Skip to navigation Skip to main content

Voorkom diefstal: zo blijf je de wintersportdief een stap voor

52590853342 D608d31dc3 O

De sneeuw knispert onder je voeten, de frisse berglucht vult je longen en de vrijheid van de piste wacht je op. Maar hoe euforisch de wintersporttoerist kan zijn, zo enthousiast kijkt ook de wintersportdief uit naar deze periode. Elk jaar worden wintersporttoeristen geconfronteerd met de diefstal van hun dure ski’s of snowboards. Dit kan natuurlijk een flinke domper op de vakantievreugde zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit risico te verkleinen. Bovendien is het soms mogelijk om bij diefstal je autoverzekering of reisverzekering aan te spreken, hoewel dit zeker niet altijd het geval is.

Wees alert en voorbereid

Een onbewaakt moment is vaak al genoeg voor dieven om toe te slaan. Laat je spullen daarom nooit onbeheerd achter, ook niet voor slechts een minuutje of een kort toiletbezoekje. Gebruik skisloten met een alarm om je uitrusting vast te maken aan een vast object. Hoewel geen enkel slot onbreekbaar is, vormt het een aanzienlijke hindernis voor potentiële dieven. Met een goed skislot verdwijnt hun enthousiasme om te stelen als sneeuw voor de zon. Vaak kun je ook een kluis huren. Verder raadt men aan om de ski’s onpaar weg te zetten met die van een reisgenoot, omdat losse ski’s minder interessant zijn voor dieven.

Technologie als bondgenoot: Airtags en andere trackers

Er bestaan tegenwoordig heel wat technische snufjes waarmee je het dieven extra lastig kunt maken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn Airtags, maar je kunt natuurlijk ook andere GPS-trackers gebruiken. Deze kunnen een reddingslijn zijn als je het materiaal toch uit het oog verliest. Er bestaan speciale mounts om dergelijke trackers op je ski’s of snowboard te bevestigen. Mocht je uitrusting onverhoopt gestolen worden, dan helpt deze moderne technologie je om de locatie ervan te achterhalen.

Diefstal uit dakkoffers: een vaak onderschat risico

De dakkoffer is een populaire optie om extra bagage en ski’s mee te nemen. Echter, dakkoffers zijn ook aantrekkelijk voor dieven. Zorg er daarom voor dat de dakkoffer altijd goed is afgesloten en haal waardevolle spullen eruit wanneer je de auto onbeheerd achterlaat, zeker 's nachts.

Als er toch wordt ingebroken in de dakkoffer, wordt dit niet altijd gedekt door de autoverzekering. Hiervoor heb je namelijk een accessoiresdekking nodig. In een cascoverzekering zit dit vaak, maar niet altijd, inbegrepen. Informeer hier dus zeker naar bij je autoverzekeraar. Soms kun je ook een beroep doen op de reisverzekering, op voorwaarde dat deze een dekking voor bagage bevat en dakkoffers niet zijn uitgesloten. Meestal is ook diefstal van gehuurde ski’s verzekerd door de reisverzekering met wintersportdekking. Ook hier is het een goed idee om de polisvoorwaarden door te nemen of informatie op te vragen bij je verzekeraar.

Wees uniek en herkenbaar

Een vaak over het hoofd geziene maar effectieve strategie om diefstal te voorkomen, is het uniek en herkenbaar maken van je ski's of snowboard. Andere toeristen kunnen je spullen dan niet zomaar stelen en gebruiken. Dit kan zo simpel zijn als het aanbrengen van opvallende stickers, het gebruik van op maat gemaakte skiwraps of zelfs het markeren met een speciale pen. Je kunt ook je ski’s graveren met een specifieke code. Niet alleen maakt dit je uitrusting minder aantrekkelijk voor dieven, die vaak op zoek zijn naar items die makkelijk door te verkopen zijn en relatief onopvallend mee te nemen zijn, maar het vergroot ook de kans dat je je spullen terugvindt mochten ze toch in de verkeerde handen vallen.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.