Skip to navigation Skip to main content

Recept: Croque Monsieur

Eerlijk is eerlijk! Het is niet alleen skiën of snowboarden wat de wintersport zo fijn maakt, maar ook het krachtvoer waarvan tijdens de lunch genoten wordt. Een sappige Wiener Schnitzel mit pommes, of juist zoete Kaiserschmarrn in Oostenrijk, spaghetti Bolognese in de Dolomieten of een croûte au fromage in Zwitserland. Niet alleen in Zwitserland maar ook in Frankrijk zijn kaasliefhebbers helemaal op hun plek. Wat de Fransen graag eten om een beetje bij te tanken is een croque monsieur. Een super lekkere variant op onze tosti met véél kaas en bechamelsaus.

Zelf een croque monsieur maken

Op sommige plekken in Nederland kun je net zo’n lekkere croque monsieur krijgen als op de piste. Maar zelfs bij een croque monsieur zijn Nederlanders zuinig met de kaas en de bechamelsaus, en dat is nou juist wat het zo lekker maakt! Daarom kun je zo’n kaasbom maar beter gewoon zelf maken. Dat is ook nog eens helemaal niet zo moeilijk!

Ingrediënten voor 2 croque monsieurs

  • 4 dikke plakken brood
  • 4 plakken lekkere ham
  • 100 gram geraspte pittige, smeltende kaas (de Fransen gebruiken zelf Gruyère of Emmentaler)
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • Bechamelsaus (uit een pakje of zelf maken: 50 g boter, 60 g bloem, 500 ml melk)
  • een beetje mosterd
  • 50 gram roomboter

Zo maak je zelf een croque monsieur

Allereerst zet je de oven op de grillstand. Bereid dan je bechamelsaus (boter laten smelten, bloem er doorheen mengen en in scheuten melk toevoegen). Begin daarna met het insmeren van de broodjes; aan één kant moet een beetje roomboter komen, aan de andere kant wat mosterd. De rest van de roomboter verhit je in een koekenpan op middelhoog vuur.
Op de kant waar je de mosterd hebt gesmeerd leg je de ham en de kaas, en weer daarop het andere sneetje brood. Bak dit op de kant met de roomboter totdat de kaas begint te smelten.
Als je kaas gesmolten is, neem je de croques uit de pan en doe je deze in een ovenschaal. Doe er lekker veel bechamelsaus op en top af met een beetje Parmezaanse kaas en wat peper. Even gratineren in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is, en klaar is je croque monsieur!

Tip: Croque Madame

Wil je er een croque madame van maken, bak dan ondertussen een spiegeleitje sunny side up. Leg deze op je croque monsieur en het wordt een croque madame!

Wist je dat er strikt genomen geen bechamelsaus in een croque madame hoort? Toch vinden wij dat je hiermee best een beetje vals mag spelen. Wat is jouw favoriet, een croque monsieur of een croque madame?

Bon appétit

188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.