Skip to navigation Skip to main content

Skischoenen aantrekken & onderhoud tips (video)

6943 - Skischoenen aantrekken & onderhoud tips (video) (1)

Skischoenen aantrekken kan een behoorlijke worsteling zijn. Sommige schoenen zijn stug, waardoor de instap niet altijd even gemakkelijk gaat. Als je bedenkt dat je de skischoenen ook vaak in een bloedheet skihok aan moet trekken, breekt het zweet veel mensen al uit. In deze video geven we je tips hoe je eenvoudig in je skischoenen stapt. Ook vertellen we je welke schnallen je het beste als eerste kunt vastmaken en geven we je tips voor het drogen en opbergen van je skischoenen.

 Tips om je skischoenen aan te trekken

De belangrijkste tips die je kunnen helpen gemakkelijk in je skischoenen te stappen:

  • Zorg ervoor dat je skischoenen minimaal op kamertemperatuur zijn, iets warmer mag ook. Zijn er skischoenenverwarmers in je accommodatie, dan weet je zeker dat je skischoenen 's ochtends lekker warm zijn. Warme schoenen zijn soepeler en laten zich gemakkelijker aantrekken. Laat ze dus nooit achter in de auto, skibox of op het balkon.
  • Trek de tong van je skischoen goed opzij om erin te stappen, hierdoor krijgt je voet de ruimte. Veel mensen maken de 'fout' door de tong naar voren te trekken, dit zorgt niet direct voor meer ruimte en een gemakkelijker instap.
  • Zit je voet in de skischoen, maak dan eerst de twee schnallen boven vast (niet te strak, losjes).
  • Ga staan en buig door je knieën, zodat je voet goed in de hak van de schoen schuift.
  • Maak zittend de schnallen onder vast, zodat de voorvoet gefixeerd wordt. Deze schnallen moeten niet te strak, maar zeker niet te los. Een maatstaf is dat je de schnal met twee vingers naar beneden kunt drukken, dus zonder al te veel kracht: klik.
  • Zet vervolgens de schnallen boven goed stevig vast. Deze schnallen zet je meestal iets strakker dan de schnallen beneden, zodat je bovenbeen goed gefixeerd is.
  • Trek de powerstrap aan en sluit deze (meestal met klitteband).
  • Zorg dat je skischoenen 's ochtends goed vast zitten, maar zet ze zeker niet te strak. Gedurende de skidag kun je merken dat ze iets losser gaan zitten en kan je alsnog de schnallen wat strakker doen.

Skischoenen aantrekken

Tip: trek de tong opzij en niet naar voren als je in je schoen stapt

Skischoenen bijstellen

Soms zal je gedurende de skidag de schnallen van je schoenen iets strakker zetten

Na het skiën: goed laten drogen en opwarmen voor de volgende dag

Heb je moeite om na een skidag uit je skischoenen te komen, trek dan ook de tong weer goed naar de zijkant. Eventueel kan je een hand achter je kuit leggen, zodat je de schoen naar beneden duwt. Skischoenen zijn vaak nat door zweet en sneeuw. Laat ze dus goed drogen. Zo heb je de volgende dag weer lekkere warme en droge voeten. Zorg ervoor dat je de schnallen dicht hebt tijdens het drogen, zodat je schoenen de juiste vorm behouden.

Na de wintersport: haal je binnenschoenen uit de schaal

Persoonlijk doe ik dit iedere dag, maar na een wintersport is het zeker aan te raden om je skischoenen even uit elkaar te halen. Je trekt de binnenschoen uit de schaal en haalt het zooltje uit de binnenschoenen. Laat alles minimaal een dag goed drogen. Zet je skischoenen wel in elkaar voor je ze weer voor maanden wegzet in de kast. Maak de schnallen vast, zodat de schoenen in vorm blijven.

Binnenschoenen eruit

Door je binnenschoenen eruit te halen kunnen je schoenen goed drogen, dit voorkomt vervelende geurtjes

Langere levensduur en voorkomen van vervelende geurtjes.

Ik hoop dat je door bovenstaande tips de volgende keer makkelijker in je skischoenen stapt. En de overige tips je warme en droge voeten geven. Het af en toe uit elkaar halen van je skischoenen verlengt de levensduur en voorkomt vervelende geurtjes. Succes!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.