4 november 2016 door Miranda in 'Recepten''

Tartiflette is een vaste waarde op het menu in de Franse skigebieden. Op bijna elke kaart - zowel op de piste als in de restaurants in het dal - staat deze heerlijke ovenschotel met aardappel, kaas, ui en spek. Als je tartiflette gegeten hebt tijdens de lunch, is het altijd even afwachten of je erna nog kunt skiën; zo voedzaam en vullend is deze Franse lekkernij. Ook kun je je beter niet druk maken om het aantal calorieën in de tartiflette, die heb je immers hard nodig om al die pistekilometers in Frankrijk te kunnen bedwingen.

Ingrediënten tartiflette voor 6 personen:

  • 2 kilo vastkokende aardappels (je kunt ook kant-en-klare aardappelschijfjes gebruiken)
  • 1 reblochonkaas van ongeveer 500 gram (alternatief Crémier de Chaumes, Epoisses of l'Évêque)
  • 200 gram gerookte magere spekblokjes
  • 2 fijngesneden uien
  • boter
  • zout en peper
  • 1 tot 2 deciliter crème fraiche
  • eventueel een teentje geperste knoflook

Bereiding tartiflette:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Was de aardappels en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter (of open het zakje kant-en-klare aardappelschijfjes).
  • Laat de schijfjes tien minuten koken in gezouten water.
  • Verhit de boter en de ui op hoog vuur en bak het al omscheppend tot het wat kleur krijgt.
  • Bak vervolgens de spekjes mee.
  • Voeg de beetgare aardappels toe en schep alles door elkaar. Roer hier vervolgens de crème fraiche doorheen.
  • Kruid het geheel met peper en eventueel de geperste knoflook.
  • Schep alles in een ovenschaal.
  • Snijd de reblochon horizontaal door, zodat je twee schijven krijgt. De twee schijven leg je met de korst naar boven op de ovenschotel. Je kunt de kaas ook in repen snijden en over de schotel leggen.
  • Zet de schaal in het midden van de oven en laat de tartiflette twintig minuten bakken.
  • Verwijder de korst van de reblochon - als je deze door de helft hebt gesneden - en laat de schotel nog tien minuten in de oven om hem mooi te laten kleuren. De korsten zijn trouwens ook goed te eten als je de reblochon in repen hebt gesneden.

Het is stevige kost, maar erg lekker. Een glas witte wijn smaakt er heerlijk bij. Een frisse salade bij de tartiflette is aan te raden, maar ook een Franse ratatouille is lekker. De kaas is te koop bij de grotere filialen van Jumbo, AH en de kaasboer.

Eet smakelijk!

Hieronder links naar andere recepten:

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen