Duurzaam op wintersport, kan dat wel? Wintersport en duurzaamheid zijn onderwerp van gesprek. Het nieuws staat vol met berichten die de sneeuwvakantie in tijden van klimaatcrisis in twijfel trekken. Maar is dat echt wel zo? Ook in de skigebieden is duurzaamheid hot item en er wordt van alles gedaan om de impact op het milieu te minimaliseren. Daarom nemen we in dit artikel de begrippen duurzaam en wintersport onder de loep en geven we je tips over hoe je zelf een steentje bij kunt dragen.
Wintersport in duurzame skigebieden
Van skiën en snowboarden wordt gezegd dat het niet duurzaam is, maar dat is niet helemaal waar. Ja het vervoer van en naar de skigebieden belast het milieu en ook de skigebieden hebben impact op de bergwereld, maar ook hier geldt dat steeds meer skibestemmingen verantwoord ondernemen en er alles aan doen om de voetafdruk op het milieu en het klimaat te minimaliseren. Om jou, mij en alle volgende generaties van wintersport te laten genieten, zijn er allerlei initiatieven. Steeds meer skiliften, sneeuwkanonnen en andere en faciliteiten draaien op groene stroom, bijvoorbeeld op zonne-energie. Pistenbully’s op diesel worden vervangen door elektrische varianten en ook is men uitvoerig aan het testen met synthetische brandstoffen. Bovendien zijn er skibestemmingen die hun CO2-uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bossen aan te leggen en zo kunnen we nog wel even doorgaan
Zelf kun je ook een steentje bijdragen door bij de keuze van een wintersportbestemming te kijken naar de duurzame initiatieven van een skigebied. Duurzame skigebieden zijn onder andere:
- SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
- Pitztal
- Ischgl
- Alpe Cimbra
- Les Gets
- Weißsee Gletscherwelt
- Flims-Laax-Falera
- Engelberg
- La Plagne
- Arosa Lenzerheide
- Lechtal
- Diverse skigebieden in Zuid-Tirol zoals Alta Badia, Eggental en Val Gardena/Seiser alm
Sneeuwkanonnen
In veel skigebieden helpen sneeuwkanonnen moeder natuur een handje. Als het koud genoeg is, worden ze volop ingezet. Sneeuwkanonnen maken een vroegtijdige start van het skiseizoen mogelijk en verlengen het aantal skidagen in een skigebied. Hiervoor is niet alleen stroom, maar ook water nodig. Gelukkig wordt ook de kunstsneeuwproductie steeds duurzamer. Sneeuwkanonnen draaien op groene stroom en door slimme GPS-systemen is er veel minder nodig om de pistes goed te prepareren. Skigebieden met sneeuwkanonnen mijden wordt lastig, maar je kunt natuurlijk wel kiezen voor een gebied met een hoge of sneeuwzekere ligging waar het gebruik ervan minimaal is. Bijvoorbeeld een skigebied met veel pistes boven 2000 meter hoogte.
- Lees ook: is kunstsneeuw slecht voor de bodem?
Snowfarming
Een andere manier om de pistes eerder te kunnen openen, is middels snowfarming. Bij deze techniek bewaart men sneeuw van het vorige seizoen in depots. Die worden vervolgens afgedekt met speciaal zeil. Hierdoor is de smelt ’s zomers minimaal en kan de sneeuw nog een ronde mee. Men gebruikt deze zeilen ook om gletsjers te beschermen in de zomer.
Duurzaam reizen naar de wintersport
Vervoer heeft een grote impact op het milieu. Wil je duurzaam op wintersport, kijk dan ook eens naar de manier van reizen. Vliegen is snel en comfortabel, maar niet goed voor het milieu. De meeste mensen gaan met de auto op wintersport en al die auto’s hebben samen een flinke uitstoot. Elektrische en hybride auto’s bieden uitkomst, maar zijn helaas niet voor iedereen betaalbaar en bovendien zijn de oplaadstations nog niet dusdanig ontwikkeld dat je in drukke vakantieweken geen hinder ondervindt. De bus heeft per saldo meer uitstoot, maar die uitstoot deel je wel weer met meer mensen, waardoor de emissie van een bus per reiziger veel lager kan zijn. De trein behoort tot de meest duurzame optie (elektrisch rijden niet meegerekend). Veel skigebieden zijn goed bereikbaar per trein.
3 skigebieden uitgelicht die je zonder auto of vliegtuig kunt bereiken
Laat de auto lekker staan en stap ook niet in het vliegtuig! Deze vijf skigebieden zijn goed bereikbaar met de trein:
- Crans-Montana: reizen met de trein is in Zwitserland ontzettend goed geregeld. Vrijwel de meeste skigebieden zijn goed bereikbaar per trein en anders met een simpele overstap op ander openbaar vervoer. Crans-Montana is eenvoudig per trein te bereiken en ter plaatse kun je jezelf prima per bus verplaatsen. Het dorp biedt toegang tot een skigebied met ruim 140 km aan pistes. Meer informatie ›
- PillerseeTal: super sneeuwzeker dankzij de natuurlijke ligging, maar liefst drie skigebieden om uit te kiezen en uitstekend bereikbaar zonder auto of vliegtuig. Met de ÖBB Nightjet sta je zo in Wörgl in Tirol en vanaf hier kun je overstappen op het regionale openbaar vervoer. Meer informatie ›
- Zillertal Arena: met 150 km aan pistes is de Zillertal Arena het grootste skigebied in het Zillertal. Ook hier wordt van alles aan duurzaamheid gedaan. Om er te komen heb je geen auto nodig. Je stapt in dezelfde ÖBB Nightjet, maar dit keer stap je over op Jenbach. Vanaf hier is het maar een klein stukje reizen naar Zell am Ziller, het eerste dorp dat je tegenkomt.
Duurzame wintersportkleding en skimateriaal
Duurzaam op wintersport? Kijk dan ook eens naar het materiaal waarmee je elke dag op de piste verschijnt. Ook hier kun je zelf flinke stappen maken. Meelopen met de laatste mode is leuk, maar is het echt nodig op wintersport? Het allerbelangrijkste is lekker afdalen, toch? Kies voor tijdloos en investeer in goed materiaal dat een lange levensduur heeft. Bever heeft een uniek motto als het gaat om duurzaamheid. In plaats van mensen te stimuleren om nieuwe skikleding te kopen, vindt het merk het veel belangrijker dat je er lang mee kunt doen. Koop producten van duurzame materialen, onderhoud alles goed, vervang niet meteen, maar voor reparaties uit en verwissel pas als het écht nodig is. Duurzame merken zijn onder andere 2117 of Sweden en Cortazu.
Duurzame activiteiten
Wintersport draait om veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Ook buiten de pistes is er van alles te doen. Wil je de skiliften graag vermijden? Denk dan eens aan deze ‘groene activiteiten’ in het witte winterwonderland.
- Winterwandelen: hier heb je niet veel meer nodig dan warme kleding en een paar stevige wandelschoenen.
- Schaatsen op natuurijs: wat dacht je van een tour op de Weissensee, waar bijvoorbeeld de alternatieve Elfstedentocht plaatsvindt?
- Toerskiën: in plaats van in de lift stappen loop je met speciale stijgvellen omhoog.
Het Kleinwalsertal stimuleert gasten om zelf ook een bijdrage te leveren met wintersport en duurzaamheid. Onder het motto ‘Natur bewusst erleben’ stimuleren ze mensen de schoonheid van het dal te beschermen, zodat ook generaties later er nog van kunnen genieten. Bijvoorbeeld met simpele tips zoals de natuur respecteren, bewustwording en vooruitkijken. Ook worden er uitstapjes met gids aangeboden. Lees hier meer over het initiatief ›
Tips om je wintersport duurzaam te maken
Een goed begin begint bij jezelf en dat geldt ook voor duurzaamheid. Zelf kun je verschillende stappen ondernemen om je wintersport duurzaam te maken. Hieronder een aantal belangrijke tips:
- Duurzaam vervoer: zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je een groot verschil maken door op een milieubewuste manier naar de wintersport te reizen. Niet iedereen kan een elektrische of hybride auto betalen. De trein is van al het vervoer het meest duurzaam.
- Duurzaam ondernemen: in de skigebieden speelt milieubewust ondernemen een grote rol. Kijk eens niet naar het aantal pistekilometers, maar neem de duurzame initiatieven onder de loep.
- Denk aan de natuur: ga niet zomaar ergens off-piste skiën en gooi afval in de vuilnisbak in plaats van op de grond.
- Laat de auto lekker staan: op de plaats van bestemming kun je meestal gratis van de skibussen gebruikmaken.
- Duurzaam skimateriaal: ook op het gebied van kleding en ander skimateriaal kun je iets voor het klimaat en milieu betekenen.