14 september 2018 door Yvonne in 'Recepten'' | 18 Reactie(s)

Kaiserschmarrn in een pannetje

Kaiserschmarrn, iedereen die ooit in Oostenrijk op wintersport is geweest kent het. In elk bergrestaurent en in elke hut staat het wel op het menu. Kaiserschmarrn stamt al uit de veertiende eeuw en er gaan vele verhalen over de oorsprong en de naam. Kaiserschmarrn lijken het meest op de Nederlandse pannenkoek. Vaak wordt het geserveerd met poedersuiker en compote of appelmoes. Echt een vast Kaiserschmarrn recept bestaat er niet echt, waardoor ze overal een beetje anders zijn. Maar altijd super lekker! Hier onze versie van het Kaiserschmarrn recept.

Kaiserschmarrn recept: ingrediënten voor 4 personen

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram bloem
  • 3 eieren
  • 25 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 300 gram melk
  • 40 gram boter
  • 1 snufje zout
  • 50 gram poedersuiker
  • Eventueel: 1 shotje rum

Kaiserschmarrn recept: bereiding

  • Wel de rozijnen een half uur in de rum of in lauwwarm water.
  • Splits de eieren en doe de dooiers en het eiwit in een aparte, ruime mengkom.
  • Klop de eidooiers dik en schuimig met een mixer. Voeg tijdens het mengen de suiker, vanillesuiker en het snufje zout toe. Het mengsel is goed wanneer het traag van de gardes afloopt.
  • Voeg om en om een beetje bloem en een scheutje melk toe.
  • Klop goed door tot een glad beslag is ontstaan.
  • Giet de rozijnen af en voeg ze aan het mengel toe. Wanneer je de rozijnen in de rum hebt geweld hoef je de rozijnen niet af te gieten.
  • Sla de eiwitten stijf met een mixer. De eiwitten zijn goed als je de kom ondersteboven houdt en het schuim blijft stevig zitten. Spatel het schuim voorzichtig door het beslag.
  • Verhit een ruime eetlepel boter in een koekenpan en voeg een kwart van het beslag toe.
  • Bak de koek op een laag vuur tot de onderkant goudbruin is.
  • Til de koek op, doe nog een beetje boter in de pan en bak de andere kant goudbruin. Breek de koek met een vork in stukken. Bak de stukken al omscheppend nog een minuut of 5.
  • Leg de koek daarna apart en bak er nog drie met de rest van het beslag. De Kaiserschmarrn kan je warm houden in de oven.
  • Verdeel de Kaiserschmarrn over 4 borden en bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.

  • Tip: Ook heel lekker met appelmoes of jam.

Kaiserschmarrn © Österreich Werbung, Fotograf: Trumler

Kant en klaar beslag voor Kaiserschmarrn

Binnen een kwartier kun je heerlijk met je bordje kaiserschmarrn wegdromen naar de Alpen. Ben je echt een kluns in de keuken? Je kunt ook kant-en-klaar beslag meenemen uit Oostenrijk. De Aldi en de Lidl hebben soms kant-en-klaar beslag Kaiserschmarrn in de aanbieding. Heb je een lekkere variatie op dit recept of wil je het recept van je favoriete wintersportgerecht? Laat het ons weten. Wij gaan dan op zoek naar het ultieme recept bij de lokale bevolking.

Hieronder vind je de links naar andere recepten:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen