduur van je skischoenen is afhankelijk van diverse factoren. Zelfs als je heel zuinig op je spullen bent, moet je naar verloop van tijd je geliefde skischoenen vervangen. Je wilt immers niet dat de skischoen z’n eigenschappen verliest en het materiaal aan stijfheid en kracht inboet. Soms kom je wel eens iemand tegen op de piste, waarbij de stukken skischoen in het rondvliegen. Omdat jij diegene niet wilt zijn, is het verstandig om je skischoenen regelmatig te checken en met een aantal zaken rekening te houden. In dit weblog lees je alles over de levensduur van skischoenen.

Levensduur van skischoenen

De levensduur van skischoenen bedraagt doorgaans 60 tot 80 skidagen. Gedurende deze tijd biedt de binnenschoen optimale steun, comfort en flexibiliteit. Ook de buitenschoen is onderhevig aan slijtage en kan door aantasting van diverse invloeden, met name UV straling, minder stijf worden. En dan is er nog de zool die ook invloed heeft op de levensduur van de skischoen. Wanneer de zool is versleten past deze niet meer goed in de binding en is de werking hiervan niet meer gegarandeerd. Twijfel je over de kwaliteit van je skischoen? Laat een specialist bij een wintersportwinkel antwoord geven op de vraag: ‘hoelang gaat mijn skischoen nog mee?’.

16399 -  (2)

Rondvliegend schuim en plastic

Veel skischoenen zijn gemaakt van plastic. Een stijf en flexibel materiaal, dat naar verloop van tijd echter z’n eigenschappen verliest. De weekmakers verdwijnen uit het plastic, waardoor het hard en broos kan worden. Met als gevolg dat skischoenen kunnen breken of scheuren. Wees hiervan bewust wanneer je skischoenen ouder dan 8 jaar zijn. Er zit echter wel verschil in het plastic dat gebruikt wordt, het ene kan sneller slijten dan het andere. Wanneer je zuinig met je skischoenen omgaat en deze regelmatig controleert op ouderdom hoef jij niet mee te maken dat je skischoen op de piste ineens in tweeën breekt.

Hoelang gaan ski’s mee?

Laat je skischoenen goed drogen en doe de buckels altijd dicht

Je kunt de levensduur van je skischoenen verlengen door deze goed te verzorgen. Laat ze na iedere wintersportdag goed drogen en haal na afloop van de vakantie de binnenschoen eruit om deze volledig droog te krijgen. Wanneer je de schoenen opbergt doe je de binnenschoen weer terug in de buitenschoen. Let er bij het opbergen op dat je dit op een droge, koele en donkere plek doet. Vergeet ook de buckels van de skischoen niet sluiten, zodat deze z’n vorm behoudt.

16399 -  (3)

Tips voor het kopen van skischoenen

Hoe zuinig je ook op je skischoenen bent, er komt een tijd dat je nieuwe skischoenen moet kopen. Laat je in een gespecialiseerde wintersportwinkel goed adviseren en neem ruim de tijd als je nieuwe skischoenen gaat kopen. Andere tips voor het kopen van skischoenen zijn dat je eerlijk moet zijn over je skiniveau en dat je je niet moet laten leiden door looks. Skischoenen kopen: tips >

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.