7 november 2018 door Miranda in 'Materiaal''

Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Ze zorgen voor de overbrenging van je bewegingen op de ski’s. Een goed passende skischoen verhoogt je skiplezier en controle op de ski’s. Skischoenen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de eigenschappen van de skischoenen zijn ze geschikt voor een bepaald skiniveau en terrein (piste/off-piste). Wil jij (nieuwe) skischoenen kopen? In dit weblog zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje en delen we de meest gemaakte fouten.

#1. Ga naar een gespecialiseerde wintersportwinkel

Het klinkt zo logisch: ga naar een goede wintersportshop. Toch laten veel mensen zich verleiden door een aantrekkelijke online aanbieding of tweedehandsschoenen. Echter is het aanmeten van de juiste skischoenen belangrijk. In een goede wintersportwinkel werken ervaren verkopers en bootfitters die jou het beste advies kunnen geven. Welke schoen past bij jou en jouw skiniveau? Na het stellen van een enkele vragen en het opmeten van je voeten, zal een bootfitter een aantal skischoenen voor je selecteren. Aan jou de taak deze zorgvuldig te passen en feedback te geven. Hoe zitten de skischoenen? Hoe voelt de de flex? Samen komen jullie zo tot het beste paar skischoenen voor jou.

#2. Neem ruim de tijd als je skischoenen gaat kopen

Even snel skischoenen kopen? Vergeet het. Neem ruim de tijd als je naar de winkel gaat en ga er niet vanuit dat je binnen een kwartiertje weer buiten staat met een nieuw paar skischoenen. Na de inventarisatie is het belangrijk de verschillende skischoenen uitgebreid te passen. Houd het paar dat het lekkerst zit ook gerust eens 10 minuten aan en ga een aantal keren in de skihouding staan. Op koopavonden en zaterdagen is het vaak druk in de winkel en moet je wellicht op je beurt wachten. Ben je in de gelegenheid, kies dan voor een rustig moment doordeweeks. En heb je oppas voor de kids, laat ze dan lekker thuis. Tenzij ze natuurlijk zelf ook skischoentjes nodig hebben.

#3. Trek comfortabele kleding aan als je gaat passen

Van verschillende skischoenen aan- en uittrekken, krijg je het snel warm. Ook is het belangrijk dat je een broek aantrekt, die je zonder problemen tot net onder je knie kunt oprollen. Zo wordt je been niet afgekneld tijdens het passen en kun je je concentreren op de pasvorm van de skischoen. Daarnaast is het fijn je eigen skisokken mee te nemen als je gaat passen, maar uiteraard liggen deze ook in de winkel.

Neem ruim de tijd als je skischoenen gaat kopen

Neem alle tijd om nieuwe skischoenen te proberen

#4. Laat je voeten goed opmeten

Skischoenen staan er niet om bekend het meest comfortabele schoeisel te zijn. Een (te) grote skischoen zal in de winkel dan ook een stuk prettiger aanvoelen dan een goed passende. Laat je voeten dus altijd opmeten in de winkel. Hierbij is niet alleen de lengte van je voet, maar ook de breedte van belang. Skischoenen zijn er namelijk ook in verschillende breedtes. Een skischoen die in de breedte of lengte niet goed past, skiet minder direct. Soms zal een bootfitter ook de binnenschoen (liner) uit de skischoen halen om een ‘shell fit’ te doen, hierbij kan hij goed nagaan of je de juiste maat te pakken hebt. Eventueel kan de verkoper ook de hoogte van je wreef meten, omdat dit voor sommige mensen een ‘probleemgebied’ is.

#5. Wees eerlijk over je skiniveau

Een goede verkoper zal je altijd vragen naar je skiniveau. Geef hierbij niet het aantal jaren aan dat je skiet, maar wees concreet. Hoeveel wéken heb je geskied? Hoe is je techniek? Heb je veel skiles gehad? Ski je graag snel of doe je het liever rustig aan? Ski je sportief met kracht of relaxed? En ben je vooral op de piste onderweg of ook naast de piste actief? Op wat voor soort ski’s ga jij de berg af? Wees eerlijk in je antwoorden. Overschat jezelf niet, maar onderschat jezelf ook niet. Hoe beter de skischoen bij jouw niveau past, hoe meer skiplezier je zult hebben.

Atomic skischoenen

Eenmaal in de sneeuw voelt je skischoen heel anders dan in de winkel

#6. Laat je niet leiden door looks of kleurtjes

Natuurlijk is het leuk als je skischoenen goed matchen met je outfit en ski’s, echter is het veel belangrijker dat ze goed passen en aansluiten bij jouw voeten en skiniveau. Hetzelfde geldt voor bepaalde merken. Elk merk heeft eigen kenmerken en de vraag is of dit merk het beste bij je past. Probeer dus zo ‘onbevooroordeeld’ mogelijk te gaan passen en laat je niet leiden door looks, merken of bepaalde kleuren. En het liefst ook niet door de prijs, maar die luxe kunnen we ons helaas niet allemaal permitteren.

#7. Investeer in goede zolen

De standaard zooltjes in een skischoen zijn gemaakt van zacht schuim en geven weinig ondersteuning. De meeste winkels verkopen speciale zolen en kunnen ook inlegzolen op maat maken. Echter zijn de op maat gemaakte zolen wat duurder, maar feit is dat de standaard zolen het liefst direct vervangen dienen te worden door een paar goede inlegzolen.

De meest gemaakte fouten

Helaas kopen veel mensen niet de juiste skischoenen. Hieronder lees je de meest gemaakte fouten:

  • Te groot. Heel veel mensen skiën op te grote (lengte en/of breedte) skischoenen. In de winkel lijken ze prima te zitten, totdat je er een paar dagen op geskied hebt. Het schuim van de binnenschoen is wat ‘gezet’ en ineens voel je dat ze te groot zijn. Je bewegingen worden niet meer goed over gebracht op de ski’s en je hebt minder controle. Het is belangrijk dat je teen tegen de voorkant van de schoen komt als je tijdens het passen rechtop staat. Sta je in de skihouding, dan moeten ze vrij komen. Ook handig: knip je teennagels, dan voel je beter de voorkant van de skischoen.
  • Te stijf. Het is belangrijk een skischoen te kiezen die qua stijfheid bij jouw skitechniek, gewicht en bouw passen. Veel mensen kiezen voor een te stijve skischoen. Hierdoor kunnen ze niet goed in de juiste skihouding komen en worden ‘naar achteren geduwd’. Het is belangrijk dat skischoenen jouw bewegingen niet tegenwerken. Het buigen van de enkels is bijvoorbeeld erg belangrijk. Lees hier meer over de stijfheid van een skischoen: de flex.
  • Een koopje. Als je heel veel geluk hebt, is jouw ideale skischoen in de aanbieding. Meestal is dit echter niet zo. Uiteraard kun je aangeven wat je budget ongeveer is voor een paar nieuwe skischoenen. De verkoper zal hier rekening mee proberen te houden. Lukt het niet om voor jouw budget een paar nieuwe skischoenen te kopen? Spaar dan nog even door om een miskoop te voorkomen.

Ski

Vergeet ook niet je nieuwe schoenen op je ski's te laten afstellen

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen