2 december 2016 door Thijs in 'Recepten'' | 5 Reactie(s)

Kaasfondue is een typisch wintersportgerecht dat je veel ziet op de menukaarten in Zwitserland, maar ook in Frankrijk. Fondue is afgeleid van het Franse fondre wat smelten betekent. In de jaren ’60 is kaasfondue herontdekt door de Zwitsers. Overal smaakt de kaasfondue anders, dat komt doordat ieder dorp zijn eigen kaas en wijn heeft. Kaasfondue is heerlijk na een dag op de pistes, maar smaakt ook prima thuis met een groepje familie of vrienden. Hieronder een heerlijk recept voor een gezellige avond kaasfonduen.

Ontstaan van fondue

De kaasfondue is ontstaan in de achttiende eeuw. In de winter waren de huizen vaak ingesneeuwd en slonk de voedselvoorraad in rap tempo. De kazen werden in de zomer gemaakt, maar die waren in de winter niet echt lekker meer. Deze werden gesmolten en met behulp van de melk van de huiskoe werd er kaassoep van gemaakt. Een ander verhaal is dat de gewone mensen helemaal geen kaas hadden en dat het in die tijd gezien werd als luxe voor de rijken. Hoe dan ook lijkt het niet op de kaasfondue zoals wij die tegenwoordig kennen. Die is in de jaren ’60 opnieuw uitgevonden door de Zwitsers. Tegenwoordig zien wij het in ieder geval als luxe maaltijd met wijn en brood. Hieronder een recept om het thuis te maken.

Ingrediënten kaasfondue (4personen):

  • 1 knoflookteen in tweeën
  • 1½ theelepel maizena
  • 3 dl droge witte wijn
  • 3 porties à 350 gr Zwitserse kaas (Emmentaler, Appenzeller en Gruyère) geraspt
  • 4 à 5 eetlepels Kirsch (dit is een alcoholische drank, kan ook weggelaten worden)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Stukjes brood om te dopen

Bereiding:

  • Wrijf de fonduepan in met knoflook
  • Daarna de overgebleven knoflook fijnmaken en in de pan doen
  • Meng de maizena met 3 eetlepels witte wijn in een schaaltje
  • Verwarm de rest van de wijn langzaam in het pannetje
  • Voeg een derde van de kaas toe en blijf het mengsel al roerend verhitten tot het kookt en de kaas helemaal is gesmolten
  • Roer daarna het maizena mengsel erdoor
  • Voeg beetje bij beetje de overige kaas toe
  • Doe de peper en eventueel de Kirsch erbij

Houd de fondue warm op een rechaud op tafel. Naast brood kun je ook groenten gebruiken om in de kaas te dompelen. Bijvoorbeeld stukjes wortel, broccoli, cherrytomaten, komkommer of paprika. Houd je van vlees en wil je het niet vegetarisch eten? Dan kun je er vleeswaren bij serveren. Oftewel charcuterie, zoals rauwe ham en cervelaat. Dat wordt weer smullen!

Eet smakelijk!

Hieronder vind je de links naar andere wintersportrecepten:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen