Skip to navigation Skip to main content

10 extreem steile pistes in de Alpen

Harakiri
© Spalder Media Group

De steilste pistes in de Alpen zijn een kolfje naar de hand van ervaren skiërs. De tien pistes in dit artikel vergen de nodige skitechniek, durf en lef. Foutjes zijn op deze afdalingen niet geoorloofd, die worden genadeloos afgestraft. Ontzagwekkende pistes, geprepareerd en ongeprepareerd, waar zelfs vergevorderde skiërs hun handen - eh benen - vol aan hebben. Heb je deze afdalingen tot een goede einde gebracht, dan heb je ’s middags zeker een goed verhaal te vertellen tijdens de après-ski. Maak kennis met de steilste pistes van de Alpen. Durf jij ze aan?

1. Harakiri - Mayrhofen

De Harakiri is een klassieker onder de gevreesde pistes. Voor beginnende skiërs staat de Harakiri gelijk aan de Japanse betekenis, zelfmoord! De Harakiri in Mayrhofen (piste 34) is namelijk één van de steilste pistes die je kunt vinden. Door de extreme hellingspercentage, 78%, verandert de piste al vroeg op de dag in een ijsbaan. Het valt daarom aan te raden de piste uiterst links of rechts af te dalen. 5 sneeuwkanonnen en een speciale pistebully proberen de piste ’s avonds weer in optimale conditie te krijgen. Als je er met de Knorren-lift langs zweeft, kun je alvast zien hoe andere skiërs het er vanaf brengen. Daarna ben jij aan de beurt!

Harakiri in Mayrhofen een van de extreem steile pistes in de Alpen

2. Manfred Pranger - Steinach am Brenner

De Manfred pranger piste (1b) mag in dit rijtje niet ontbreken. In het kleine Steinach am Brenner in het Wipptal hebben ze een piste van het grootste kaliber. Met een hellingspercentage van 102% is de Manfred Pranger piste een klasse apart. De piste kan alleen door een speciale pistebully met behulp van een lier worden geprepareerd. Perfect geslepen ski’s zijn op deze afdaling essentieel. Die kantengrip kun je namelijk wel gebruiken wanneer je je de duizelingwekkende diepte in stort!

 • Lengte: 1000 m
 • Hellingspercentage: 102%
 • Skigebied: Bergeralm

3. Le Tunnel - l’Alpe d’Huez

Zo gauw je de donkere tunnel in skiet na het voorproefje vanaf de Pic Blanc (3330m) kun je niet meer terug. Aan het einde moeten je ogen weer even wennen aan het felle zonlicht, maar daarna weet je niet wat je ziet. Steil, steil en nog eens steil. Le Tunnel in l’Alpe d’Huez is een ongeprepareerde piste van het hoogste niveau. Zelfs de meest ervaren skiër moet hier wel even slikken. Als de adrenaline door je aderen stroomt zet je af voor de eerste meters. Zoek het juiste spoor tussen de grote bulten door en denk niet aan wat er allemaal mis kan gaan. Je zult zien dat na een meter of 500 de piste afvlakt en je ademhaling normaliseert.

4. Gamsleiten 2 - Obertaueren

Gamsleiten 2 is ‘de Muur’ van Oostenrijk. Alleen van de aanblik begin je al te huiveren. De piste is zo steil, dat de buckels soms imposante formaten aannemen. Het hellingspercentage is op sommige gedeeltes maar liefst 100% (45°). Gelukkig liggen er in het skigebied van Obertauern nog tal van andere pistes die stukken vriendelijker ogen. In totaal heb je 100 kilometer aan piste tot je beschikking.

 • Lengte: 1300 m
 • Hellingspercentage: 100%
 • Skigebied: Obertauern
Gamsleiten 2 Obertauern extreem steile piste
© Tourismusverband Obertauern

5. De Muur - Avoriaz

Le pas de Chavanette, beter bekend als de Muur van Avoriaz en Le Mur Suisse, doet zijn naam eer aan. Qua steilte lijkt het vanuit de stoeltjeslift allemaal nog wel mee te vallen, totdat je boven aan de afdaling staat. De buckels lijken manshoog en de hellingsgraad doet je toch even twijfelen. Het eerste stuk van de afdaling is zeer gemeen. Steil, lastig en ook nog eens letten op stuntelende mede-skiërs. Halverwege kijk je achterom en zie je dat het moeilijkste deel, hellingspercentage van 76%, achter de rug is. Het tweede deel van de afdaling is breder en ‘eenvoudiger’.

Le Mur Suisse Les Portes du Soleil
© Spalder Media Group

6. Kandahar - Garmisch-Partenkirchen

De Kandahar afdaling in Garmisch-Partenkirchen geldt als een van de meest uitdagende pistes in het wereldbekercircuit. Ook jij en ik kunnen gewoon van deze piste afdalen. Althans gewoon, de piste heeft een gedeelte met een hellingspercentage van maar liefst 92%! Je hebt dus echt wel een beetje techniek en durf nodig om deze piste tot een goed einde te brengen.

7. Langer Zug - Lech-Zürs

De Langer Zug is een begrip in Lech-Zürs en ver daarbuiten. Hoewel de Langer Zug staat gemarkeerd als skiroute, wordt deze wel geprepareerd. Alleen met behulp van een lier komt de pistenbully hier boven. Wanneer je hier bovenaan de afdaling staat kijk je letterlijk in de diepte. Binnen een afstand van 852 meter worden 373 hoogtemeters overwonnen. Steil is het dus zeker! De Langer Zug start met een hellingspercentage van 77%, waarna deze oploopt naar 80%.

 • Lengte: 852 m
 • Hellingspercentage: 80%
 • Skigebied: Ski Arlberg
Skiroute

8. Diabolo - Golm

Op de Golm in het Montafon, een compact skigebied met iets meer dan 25 km piste, ligt ook de steile Diabolo afdaling. De piste is slechts 312 meter lang, maar heeft wel een hellingspercentage van 70%. Deze zwarte piste bevindt zich direct bij de Außergolmbahn. Acht je jezelf niet in staat om hier heelhuids beneden te komen, dan valt de piste ook heel eenvoudig over te slaan.

 • Lengte: 312 m
 • Hellingspercentage: 70%
 • Skigebied: Golm (Montafon)

9. Mont Fort - Verbier

Vanaf de Mont Fort, het hoogste punt in Les Quatre Vallées, vertrekt een duizelingwekkende zwarte piste. Geloof me, deze piste is alleen weggelegd voor durfalls met de nodige ski-ervaring. De afdaling heeft een hellingspercentage van 77% en ondertussen moet je ook nog op de buckels en ijzige plekken letten. Deze afdaling staat bekend als één van de moeilijkste in het gebied. Dat blijkt ook uit het feit dat je in de gondel tal van stoere verhalen hoort, maar mensen bovenaan de piste toch vaak bibberend ziet afhaken.

 • Lengte: 1750 m
 • Hellingspercentage: 77%
 • Skigebied: Les Quatre Vallées
Mont Fort steile afdaling bordje
© Spalder Media Group

10. Piculin - Kronplatz

Veel steiler dan de Piculin piste op de Kronplatz ga je ze niet vinden in Italië. Met een hellingspercentage van 72% is bochten maken hier geen sinecure. De Kronplatz heeft niet het stempel van uitdagend skigebied, maar met de Piculin hebben ze toch een zwarte piste van formaat!

 • Lengte: 2000 m
 • Hellingspercentage: 72%
 • Skigebied: Kronplatz

Wat het hellingspercentage nu precies?

Het hellingspercentage, uitgedrukt in %, is een maat om de stijging van een hellend vlak weer te geven. Het hellingspercentage van een berg is gelijk aan het hoogteverschil gedeeld door de horizontale afstand. Bij een hellingspercentage van 10%, daalt de skipiste 10 meter voor iedere 100 meter die er in horizontale richting wordt afgelegd. Een hellingspercentage van 100% betekent een hoek van 45 graden, en een hellingspercentage van meer dan 100%, kijk naar de Manni Pranger piste, is dus mogelijk.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.