Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor off-piste skiën

51837 - 5 tips voor off-piste skiën (3)

Trekt het off-piste skiën jou en zou je dit ook wel eens willen proberen? De onaangeroerde verse sneeuw naast de pistes ziet er altijd enorm verleidelijk uit. Zeker wanneer het lijkt alsof het er op de pistes slechter bij ligt dan ernaast. Maar hoe zorg je ervoor dat je net zoveel plezier hebt naast de piste? Naast veiligheid is ook techniek erg belangrijk in het onverspoorde terrein. Dit weblog geeft jou 5 tips voor off-piste skiën.

#1. Ga met een gids of skileraar op pad

Off-piste skiën is niet zonder risico en het is een heel andere tak van sport dan het normale skiën dat je gewend bent. Zeker wanneer je het gebied absoluut niet kent of je het überhaupt nog nooit hebt gedaan. Als beginnende freerider is het volkomen normaal dat je de juiste lijnen nog niet uit kunt kiezen. Laat staan dat je de verschillende risico’s van het freeriden kunt inschatten. Wil je zeker zijn van een optimale ervaring in de diepsneeuw? Kies er dan voor om een gids of een skileraar te boeken die jou meeneemt naar de mooiste off-piste stukjes van het gebied en de juiste lawinekennis heeft.

51837 -  (9)

#2. Het juiste (ski)materiaal

Wanneer je klaar bent voor het echte poederskiën naast de piste, is een goede uitrusting een must. De keuze van ski’s kan al een enorm verschil maken. Ook al kun je op elke ski off-piste skiën, het beste is om te kiezen voor een langere en bredere ski. Hierdoor krijg je het gevoel dat je op de sneeuw drijft en zal het skiën minder zwaar aanvoelen. Wees altijd voorbereid op het ergste. Wanneer je je naast de pistes begeeft, is het risico op lawines aanwezig. Zorg daarom, wanneer je off-piste gaat skiën, dat je volledig uitgerust bent met een helm, een lawinepieper, een sonde en een schep. En misschien nog wel net zo belangrijk: weet ook hoe dit allemaal werkt. Oefen geregeld met je lawine 3-eenheid, zodat je in geval van nood direct weet wat je moet doen. Een airbag-rugzak is niet noodzakelijk, maar ook zeker niet overbodig om mee te hebben.

#3. Zorg dat je pisteskiën goed onder de knie hebt

Voor je de uitdaging aangaat van het off-piste skiën, moet je eerst zorgen dat je de pistes goed onder de knie hebt. Skiën op een mooi geprepareerde piste is namelijk niets vergeleken met de verrassingen die het off-piste terrein te bieden heeft. Zorg er dus eerst voor dat je rustig en gecontroleerd de pistes naar beneden kunt skiën voor je je in het open terrein waagt. Zijn zowel korte bochten, lange bochten, als buckels geen uitdaging meer voor jou? Dan ben je klaar om je eerste strepen te zetten in de diepe sneeuw.

51837 -  (10)

#4. Ga niet meteen voor het steilste stuk

Ook al ga je als een echte professional van zwarte pistes af, ga niet meteen voor het steilste stuk als je voor het eerst gaat off-piste skiën. Het is natuurlijk de bedoeling dat je volop kunt genieten van je eerste ervaring naast de piste. Begin met een vlakke helling zonder al te diepe sneeuw. 10 centimeter verse sneeuw zorgt al voor genoeg plezier en uitdaging. Kijk ook uit voor rotsen die uitsteken of verborgen zijn onder de sneeuw. Je kunt de onderkant van je ski’s hier behoorlijk mee beschadigen.

#5. Leun niet achterover

Techniek bij off-piste skiën is ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk net zo gecontroleerd door dat onaangeroerde sneeuwveld glijden als over een geprepareerde piste. Iedereen heeft vast wel eens gehoord dat je naar achteren moet hangen in de diepe sneeuw. Doe dit niet! Deze fout wordt ontzettend vaak gemaakt tijdens het off-piste skiën. Onderstaand weblog legt je perfect uit welke techniek je wel moet hanteren:

51837 -  (11)
(Foto: © Pixabay)
Winter Female Author 2

Over Luna

Luna is niet alleen gek van skiën, maar ook van après-skiën. De hele zomer telt ze de dagen af tot het moment dat ze weer op de ski's mag staan. Skilerares worden staat hoog op haar bucket list.