Skip to navigation Skip to main content

Skischoenen aantrekken, bootfitting & onderhoud tips (video)

Skischoen passen bij Bever Rotterdam
© Bever

Skischoenen aantrekken kan een behoorlijke worsteling zijn. Sommige schoenen zijn erg stug, waardoor de instap niet altijd even gemakkelijk gaat. In dit artikel en bijbehorende video geven we je tips hoe je eenvoudig in je skischoenen stapt. Ook vertellen we je welke schnallen je het beste als eerste kunt vastmaken, hoe strak deze eigenlijk horen te zitten en geven we je tips voor het drogen en opbergen van je skischoenen. Daarnaast nemen we een kijkje bij het bootfitting station van Bever, want de eerste stap is natuurlijk een perfect passende skischoen!

Het belang van een perfect passende skischoen

Voor we überhaupt gaan uitleggen hoe je je skischoen het gemakkelijkst en best kunt aantrekken, is het van belang dat je een skischoen hebt die goed past. De skischoen is de belangrijkste verbinding tussen jou en de ski. Past een skischoen niet goed, dan heb je minder controle over je ski's, omdat je bewegingen niet goed worden overgebracht. Niet alleen vervelend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer je nieuwe skischoenen gaat kopen, is het belangrijk dat je je voeten laat opmeten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een 3D-voetscan. Vervolgens kun je verschillende schoenen gaan passen. Lees hier meer tips voor wanneer je nieuwe skischoenen gaat kopen ›

Bootfitting kan eventuele drukpunten en pijn oplossen

Heb je eenmaal het perfecte paar skischoenen gevonden, dan kun je tegenwoordig bij de veel schoenen de binnenschoenen laten verwarmen (op bepaalde punten), zodat deze perfect naar je voet gaan staan en beter aansluiten. Daarnaast kunnen ook bepaalde punten van de binnenschoen juist worden opgevuld, voor een betere pasvorm, zoals bijvoorbeeld bij het enkelbot. Voel je daarna nog wat drukpunten, dan kan dit door middel van bootfitting worden opgelost. Zo kan de harde buitenschaal bijvoorbeeld op sommige plekken worden uitgedrukt, zodat je meer ruimte hebt. Koop je je skischoenen bij Bever, dan is bootfitting trouwens gratis. En twijfel je over de pasvorm van je huidige schoenen, dan kun je hiermee ook altijd langskomen in een Bever L, XL en XXL winkel.

Bootfitting Bever: schoen uitdeuken
© Bever
Bootfitting zorgt ervoor dat je geen vervelende drukpunten in je skischoenen hebt.

Zo trek je je skischoenen op een goede en gemakkelijke manier aan

De belangrijkste tips die je kunnen helpen gemakkelijk in je skischoenen te stappen:

 • Zorg ervoor dat je skischoenen minimaal op kamertemperatuur zijn, iets warmer mag ook. Zijn er skischoenenverwarmers in je accommodatie, dan weet je zeker dat je skischoenen 's ochtends lekker warm zijn. Warme schoenen zijn soepeler en laten zich gemakkelijker aantrekken. Laat ze dus nooit achter in de auto, skibox of op het balkon.
 • Check of je sok netjes recht zit en of je de juiste sok (links en rechts) aan de juiste voet hebt.
 • Open vervolgens de schnallen van je schoenen en draai ze eventueel een kwartslag, zodat ze niet ongewild vastklikken.
 • Door de tong van je skischoen goed opzij te trekken, creëer je ruimte om erin te stappen. Veel mensen maken de 'fout' door de tong naar voren te trekken, dit zorgt niet direct voor meer ruimte en een gemakkelijkere instap.
 • Ga staan, buig je knie en duw je voet naar binnen. Bij een stijve schoen kan dit best even duwen en wrikken zijn.
 • Ga weer zitten en check of alle 'flappen' van je skischoenen goed zitten. Zit je voet in de skischoen, maak dan eerst de twee schnallen boven vast (niet te strak, maar losjes).
 • Ga staan en buig door je knieën, hierdoor schuift de hak van je voet goed achterin de schoen. 
 • Maak zittend de schnallen onder vast. Deze schnallen moeten niet te strak, eigenlijk houden deze alleen je schoen in vorm. Een maatstaf is dat je de schnall met twee vingers naar beneden kunt drukken, dus zonder al teveel kracht: klik. Heb je de behoefte de onderste schnallen strak te zetten, dan zou het kunnen dat je schoenen te breed of te groot zijn. Tegenwoordig zijn er ook skischoenen met een BOA-sluiting onder, best handig!
 • Stel vervolgens de schnallen boven nog wat bij. Deze schnallen zet je meestal ietsje strakker dan de schnallen beneden, zodat je bovenbeen goed gefixeerd is. Is een hele klik te veel, draai dan aan de schnall zodat je ook kleinere stappen kunt bijstellen.
 • Trek de powerstrap aan en sluit deze goed (meestal met klitteband). Dit is eigenlijk je vijfde schnall, dus ook belangrijk.
 • Zorg dat je skischoenen 's ochtends goed vast zitten, maar zet ze zeker niet te strak. Gedurende de skidag kun je merken dat ze iets losser gaan zitten en kan je alsnog de schnallen wat strakker doen.

 

De meeste gemaakte fouten bij het aantrekken van skischoenen

Het goed aantrekken skischoenen en afstellen van je schnallen is dus eigenlijk best een precies werkje. Toch gaat dit nog heel vaak fout.

 1. Te strak: veel mensen doen hun schnallen veel te strak. Ze hebben het idee dat dit nodig is om controle te hebben over de ski. Dit is een misverstand en hierdoor kun je je voet afknellen, wat koude en zere voeten kan opleveren. En dus ook weer minder controle over je ski's. Wanneer jij de behoefte hebt om schallen strak te zetten, laat dan je voeten eens opmeten: de kans is groot dat je te grote of te wijde schoenen hebt.
 2. Te los: het tegenovergestelde van punt 1. Met name de bovenste schnallen worden nog weleens veel te los afgesteld, waardoor je been en voet een beetje kan bewegen in de schoen. Hierdoor heb je niet alleen minder controle over de ski, maar kun je zelfs blessures oplopen.
Bever skischoenen in de winkel
© Bever
Het is belangrijk dat je een goed passende skischoen kiest

Na het skiën: zo trek je je schoenen weer uit

Heb je moeite om na een skidag uit je skischoenen te komen, trek dan ook de tong weer goed naar de zijkant. Eventueel kun je een hand achter je kuit leggen, zodat je de schoen naar beneden duwt. Ook het uittrekken van schoenen is soms even wrikken en niet altijd gemakkelijk. Maar het moment dat ze uit zijn, is dan altijd weer fijn! 

Belangrijk: skischoenen goed laten drogen

Skischoenen zijn vaak nat door zweet en sneeuw. Laat ze dus goed drogen. Zo heb je de volgende dag weer lekkere warme en droge voeten. Vaak heb je in de accommodatie speciale drogers voor skischoenen. Zet ze hierop. En let op: met de neuzen van de skischoenen naar boven, op die manier komt de warme lucht ook daadwerkelijk waar je tenen zitten. Kijk je in een skihok, dan zul je zien dat dit vaak nog fout gaat. Zorg er tevens voor dat je de schnallen van je schoenen dicht hebt tijdens het drogen, zodat je schoenen de juiste vorm behouden.

Skischoenen drogen in het skihok
Vaak staan skischoenen verkeerd op te drogen: de bedoeling is met de tenen omhoog

Na de wintersport: haal de binnenschoen uit je skischoen

Persoonlijk doe ik dit iedere dag, maar na een wintersport is het zeker aan te raden om je skischoenen even uit elkaar te halen. Je trekt de binnenschoen uit de schaal en haalt het zooltje uit de binnenschoenen. Laat alles minimaal een dag goed drogen en zet de schoenen weer in elkaar. Maak de schnallen vast, zodat de schoenen in vorm blijven. Het af en toe uit elkaar halen van je skischoenen verlengt de levensduur en voorkomt vervelende geurtjes. 

 

Ik hoop dat het na het lezen van dit blog de volgende keer gemakkelijker in je skischoen stapt en weet hoe je ze juist moet vastmaken. En natuurlijk: het belang van een goed passende skischoen! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.