16 november 2018 door Miranda in 'Recepten''

Käsespätzle, Kässpätzle, Kasnocken: verschillende namen voor het kaasgerecht dat in bijna elk restaurant in Oostenrijk geserveerd wordt. De machtige kaasmassa wordt vaak opgediend in een warm pannetje met gebakken uitjes en een simpele, maar frisse salade. Käsespätzle is een ideale lunch op de piste. Als je het pannetje leeg hebt, heb je de rest van de middag geen honger meer en ook heb je een goede bodem gelegd voor in de après-ski. In dit weblog delen we het originele recept voor Käsespätzle. Zo kun je dit ook thuis een keer proberen te maken.

Käsespätzle recept: ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram bloem
  • 5 eieren
  • 150 tot 250 ml (mineraal)water
  • 250 gram belegen (berg)kaas naar keuze
  • 40 gram boter (10 gram over de Käsespätzle en 30 gram om de uien in te bakken)
  • 2 uien
  • Snufje Nootmuskaat en kurkuma
  • Peterselie of bieslook (fijn gehakt)
  • Peper en zout
  • Scheutje olijfolie

Een bordje Käsespätzle in een restaurant in Oostenrijk

Bereidingswijze Käsespätzle

Stap 1: De basis van Käsespätzle is de spätzle. Dit is een pasta waarvoor je een speciale spätzlerasp nodig hebt. Deze is ook in Nederland te koop bij Bol.com. Als vervanging van de spätzle kun je eventueel elleboogjes macaroni gebruiken, maar dit is wel minder lekker en geeft een ander effect aan het gerecht. Het spätzle deeg maak je door de eieren te kloppen in een schaal en vervolgens de bloem, zout, peper, nootmuskaat en kurkuma (geeft het deeg een mooie kleur) toe te voegen. Voeg water beetje bij beetje toe, zodat het een mooi en glad wordt. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe. Klop het deeg gedurende 5 minuten en laat het vervolgens 15 minuten rusten. Wil je luchtiger deeg? Gebruik dan mineraalwater met bubbels.

Stap 2: Laat het deeg vervolgens door de spätzle rasp in een ruime pan met kokend water vallen. De spätzle is gaar als deze naar boven komt drijven. Schep de spätzle uit de pan met een schuimspaan en spoel direct af met koud water, zodat deze lekker 'al dente' blijft.

Stap 3: Neem een ingevette ovenschaal en meng hierin de spätzle met de kaas. Zorg ervoor dat je wat kaas overhoudt voor de garnering. Snijd de boter in kleine blokjes en leg ze bovenop de Käsespätzle. Zet de schaal 15/20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Stap 4: Smelt ondertussen boter in een koekenpan en bak hierin de uienringen mooi bruin en gaar. Let op dat je deze niet laat verbranden!

Stap 5: Haal de Käsespätzle uit de oven en garneer met de overgebleven kaas, uienringen en fijngehakte peterselie of bieslook. Serveer met een frisse salade.

Eet smakelijk!

Pannetje gevuld met Käsespätzle en gebakken uitjes

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen