Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste wintersportgerechten uit de Alpen in foto’s

Eén van de meest fijne momenten van de wintersportdag is de lunch in een knusse berghut. Je bent de hele ochtend druk bezig geweest op de pistes, dus een pauze is meer dan welkom! Lekker in het zonnetje op het terras of gezellig met z’n allen binnen aan tafel. Even tot rust komen en jezelf te buiten gaan aan allerlei heerlijke gerechten. Na de lunch sport je het er toch wel weer af! De Alpenlanden hebben allemaal hun eigen specialiteiten, gemaakt van lokale producten en op basis van eeuwenoude recepten. De lekkerste wintersportgerechten hebben we in dit weblog voor je op een rijtje gezet.

#1. Kaiserschmarrn

Als er één wintersportgerecht is waar we allemaal gek op zijn, dan is het Kaiserschmarrn. Gaan we op winterport naar Oostenrijk, dan wordt dit gerecht standaard besteld. De luchtige, in stukjes gesneden pannenkoek is met rozijnen, een gekarameliseerd suikerlaagje en appelcompote het allerlekkerst.

Klik hier om te zien waar Snowplaza de lekkerste Kaiserschmarrn heeft gegeten >

#2. Tatiflette

De Alpenlanden hebben allemaal hun eigen kaasspecialiteit. Zo geniet je in Oostenrijk van Käsespätzle, in Zwitserland van Raclette en in Frankrijk van Tartiflette. Een caloriebom vol met kaas, crème fraiche, aardappel en spekjes. Na afloop moet je dus nog even goed je best doen!

#3. Tiroler Gröstl

Een mengsel van gebakken aardappeltjes, vlees en een spiegeleitje. Tiroler Gröstl is in eerste instantie ontstaan door het samenvoegen van restjes, maar is inmiddels een zeer gewaardeerd wintersportgerecht. Het is vullend, ontzettend smaakvol en zorgt voor een flinke dosis energie.

#4. Käsespätzle

Käsespätzle is hét gerecht voor echte kaasliefhebbers. De machtige kaasmassa wordt in veel gevallen geserveerd in een gietijzeren pannetje met gebakken uitjes en een frisse salade. En heb je het pannetje helemaal leeg? Dan weet je zeker dat je de eerstkomende paar uur niks meer hoeft te eten!

Klik hier om te zien waar Snowplaza de lekkerste Käsespätzle heeft gegeten >

#5. Apfelstrudel

Na drie uurtjes skiën heb je, ondanks het stevige ontbijt van vanmorgen, best wel trek gekregen. Tijd om even te stoppen voor een warme choco en een Apfelstrudel met vanillesaus en slagroom. Perfect om samen te delen en om de lunch met een uurtje uit te stellen.

Klik hier om te zien waar Snowplaza de lekkerste Apfelstrudel heeft gegeten >

#6. Kaasfondue

Tijdens een wintersport in Zwitserland is er één gerecht dat je absoluut niet mag overslaan: kaasfondue. Lekker met z’n allen rondom een dampende pan vol gesmolten kaas. Prik een stukje brood of groente op je prikker en doop deze in de warme kaasmassa. Zo lekker!

#7. Curryworst mit Pommes

Na een feestelijke avond in de après-ski kun je wel een oppeppertje gebruiken. Onze tip: een lekkere dikke bratwurst met currysaus, kerriepoeder en een berg patat, oftewel: curryworst mit Pommes. Wedden dat je je daarna een stuk beter voelt!

#8. Wiener Schnitzel

Er is in Oostenrijk bijna geen berghut te vinden waar je niet terecht kunt voor een Wiener Schnitzel. De één nog groter dan de ander! Lekker met veel patat, mayo, ketchup, citroen en vosbessencompote. Een wintersport in Oostenrijk is niet compleet zonder Schnitzel!

#9. Spaghetti Bolognese

Kun je tijdens het skiën ook zo verlangen naar een groot bord spaghetti Bolognese? Lekker met veel tomatensaus en parmezaanse kaas. Perfect om weer helemaal op kracht te komen voor de tweede ronde op de piste!

#10. Rösti

Rösti is een typisch wintersportgerecht uit Zwitserland. Rösti wordt gemaakt van geraspte, gebakken aardappel in de vorm van een pannenkoek. Je kunt het gerecht naturel bestellen, maar ook met vlees, kaas of andere ingrediënten.

(Foto: © Flickr, CC BY 2.0, Jules)

#11. Bratwurst mit sauerkraut

Een gezonder gerecht met bratwurst is de variant met zuurkool. Niet de zuurkool zoals wij die kennen in de vorm van een stamppotje, maar lekker gestoofd. Gebakken aardappeltjes erbij en de maaltijd is compleet!

#12. Speckplatte of Jausenbrettl

Als je even geen zin hebt in al die zware warme kost, dan is een Speckplatte of Jausenbrettl een goed alternatief. Als je dit bestelt krijg je namelijk een houten plankje met kaas, vleeswaren en zuurdesembrood.

#13. Knödels

Knödels vind je in de Alpen in alle soorten en maten. Niet alleen hartig, maar ook zoet. Van spinazieknödels tot speckknödels en germknödels. Een vullende maaltijd voor hongerige wintersporters!

#14. Salade met Bresaola en Burrata

Ben je op wintersport in Italië en heb je zin in een salade? Ga dan voor de salade met Bresaola en Burrata. Bresaola is gedroogde en gepekelde rauwe ham en Burrata lijkt op Mozzarella, maar is veel romiger.

#15. Croque Monsieur

Ben je fan van tosti’s en ga je op wintersport naar Frankrijk? Dan moet je zeker de Croque Monsieur bestellen. Deze heerlijke tosti is gemaakt met ham, Franse kaas en bechamelsaus. Perfect als lunch! Tip: proef ook de Croque Madame. Dat is een Croque Monsieur, maar dan met een spiegeleitje erbij.

Wat is jouw favoriete wintersportgerecht?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.