Skip to navigation Skip to main content

Winterbanden voor elektrische auto: dit moet je weten

Autorijden

Hoewel de winters in Nederland niet zo streng zijn, is het toch verstandig om winterbanden te (laten) monteren. Zeker als je van plan bent om op vakantie te gaan naar een ander land, bijvoorbeeld op wintersport. Dit geldt nog wel meer voor elektrische auto’s, vanwege hun bijzondere eigenschappen. Wat je precies moet weten over winterbanden voor elektrische auto’s, dat lees je hier.

Wanneer moet je winterbanden laten monteren?

Er is geen vast moment om de overstap te maken van zomer- naar winterbanden. Vanwege de weersomstandigheden is het aan te raden om niet te wachten tot de winter begint. Zodra de temperatuur regelmatig onder de 7 graden Celsius blijft, presteren winterbanden aanzienlijk beter dan zomerbanden. Winterbanden bieden bij koude temperaturen en natte of besneeuwde wegen meer grip en controle, waardoor je remweg bijvoorbeeld een stuk korter is en dan kans op een glijpartij of ongeval afneemt.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de speciale samenstelling van winterbanden; ze zijn soepeler en hebben een aangepast loopvlak om regen, vuil en sneeuw te kunnen trotseren. Stel dat je elektrische auto al winterbanden heeft, bijvoorbeeld als je een tweedehands Volvo kocht, controleer dan tijdig of deze nog genoeg profiel hebben.

Waarom winterbanden extra belangrijk zijn voor elektrische auto’s

De verschillen tussen elektrische auto’s en benzine- en dieselauto’s gaan verder dan alleen de aandrijving. Elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld veel zwaarder, gemiddeld wegen ze 20 tot 25 procent meer. Het gaat al gauw om een paar honderd kilogram. Meer gewicht betekent een langere remweg. Het kan dus extra gevaarlijk zijn om niet op de juiste banden te staan, aangezien het langer duurt voordat je tot stilstand komt.

Aan de andere kant kan ook het accelereren problematisch blijken als je niet het juiste rubber onder de auto hebt liggen. Elektrische auto’s beschikken direct over het volledige vermogen en zullen dus sneller slippende banden hebben, wegens een gebrek aan tractie. Wacht dus niet te lang met banden wisselen.

Hoe winterbanden je actieradius maximaliseren

Winterbanden zijn niet alleen belangrijk om de veiligheid te waarborgen, er is ook een praktische reden: het maximaliseren van je actieradius. In de winter is het rijbereik van je elektrische auto bij voorbaat beperkt. Je maakt meer gebruik van elektrische systemen zoals climate control en stoelverwarming. Daarnaast heeft de lage temperatuur ansicht invloed op de actieradius. Winterbanden kunnen ervoor zorgen dat je niet nog meer rijbereik verliest. Door de grip en tractie te maximaliseren, verspil je geen kostbare energie. Hoe efficiënter je rijdt, des te verder je met je elektrische auto kunt rijden.

De rol van bandenspanning

Een andere manier om de actieradius te maximaliseren, is zorgen dat de bandenspanning te allen tijde op peil is. Als je banden te zacht zijn, neemt de rolweerstand toe en kan dit een hap uit je rijbereik nemen. Belangrijker is om de bandenspanning uit veiligheidsoverwegingen op peil te houden. Te veel of te weinig bandenspanning kan gevaarlijk zijn, omdat de banden dan niet naar behoren presteren. Gelukkig zitten de meeste elektrische auto’s vol met slimme snufjes om je hiervan op de hoogte te houden. De exacte bandenspanning kun je in het instructieboekje of de deurpost vinden.

Speciale winterbanden voor elektrische auto’s

De populariteit van elektrische auto’s is bandenfabrikanten niet ontgaan. De laatste jaren zijn er verschillende speciale banden voor elektrische auto's verschenen. Deze banden zijn zo gemaakt dat ze minimale rolweerstand en zo min mogelijk rijgeluid produceren. De speciale banden voor elektrische auto’s waren eigenlijk altijd zomerbanden, maar ondertussen beginnen er ook winterbanden op de markt te komen. Bijvoorbeeld van Hankook, de iON-lijn. Deze banden zijn eveneens geoptimaliseerd voor elektrische auto’s, maar combineren dit met uitstekend rijgedrag bij winterse omstandigheden. Je hoeft echter niet zulke banden onder je elektrische auto te leggen; zolang het rubber geschikt is voor het gewicht en de prestaties van je auto, is alles in orde.

Wat kost een elektrische auto?

Heb je wel oren naar het aanschaffen van een elektrische auto, dan is het goed je te verdiepen in de mogelijkheden. De toenemende populariteit van elektrische auto’s betekent dat er tweedehands een breed aanbod is. De adviesprijs van een elektrische auto hangt vooral af van het formaat van de auto en het accupakket. Hoe groter, hoe meer je moet betalen. Tweedehands kun je al een elektrische auto kopen vanaf ongeveer 5000 euro.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.