Skip to navigation Skip to main content

Skischoenen kopen: handige tips

Skischoen passen bij Bever Rotterdam
© Bever

Ben jij toe aan een nieuw paar of wil je graag voor het eerst je eigen skischoenen kopen, dan is het handig je vooraf alvast een beetje te verdiepen voor je naar de winkel gaat. Stel jezelf een aantal vragen, zodat je de verkoper de juiste informatie kan geven en hij of zij samen met jou de beste skischoenen voor jouw voeten kan vinden. Wil jij nieuwe skischoenen kopen? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips en weetjes voor je op een rijtje en delen we de meest gemaakte fouten.

Goede skischoenen: een waardevolle investering

Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je ski-uitrusting. Ze zorgen voor de overbrenging van je bewegingen op de ski’s. Goed passende skischoenen zijn enorm belangrijk, want deze verhogen je skiplezier en je controle op de ski’s. Omgekeerd kunnen niet goed passende skischoenen zorgen voor pijnlijke en/of koude voeten en komt het je skitechniek niet ten goede. Kortom, nieuwe skischoenen kopen is vaak een flinke investering, maar absoluut de moeite waard.

Een skischoen is geen pantoffel

Je voeten bestaan uit 26 botten, 33 gewrichten en 19 spieren en pezen. Wanneer je deze gecompliceerde ledematen in hardplastic schoenen stopt die lange latten moeten aansturen, kan dat natuurlijk ook nooit zo lekker zitten als een pantoffel. Maar pijn tijdens het skiën is natuurlijk niet de bedoeling en ook zeker niet nodig. Ondanks dat een grotere skischoen vaak veel comfortabeler zit, is dit niet fijn tijdens het skiën. En je gaat er minder goed van skiën. Het is dus belangrijk dat een skischoen goed stevig om je voet zit, als een ferme handdruk, zodat je bewegingen goed worden overgebracht op je ski’s en zo optimale controle hebt.

Bever skischoenen in de winkel
© Bever
Er is een enorme keuze aan skischoenen in de winkel

Eigenschappen van een skischoen

Skischoenen zijn er in veel verschillende soorten en maten. En hoewel je in eerste instantie misschien weinig onderscheid ziet, zijn er veel verschillende kenmerken. Afhankelijk van de eigenschappen van de skischoenen zijn ze geschikt voor een bepaald skiniveau en terrein (op de piste/off-piste). Zo zijn er bijvoorbeeld super stijve en smalle raceschoenen, maar ook all mountain schoenen met meer comfort, demping en een loopstand. De flex geeft de stijfheid van een skischoen aan, waarbij de flex per merk wel kan verschillen. Over het algemeen kies je als beginner voor een schoen met een lagere flex en comfort, terwijl een sportieve skiër die met meer kracht skiet de voorkeur geeft aan een stijvere schoen.

Wat voor een skiër ben jij?

Om de juiste skischoen voor jou te vinden, is het belangrijk dat je antwoord geeft op een aantal vragen:

 • Wat is je skiniveau? En wees daar eerlijk in! Overschat of onderschat jezelf niet. Je kunt eventueel ook een korte skivideo van jezelf meenemen naar de winkel om te laten zien wat je niveau is.
 • Waar ski je het liefst? Op de piste, off-piste en op welke kleur pistes.
 • Hoe ski je bij voorkeur? Houd je van snelheid, of ben je meer een relaxte skiër.
 • Op welke (soort) ski’s ski je? Het is optimaal wanneer je skischoen goed aansluit bij je type ski.
Uitzicht genieten in de sneeuw
© Bever
Wat voor type skiër ben jij?

Skischoenen kopen in 4 stappen

Wanneer je antwoord hebt kunnen geven op de bovenstaande vragen, is het tijd om naar de winkel te gaan. Kies een gespecialiseerde wintersportzaak, waar ze je goed kunnen helpen om voor jou de beste skischoen te vinden. Dit gaat in vier simpele stappen:

 1. Laat een 3D voetscan maken. Hierbij wordt niet alleen je maat, maar ook de breedte en hoogte van je voeten gemeten. Met deze informatie kan de verkoper enkele schoenen voor je uitzoeken.
 2. Skischoenen passen. Neem de tijd om twee tot drie paar schoenen te passen, zodat je zelf het verschil voelt en ontdekt welke ideaal zijn voor jou.
 3. Check de inlegzool. De meeste standaardzolen in skischoenen zijn plat en geven weinig tot geen ondersteuning. Afhankelijk van de drukpunten die zichtbaar waren op de scan, wordt een inlegzool geadviseerd die zorgt voor stabilisatie, ondersteuning en comfort. Kies ook een passende winter sportsok uit.
 4. Tijdens deze laatste stap worden je nieuwe schoenen helemaal aangepast aan jouw voeten, wanneer nodig, door zogenaamde bootfitting. Denk hierbij aan het verwarmen van je binnenschoenen, zodat deze perfect aansluiten op jouw voeten. Maar ook eventuele drukpunten kunnen worden verholpen, door de buitenschaal van de schoen op bepaalde plekken te verwarmen en aan te passen. Niet elke schoen is hier echter geschikt voor en niet alle winkels van Bever kunnen dit voor je doen. Bekijk hier de Bever winkels waar je je skischoenen kunt laten bootfitten.
3D voetanalyse skischoenen passen
© Bever
De 3D voetscan geeft direct veel informatie

Meest gemaakte fouten

Skischoenen kopen is een precies werkje en hierbij kan nog wel eens wat verkeerd gaan. Dit zijn de meest voorkomende fouten:

 • Te grote skischoenen
 • Afgaan op looks of prijs
 • Te stijve of te slappe schoenen
 • Passen met verkeerde sokken
 • Niet eerlijk zijn over je skiniveau
 • Teennagels vergeten te knippen
 • Online of tweedehands skischoenen kopen
 • Schoenen die niet bij jouw ski’s passen

Lees hier meer over de meest gemaakte fouten tijdens het skischoenen kopen ›

Tips wanneer je skischoenen gaat kopen

Hierbij nog wat laatste tips wanneer jij op zoek gaat naar nieuwe skischoenen:

 • Ga naar een gespecialiseerde winkel met ervaren en deskundig personeel, zoals bijvoorbeeld Bever.
 • Neem ruim de tijd als je skischoenen gaat kopen en heb je de keuze, vermijd dan drukke zaterdagen en koopavonden.
 • Trek comfortabele kleding aan, want van al het passen krijg je het warm. Zorg ervoor dat je je broek gemakkelijk tot de knie kunt oprollen.
 • Neem je eigen skisokken mee wanneer je gaat passen.
 • Houd het paar skischoenen dat het beste zit, gerust even een tijdje aan en ga in de skihouding staan. Lopen is onzin: dit doe je tijdens het skiën immers ook niet. 😉

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.