Skip to navigation Skip to main content
Rolskien 1

Rolskiën is een sport waarbij je je voortbeweegt op ski's die wieltjes hebben, je hebt er dus geen sneeuw voor nodig, maar kan het gewoon op het asfalt doen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, lijkt het meer op langlaufen dan op skiën. Rolskiën is een perfecte trainingsvorm om in conditie te blijven voor de wintersport en daarnaast kun je je techniek verder verbeteren. In dit artikel lees je alles over rolskiën, de technieken, de benodigde materialen, de meest gestelde vragen en natuurlijk deel ik mijn eigen 'voor het eerst op de rolski's' ervaring met je.

Wat is rolskiën?

Rolskiën is ooit ontstaan als alternatieve trainingsvorm voor het langlaufen. Rolski's zijn - afhankelijk van de techniek - ongeveer 50 to 60 cm lang en hebben wieltjes aan de voor- en achterzijde van de ski. Op de rolski is een langlaufbinding gemonteerd, waarbij alleen de teen vastzit en de hak omhoog kan komen. Met behulp van stokken en de bewegingen van de benen en de rest van het lichaam kan de rolskiër zich eenvoudig voortbewegen op vlak wegdek. Ook kunnen er lichte hellingen beklommen en afgedaald worden. Rolskiën is een sport waarbij je veel verschillende spiergroepen in het hele lichaam traint en het verbetert je balans en uithoudingsvermogen. Kortom, het is een perfecte voorbereiding voor je wintersport en bovendien erg leuk om te doen.

Rolskiën in Nederland ter voorbereiding op de wintersport
Rolskiën: het wintersportgevoel op de Nederlandse dijk

Beginnen met rolskiën

Wanneer je wilt beginnen met rolskiën, zijn er twee mogelijkheden: of je gaat zelf aan de slag of je volgt een cursus. De laatste optie is natuurlijk het beste, omdat je dan de juiste techniek krijgt aangeleerd en het materiaal eerst kunt huren en zo kunt ontdekken of je het leuk vindt. Op verschillende plekken in Nederland worden cursussen aangeboden. Bijvoorbeeld bij vereniging RW Rottemeren, zij bieden ook kennismakingslessen om te kijken of het iets voor jou is. Ben je al bekend met langlaufen in de sneeuw, dan kun je er ook voor kiezen om zelf rolski's aan te schaffen en te beginnen. De techniek is immers hetzelfde als in de sneeuw. Zoek eerst een rustige plek op waar je gevoel kunt krijgen met de ski's. Belangrijk: bepaal eerst voor welke techniek je kiest, daar stem je de rolski's op af. 

Klassieke techniek

De klassieke techniek van het rolskiën lijkt exact op de klassieke techniek bij het langlaufen in de loipe. Je maakt een voorwaartse beweging, zet af met één been en je zet één stok in, zodat je gaat rollen: de zogenaamde diagonale pas. Om goed te kunnen afzetten, zit er een blokkering op het achterste wieltje van de klassieke rolski. Ook zijn de wieltjes van de klassieke rolski breed, waardoor de ski relatief stabiel is. Wanneer je het moment van afzetten goed onder de knie hebt, maak je meer snelheid en kun je gemakkelijker lange afstanden afleggen. Ook helpt het vinden van het juiste afzetmoment je in de sneeuw op langlaufski's. 

Naast de diagonale pas, kun je met deze klassieke techniek ook de zogenaamde dubbelstoktechniek toepassen. Je ski's staan naast elkaar en met beide stokken zet je tegelijk af, zodat je vooruit gaat. Dubbelstokken is een goede training voor je armen en je core. Als laatste is er in de klassieke techniek een combinatie van de bovenste twee bewegingen; je zet twee stokken tegelijk in, maar maakt ook een stap.

Rolskiën in Nederland klassieke techniek
De klassieke techniek lijkt precies op het klassieke langlaufen

Skating techniek

De skating techniek van het rolskiën komt overeen met skaten in het langlaufen. Je beweegt je voort door het maken van een zijwaartse schaatsbeweging. De rolski's voor de skating techniek zijn wat korter dan die voor de klassieke techniek en hebben smallere, vaak iets grotere wieltjes. De stokken die gebruikt worden voor de skating techniek zijn wat langer dan voor de klassieke techniek. Naast het voortbewegen via de schaats- of skatebeweging, kun je op skating rolski's ook dubbelstokken: benen naast elkaar en afzetten met beide stokken om zo vooruit te rollen. Skating wordt gezien als een wat dynamischere beweging, je hebt er echter op de straat wel wat meer ruimte voor nodig.

Cross skating techniek

Bij het cross skaten hebben de rolski's luchtbandjes en remmen, waardoor deze vorm van rolskiën erg toegankelijk is. Met deze rolski's, ook wel skikes genoemd, kun je ook perfect op onverhard terrein rollen, zoals grind- en bospaden. Deze techniek lijkt wat meer op het skaten op de weg, doordat hier de hak vast zit en niet loskomt zoals bij de twee bovengenoemde technieken. De snelheid bij deze vorm van rolskiën ligt wat lager, maar je hebt wel betere grip op nat wegdek en je kunt dus ook ander terrein opzoeken.

Wat heb je nodig om te gaan rolskiën?

Wanneer je wilt gaan rolskiën heb je een aantal dingen nodig:

  • Rolski's: afhankelijk van de techniek die je wilt gaan beoefenen, kies je voor klassieke rolski's, skating rolski's, of skikes. Op sommige rolski's staan standaard al bindingen gemonteerd, op andere rolski's moet je nog een langlaufbinding bevestigen. Let op: er zijn verschillende soorten langlaufbindingen, SNS en NNN (Prolink bij Salomon). Zorg ervoor dat de bindingen en je schoenen van hetzelfde systeem zijn.
  • Stokken: voor het rolskiën zijn speciale stokken verkrijgbaar met scherpe punten, waarmee je goed grip hebt op het asfalt. Je kunt ook normale langlaufstokken gebruiken en hierop deze scherpe punten bevestigen.
  • Schoenen: voor het rolskiën kun je gewoon langlaufschoenen gebruiken of specifieke rolskischoenen. Er zijn schoenen speciaal voor de klassieke techniek en schoenen voor skaten, maar ook combischoenen voor beide technieken.
  • Helm: een helm is aan te raden wanneer je op de openbare weg aan het rolskiën bent. Een fiets- of skatehelm voldoet prima en heeft bovendien grote ventilatiegaten.
  • Handschoenen: het is altijd aan te raden handschoenen te dragen. Op warme dagen kunnen dit eventueel handschoenen zonder vingers zijn. Wanneer je valt, vang je jezelf snel op met je handen en deze kun je behoorlijk openhalen op het asfalt.
  • Knie- pols- en elleboogbescherming: wanneer je de veiligheid voorop stelt of nog wat onzeker op je rolski's staat, is het aan te raden naast een helm ook overige bescherming te dragen.
  • Kleding: je kunt sportkleding dragen die je bijvoorbeeld ook tijdens het hardlopen of in de sportschool gebruikt. Een korte broek of legging met een shirt. Door de inspanning krijg je het behoorlijk warm van rolskiën, dik aankleden is niet nodig.
Rolski's
Op de rolski zit alleen de teen vast in de binding
Rolskistokken
De stokken hebben scherpe punten voor een goede grip in het asfalt

Wanneer kun je rolskiën?

Rolskiën kan het hele jaar door. Ook wanneer de weg nat is, kun je gewoon gaan rollen. Houd er wel rekening mee dat het dan een stuk gladder is. Ook wanneer het heel hard waait (storm), kan het wat lastiger zijn om te rolskiën. Recht tegen de wind in is echter een goede training en de wind in de rug is een heerlijke beloning.

Hoe snel gaat rolskiën?

De snelheid die je kunt behalen op rolski's hangt vooral af van je eigen techniek, het wegdek en je wielen. Er zijn zogenaamde 'snelle' en 'minder snelle' wielen te koop. Als beginner is het prettig om te kiezen voor minder snelle wielen, zodat je goed je balans en controle houdt.

Mag je rolskiën op de openbare weg?

Ja, het is toegestaan om te rolskiën op de openbare weg. Echter, is het niet fijn om te rolskiën op drukke wegen. Zoek dus bij voorkeur wat rustige straten en/of fietspaden op. Hoe gladder het asfalt, hoe sneller je gaat.

Wat kost rolskiën?

Net als elke sport kun je ook rolskiën zo duur en goedkoop maken als je wilt, afhankelijk van je wensen omtrent kwaliteit en hoe professioneel je met de sport wilt omgaan. De goedkoopste rolski's koop je bij Decathlon voor iets meer dan € 100,-. Kies je voor een bekend skimerk, zoals Fischer dan betaal je tussen de € 200,- en € 400,- voor een paar rolski's. Daarnaast heb je stokken nodig die je kunt aanschaffen tussen de € 50,- en € 200,-.  De goedkoopste langlaufschoenen koop je vanaf ongeveer € 80,-. Een complete set kost dus minimaal € 200/250,-. Ben je nog onzeker of je het leuk vindt? Zoals hierboven al beschreven, kun je een kennismakingsles volgen bij RW Rottemeren. Ben je om, dan kun je overgaan tot de aankoop. Huren behoort ook tot de mogelijkheden.

Hoe kun je remmen?

Ja, remmen op rolski's is wel een dingetje, direct stilstaan is eigenlijk onmogelijk. Houd hier dus altijd rekening mee wanneer je bijvoorbeeld een kruispunt nadert. Je kunt snelheid verminderen door in een soort van Pflug te bewegen of één van de ski's overdwars achter je te slepen. Ook kun je met je stokken afremmen en er zijn speciale remblokken te koop die je op je ski's kunt monteren.

In Nederland rolskién
Mensen kijken best raar op als ze je over de straat zien skiën

Mijn eerste rolski-ervaring

Na al deze informatie, zal ik als laatste mijn eigen ervaring met jullie delen.

Thuis het wintersportgevoel

Als gevolg van corona ben ik op zoek naar een alternatieve sport die me toch het wintersportgevoel geeft en die ik lekker buiten in mijn eentje kan doen. Omdat er bij mij in de buurt geen cursussen waren en ik al wel de basis van het langlaufen onder de knie had, besloot ik een paar rolski's bij Decathlon te bestellen en zelf aan de slag te gaan. Ik gebruik combi normale winterlanglaufschoenen en een paar telescoopstokken van het toerskiën. Nadat ik wat oefenvideo's op Youtube had bekeken, ging ik op de rustige straat voor ons huis aan de slag. Ik had direct een hoop bekijks van mensen die voorbij kwamen: 'Wat is dat nou?'

Even wennen...

Na een kwartiertje wiebelen, kreeg ik al vrij snel de slag te pakken. Het was vooral wennen aan het feit dat je ski's niet in een loipe staan, je moet echt zelf je richting bepalen en sturen. Ook vond ik het best lastig om m'n balans te bewaren in het begin. Verder is het even wennen wanneer je precies af moet zetten. Gelukkig ben ik - tot op heden - niet gevallen en gaat het me steeds beter af. Ik heb gekozen voor de klassieke techniek, omdat de landweggetjes in de omgeving waar ik woon niet al te breed zijn. Met skaten heb je nu eenmaal wat meer ruimte nodig.

Enorm leuk!

Inmiddels kan ik zeggen dat ik het enorm leuk vindt! Het geeft me niet het skigevoel, maar wel het langlaufgevoel en het is heerlijk om sportief buiten bezig te zijn. Ik heb inmiddels 'echte' rolskistokken. Vooral de afwisseling in de verschillende bewegingen, maakt het klassieke rolskiën echt leuk vind ik. En dat ik daarnaast zoveel verschillende spieren train en mijn conditie op peil houd, is mooi meegenomen. Voorlopig rol ik lekker door tot volgende winter!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.