19 oktober 2020 door Thijs in Algemeen

Weet jij wat het verschil tussen een skiroute en een piste is? Wie wel eens op wintersport in Frankrijk en Oostenrijk is geweest, zal beamen dat pistes niet op dezelfde manier worden aangeduid. In ieder Europees wintersportland gaat men anders om met het markeren van pistes. Daarnaast hebben skigebieden de laatste jaren steeds meer te maken gekregen met de drang naar off-piste skiën. Zeker wanneer er lawinegevaar dreigt, moeten pistes afgezet worden, zodat wintersporters zich niet buiten de pistes begeven. In dit weblog lees je meer over de aanduiding van pistes en waar je op moet letten bij off-piste skiën.

Markering van pistes

In de wintersportlanden van de Alpen wordt een piste hetzelfde gedefinieerd, maar de markering hiervan is anders. Franse pistes hebben aan beide zijdes pistebordjes of palen, terwijl dit in Oostenrijk niet het geval hoeft te zijn. Tenzij het Oostenrijkse skigebied aanspraak wil maken op een ‘Pistengütesiegel’. Pistes moeten daarvoor om de 35 meter aan de linker- en rechterzijde zijn gemarkeerd met een bord voorzien van een pijl die naar de piste wijst. In Frankrijk draagt een bord niet soms alleen het nummer van de piste, maar ook een getal van 1 tot 50 (50 top, 1 dal). Zo kan de locatie in het geval van een ski ongeluk nauwkeuriger worden doorgegeven.

  

Andere landen, andere kleuren

Ondanks dat een piste gemarkeerd staat als blauw, kun je er niet altijd van uitgaan dat deze eenvoudig is. Door veranderende sneeuwcondities kan een niet al te lastige piste opeens een veel grotere uitdaging worden. Een blauwe piste (gemakkelijk) in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk mag een hellingspercentage hebben van maximaal 25%, met uitzondering van enkele ‘korte’ stukken. Hoe lang ‘kort’ is, mogen skigebieden zelf interpreteren. Een rode piste (gemiddeld) is maximaal 40%, en alle pistes die als zwart (moeilijk) staan aangemerkt zijn steiler dan dit percentage. In Frankrijk is er nog een vierde aanduiding, zeer zwaar. Aangezien deze piste aangeduid staat als zwart, betekent rood in Frankrijk moeilijk, blauw gemiddeld en groen gemakkelijk. Ook in Noorwegen en Zweden zijn er groene pistes te vinden.

Aanduiding van skiroutes

Skiroutes worden in tegenstelling tot pistes (meestal) niet onderverdeeld in niveaus. Sommige skiroutes worden in Oostenrijk aangemerkt als extreem, en vrijwel altijd zijn ze niet (volledig) geprepareerd. In Oostenrijk wordt een skiroute aangeduid met een rode ruit met oranje rand. De extreme variant heeft in plaats van een oranje buitenzijde, een zwarte rand. In Zwitserland worden skiroutes af en toe ook aangegeven met gele borden, Franse skigebieden beschikken niet over skiroutes. Hoewel een skiroute niet wordt geprepareerd, zorgt de pistedienst wel dat deze is gecontroleerd en je hier in de buurt van de pistepalen geen risico op lawines loopt. Echter is een lawine uitrusting, en kennis van off-piste skiën, wel aan te raden.

Bord Skiroute

Opkomst van het off-piste skiën

Wanneer je in een Europees skigebied ook maar 1 centimeter buiten de piste skiet, begeef je je in vrij gebied. Hier gelden andere rechten en kun je er bijvoorbeeld niet meer van op aan dat er geen lawinegevaar is. Steeds meer skigebieden helpen freeriders op weg door het aanbieden van freeride-checks. Bij deze informatiepunten kan men onder meer het lawinegevaar checken en de lawinepieper testen. Aanvullende informatie is vaak verkrijgbaar via websites en apps. Ervaring blijft echter een onmisbare factor. Ga alleen buiten de gebaande paden wanneer je op de hoogte bent van het gebied en de risico’s. Neem anders een lokale gids in de arm om er zeker van te zijn dat je op de mooiste en meest veilige plekken skiet.

5 tips voor off-piste skiën >

Pistebord lawinegevaar

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen