Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: hoe goed moet je kunnen skiën voor de zwarte piste?

Zwarte Piste Expert
© Spalder Media Group

Als beginnende skiër blijf je veilig op de oefenweide van het skigebied. Na een paar dagen tot een week ervaring kom je sierlijk de blauwe piste af. Tijdens je tweede week wintersport waag je jezelf op een rode piste, maar hoe goed moet je kunnen skiën voor de zwarte piste? Jasper legt het je uit in de video in dit blog.

Moeiteloos van de rode piste

Pistes die op de kaart gemarkeerd zijn als zwart, zijn steiler en vaak smaller dan de rode pistes, en vragen om meer ervaring en een betere techniek. Ondanks dat niet alle zwarte pistes even moeilijk zijn, kunnen we stellen dat het over het algemeen lastige afdalingen zijn waar beginnende wintersporters nog niets te zoeken hebben. Je wilt pas de zwarte piste op, wanneer je de rode moeiteloos af kunt komen. Dat betekent dat je fijn parallel wilt kunnen skiën. Natuurlijk kom je ook met een minder goede techniek beneden, maar het is de vraag of je jezelf daarmee een plezier doet.

Fijn parallel

Om ontspannen en veilig een zwarte piste af te kunnen dalen, wil je fijn parallel kunnen skiën. Dat betekent dat je makkelijk je beide benen en ski’s dezelfde beweging op hetzelfde moment kunt laten maken. Je ski’s blijven daarmee naast elkaar en je benen staan parallel aan elkaar op heupbreedte onder je lichaam.

Hoe lang duurt het?

De één leert sneller skiën dan de ander, dus een exacte aanduiding van wanneer je de zwarte piste op kan, is er niet. Daarbij moeten we er ook rekening mee houden dat er zwarte pistes zijn die je misschien als niet zo moeilijk zult ervaren, en zwarte pistes waarbij je juist blij bent als je weer beneden staat. Om toch een indicatie te geven, kun je er rekening mee houden dat je ongeveer in je vierde week wintersport voor het eerst een zwarte piste af skiet. Hierbij gaan we er wel vanuit dat je het overgrote deel van je wintersportvakantie skilessen volgt.

Is de zwarte piste van belang?

Vergeet vooral niet waarom je op wintersport bent. Je wilt plezier maken en genieten van het buiten zijn samen met de mensen die je dierbaar zijn. Daar heb je zeker geen zwarte piste voor nodig. Laat je dus vooral niet gek maken en blijf lekker weg van de zwarte piste als je je daar niet prettig bij voelt.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.