28 januari 2018 door Jasper in 'Skitechniek''

Als beginnende skiër blijf je veilig op de oefenweide van het skigebied. Na een paar dagen tot een week ervaring kom je sierlijk de blauwe piste af. Tijdens je tweede week wintersport waag je jezelf op een rode piste, maar hoe goed moet je kunnen skiën voor de zwarte piste?

Moeiteloos van de rode piste

Pistes die op de kaart gemarkeerd zijn als zwart, zijn steiler en vaak smaller dan de rode pistes en vragen om meer ervaring en een betere techniek. Ondanks dat niet alle zwarte piste even moeilijk zijn, kunnen we stellen dat het over het algemeen lastige pistes zijn. Pistes waar beginnende wintersporters nog niks te zoeken hebben. We willen pas de zwarte piste op, wanneer we de rode moeiteloos af kunnen komen. Dat betekent dat we fijn parallel willen kunnen skiën. Natuurlijk kom je ook met een minder goede techniek beneden, maar het is de vraag of je jezelf daarmee een plezier doet.

Fijn parallel

Om ontspannen en veilig een zwarte piste af te kunnen skiën wil je fijn parallel kunnen skiën. Dat betekent dat je makkelijk je benen en ski’s dezelfde beweging op hetzelfde moment laat maken. Je ski’s blijven daarmee naast elkaar en je benen staan parallel aan elkaar op heupbreedte onder je lichaam.

zwarte piste

Wanneer?

De één leert sneller skiën dan de ander. Dus een exacte aanduiding van wanneer je de zwarte piste op kan, is er niet. Daarbij moeten we ook rekening houden met dat er zwarte pistes zijn die je misschien als niet zo moeilijk zult ervaren en er zijn er ook bij waarbij je blij bent dat je weer beneden staat. Om toch een indicatie af te geven, kun je er rekening mee houden dat je in je vierde week wintersporten voor het eerst een de zwarte piste af skiet. Hierbij gaan we er wel vanuit dat je het overgrote deel van je wintersportvakantie skilessen volgt.

Belangrijk?

Vergeet vooral niet waarom je op wintersport bent. Je wilt plezier maken en genieten van het buiten zijn samen met de mensen die je dierbaar zijn. Daar heb je zeker geen zwarte piste voor nodig. Laat je dus vooral niet gek maken en blijf lekker weg van de zwarte piste als je je daar niet prettig bij voelt.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.