11 november 2019 door Wendy in Lijstje

Sommige wintersporters kiezen het skigebied uit op het piste aanbod. De één kiest voor een gebied met veel blauwe pistes en de ander met veel rode pistes. Er zijn genoeg mogelijkheden voor ieder niveau wintersporter. Dan heb je ook nog een groep wintersporters waarvoor geen piste te steil is. Zij hebben de steilste pistes van de Alpen inmiddels allemaal geskied en zoeken ieder jaar naar een uitdaging. Gelukkig zijn alle bergen verschillend en zijn er genoeg skigebieden met veel zwarte pistes. Dus, is zwart jouw lievelingskleur? Lees dan snel verder, want dit zijn 9 skigebieden met veel zwarte pistes.

#1. Belalp – Zwitserland

Het skigebied Belalp beschikt over zo’n 60 kilometer aan pistes. Die pistekilometers zijn qua blauw, rood en zwart eerlijk verdeeld. Het skigebied beschikt over 20 kilometer aan steile zwarte pistes en dat biedt de zwarte piste liefhebber veel mogelijkheden. Kies voor de pistes op de Hohstock en de Sparhorngrat voor genoeg uitdaging.

#2. L’Alpe d’Huez – Frankrijk

Het skigebied van L'Alpe d'Huez heeft met 250 kilometer aan pistes genoeg mogelijkheden voor ieder type wintersporter. Beginners kunnen losgaan op de lagergelegen groene pistes en de gevorderde skiërs vinden uitdaging op de rode- en zwarte pistes. Voor veel zwart kies je voor de hellingen van de Pic Blanc (3330 meter). Hier vind je veel steile zwarte pistes, met als hoogtepunt de ruim 16 kilometer lange Sarenne afdaling. Op zoek naar nog iets steiler? Kies dan voor de zwarte afdaling: Le Tunnel.

#3. Ski Arlberg - Oostenrijk

Het skigebied van Ski Arlberg heeft ruim 345 kilometer aan pistes. Wintersporters die op zoek zijn naar uitdaging, kunnen hier helemaal losgaan. Het gebied heeft een aantal leuke skiroutes, de bekende Der Weisse Ring skitocht en genoeg mogelijkheden op de piste. Het skigebied heeft veel rode pistes (145 km) en daarnaast dus ruim 42 kilometer aan zwarte pistes. 

© Ski Arlberg

#4. SkiArena Andermatt-Sedrun – Zwitserland

SkiArena Andermatt-Sedrun staat vooral bekend als off-piste paradijs. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je hier ook op de piste veel uitdaging kunt vinden. Het is er niet zo druk en daardoor kun je lekker je gang gaan. Van de 181 kilometer aan pistes is 65 kilometer zwart en 70 kilometer rood. Kortom genoeg uitdaging te vinden. Daarnaast is het skigebied hooggelegen en dankzij de gletsjer sneeuwzeker.

#5. Schmittenhöhe – Oostenrijk

De Schmittenhöhe is onderdeel van het skigebied Zell am See - Kaprun en beschikt zelf over ruim 80 kilometer aan pistes. Het is een skigebied met voor ieder wat wils en ideaal als je op wintersport gaat met een gemengde groep skiërs. Het aanbod van blauw, rood en zwart ligt namelijk bijna gelijk aan elkaar. Schmittenhöhe heeft 19 kilometer aan zwarte pistes. De zwarte Trassabfahrt afdaling is daarvan echt een aanrader.

Trass abfahrt Schmittenhöhe
© Schmittenhöhebahn AG

#6. Beaver Creek – USA

Soms moet je voor een beetje uitdaging flink wat over hebben, maar dan heb je ook wat. Skigebied Beaver Creek staat beter bekend als het St. Moritz van de USA en daar betaal je voor. Alleen een skipas voor volwassenen kost hier al tussen de 800 en 900 dollar. Als zwarte piste fan moet je dus even sparen, maar dat is het wel helemaal waard. Van de 149 kilometer aan pistes is 56 kilometer zwart. Het is een prachtig skigebied met fantastische uitzichten en heerlijke afdalingen.

#7. Ski Zillertal 3000 - Oostenrijk

Ski Zillertal 3000 is een skigebied dat veel te bieden heeft. Gezelligheid, leuke berghutten en hele fijne pistes. Het grootste gedeelte van dit skigebied bestaat uit rode pistes, maar daarnaast heb je ook zo’n 40 kilometer aan zwarte pistes. Het hoogtepunt vind je op de Penken, namelijk de Harakiri. Steiler kan bijna niet, want deze zwarte piste is één van de steilste die er bestaat. Heb jij deze piste weleens geprobeerd?

Harakiri piste Ski Zillertal 3000
© Archiv TVB Mayrhofen

#8. Via Lattea – Italië

Via Lattea is met ruim 400 kilometer aan pistes het grootste skigebied van Italië. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit gebied in zowel Italië als in Frankrijk ligt. Extra leuk, want op die manier kun je beide landen skiën in één wintersportweek! Via Lattea is een uitdagend skigebied, met veel rode pistes (220 kilometer) en ruim 85 kilometer aan zwarte pistes. Toe aan een beetje extra uitdaging? Kies dan voor de buckelpiste op de Motta.

#9. Evasion Mont-Blanc – Frankrijk

Als je op wintersport gaat naar skigebied Evasion Mont-Blanc, dan ski je aan de voet van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Dit skigebied is één van de oudste van Frankrijk en biedt veel mogelijkheden. Je vindt hier meer dan 400 kilometer aan pistes met voor ieder niveau skiër wat wils. Is zwart jouw favoriete kleur? Skigebied Evasion Mont-Blanc heeft 70 kilometer aan zwarte pistes. In combinatie met 175 kilometer aan rode pistes maakt dit van Evasion Mont-Blanc een uitdagende wintersportbestemming.


Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen