Skip to navigation Skip to main content

7 misverstanden over skiën in de lente

Engelberg Zon
© Spalder Media Group

Skiën in de lente is fijn om verschillende redenen . De kans op zon is een stuk groter, er zijn regelmatig leuke events en ook is het een stuk minder druk op de pistes. Toch denkt niet iedereen daar zo over. Regelmatig horen we minder positieve geluiden over deze heerlijke periode van het skiseizoen. Zo zou er niks meer te beleven zijn, vrijwel geen sneeuw meer liggen en de pistecondities te wensen overlaten... Onzin! Daarom hebben we de misverstanden eens voor je op een rijtje gezet.

1. Er ligt bijna geen sneeuw meer

De meeste dalen zijn inmiddels groen gekleurd, maar op de berg ligt nog meer dan genoeg sneeuw. In de Zuid-Alpen heeft het de afgelopen weken regelmatig gedumpt, waardoor er op sommige plekken wel een meter of vier ligt. Dalafdalingen wil je met milde temperaturen toch liever vermijden. Lekker de hoogte in dus. Daar kun je nog heerlijk skiën.

Sneeuw in de lente in Lech am Arlberg
Niks te klagen over de sneeuw in Lech am Arlberg!

2. De pistecondities zijn slecht

Hogere temperaturen en de zon die volop schijnt hebben invloed op de pistes. In het voorjaar krijg je inderdaad snel te maken met papperige pistes en sneeuwbulten. ’s Ochtends is de bovenlaag juist weer extra hard, omdat deze is opgevroren, maar daar komt snel verandering in. Over het algemeen geldt dat wanneer je de zon volgt en ’s morgens op de zuidhellingen skiet en ’s middags op de noordhellingen, dat je de hele dag van de beste sneeuw profiteert. En ja, van de dalafdaling moet je het tijdens een wintersport in de lente niet meer hebben.

3. Het is bloedheet

De temperatuur kan in de lente alle kanten opgaan. Het kan flink vriezen, maar ook echt lenteachtig of zelfs bijna 's zomers zijn. Niet zeuren, het is zo warm of koud als je jezelf kleed! Werk met laagjes, zodat je iets extra's aan- of uit kunt trekken. Zonnebril in je rugtas voor 's middags op het terras en je bent er helemaal klaar voor! Oh, en vergeet ook die goggles met sneeuwlens niet mee te nemen, het kan ook flink sneeuwen in de lente! Hoe overleef je een wintersport in het voorjaar?

Genieten van de zon in de skilift
Volop genieten van de zon in het voorjaar!

4. Veel pistes zijn al gesloten

Naarmate het einde van het skiseizoen nadert, worden er in verband met de sneeuw en capaciteit inderdaad pistes en liften gesloten. Maar niet getreurd, er blijft echt nog genoeg over om lekker op te kunnen skiën. Dalafdalingen zijn vaak wel al gesloten, maar hoger op de berg is er nog voldoende te skiën. Bovendien koop je de skipas vaak voor een gereduceerd tarief, wat ook weer scheelt én het is een stuk minder druk dan tijdens het hoogseizoen!

5. De sfeer in de bergen is heel anders

Chagrijnige liftmannen, hoteliers die met hun gedachten al op vakantie zijn... Niets van waar! Iedereen wordt juist vrolijk van de zon en de aangename temperaturen. Samen wordt het wintersportseizoen afgesloten op een gezellige, uitgelaten manier.

Genieten op het terras in de lente
In de bergen is de sfeer top in de lente!

6. Er valt niets meer te beleven in de skigebieden

In veel skigebieden zorgt men ervoor dat het skiseizoen allerminst uitgaat als een nachtkaars. Er worden skiraces georganiseerd, er vinden optredens plaats of je kunt aan andere activiteiten meedoen. Dat geeft een wintersport in het voorjaar nog nét dat beetje extra!

Top of the mountain concert Ischgl in de lente
Ischgl organiseert van alles in april!

7. De dorpen zijn uitgestorven

Winkels die al gesloten zijn, restaurants waar je de helft van de gerechten niet meer kunt bestellen en après-ski die geen naam meer mag hebben; hiervoor hoef je echt niet te vrezen! De meeste skidorpen veranderen echt niet in spookdorpen aan het einde van het wintersportseizoen. Wandelaars, mountainbikers en andere zomertoeristen staan alweer te trappelen om de bergen in te gaan!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.