Skip to navigation Skip to main content
Käsespätzle berghut

Käsespätzle, Kässpätzle, Kasnocken: verschillende namen voor een van de populairste kaasgerechten uit de Oostenrijkse keuken. In bijna elke berghut staat wel zo'n heerlijk pannetje Käsespätzle op het menu. De machtige kaasmassa wordt vaak geserveerd met gebakken uitjes en een frisse salade. Een prima lunchgerecht om weer op krachten te komen! Ook in je eigen keuken tover je dit gerecht binnen een mum van tijd op tafel. Volg het recept Käsespätzle en alles komt goed!

Käsespätzle recept: ingrediënten (4 personen)

Gek op kaas? Dan is dit gerecht ideaal voor jou. Het is niet alleen een prima lunchgerecht, maar ook een perfecte avondmaaltijd. Machtig, maar ontzettend lekker. Serveer de Käsespätzle met een frisse salade, bijvoorbeeld bladsla met een friszure dressing. Trek gekregen? Tover je keuken om tot Oostenrijkse Stübe en maak dit overheerlijke recept voor Käsespätzle.

Benodigdheden

  • 250 gram bloem
  • 2 el olie
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 mespunt kurkuma
  • 100 ml bronwater (spa blauw of een ander merk)
  • 3 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 geraspte bergkaas, bijvoorbeeld emmentaler en gruyere
  • 2 uien
  • Gebakken uitjes naar smaak
  • 1 teen knoflook
  • Fijngehakte bieslook en peterselie
Zelfgemaakte Käsespätzle recept

Käsespätzle recept: bereiding

De basis van Käsespätzle is de Spätzle. Dit is een soort pasta die je maakt met een speciale Spätzlerasp. Deze is onder andere te koop bij Bol.com. Je kunt eventueel ook een vergiet met grote gaten gebruiken, maar een Spätzlerasp is makkelijker.

Stap 1: Meng voor het Spätzlebeslag de bloem, zout, peper, nootmuskaat, kurkuma en eieren in een grote kom. Voeg beetje bij beetje het water toe, zodat het een mooi en egaal beslag wordt. Let op, het mengsel moet niet te nat worden! Voeg op het laatst 1 eetlepel olie aan het beslag toe. Klop het deeg zo'n 5 minuten en laat het daarna minimaal 15 minuten rusten.

Stap 2: Zet een grote pan water op het vuur. Voeg zout toe naar smaak en laat het water koken. Zet de Spätzlerasp op de pan en rasp rustig het beslag in het water. Zodra de Spätzle boven komt drijven, is deze gaar. Schep uit de pan en spoel gelijk af met koud water. Je wilt geen slappe, maar een 'al dente' Spätzle.

Stap 3: Zet een pan op het vuur en fruit de ui en de knoflook. Voeg nu de Spätzle toe en bak even mee. Doe alle kaas in de pan en roer tot alles gesmolten is. Je kunt, als je een ovenvaste pan hebt, de pan ook even onder de gril plaatsen. Garneer met gebakken uitjes, peterselie en bieslook. Serveer met een frisse salade.

Guten Appetit!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.