Skip to navigation Skip to main content

Voor het eerst op wintersport: wat heb je nodig?

beginner skiën
© Spalder Media Group

Ga je komende winter voor het eerst op wintersport? Er komt ontzettend veel op je af en je moet met heel wat zaken rekening houden. In dit artikel geven we antwoord op alle vragen die je hebt met betrekking tot je eerste wintersport. Zo sta je optimaal voorbereid in de sneeuw en ben je geen belangrijke zaken vergeten. Wel zo fijn als je straks de juiste kleding draagt, in een eenvoudig skigebied staat en alvast een beetje conditie hebt opgebouwd! Wanneer je thuis al de juiste voorzorgsmaatregelen treft, beleef je veel meer plezier aan je eerste wintersport.

1. Skikleding

Zorg dat je het niet koud krijgt tijdens je eerste wintersport. Anders is de lol er snel vanaf! Voor je kleding kan je het systeem hanteren van de drie lagen: de basislaag, de isolatielaag en de buitenlaag. Als onderlaag draag je thermo ondergoed dat je droog en warm houdt. De tussenlaag is een skipully of fleecevest voor bescherming tegen de kou. De buitenlaag moet waterdicht zijn en bestaat uit een skibroek en een skijas. Voordelige skikleding is ook regelmatig te koop bij de supermarkt (Lidl/Aldi).

2. Skihelm

De skihelm is tegenwoordig gemeengoed op de piste. Let bij het kopen van een skihelm goed op de maat. De skihelm moet strak genoeg zitten; als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt.

Eerste wintersport: dit heb je nodig
Een complete outfit, met skihelm, skibril en accessoires, is essentieel

3. Skibril

Op zonnige dagen kan een zonnebril volstaan, maar het is wel zo verstandig om een skibril bij te hebben. Een skibril beschermt het complete gebied rond je ogen en bij dagen met minder goed weer heb je een veel beter zicht. Het is belangrijk dat de skibril goed aansluit op je gezicht en skihelm, en dat deze niet kan verschuiven.

4. Accessoires

Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!

Wintersport accessoires

5. Skimateriaal

Nu je outfit compleet is, kun je je richten op het materiaal. Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat, is het niet verstandig om direct een complete ski uitrusting aan te schaffen. Je kunt veel beter gaan huren. Geef duidelijk aan dat je een beginner bent, zodat je op pad wordt gestuurd met ski's, skischoenen en skistokken die bij je niveau, lengte en gewicht passen. Leen alleen skimateriaal van bekenden, wanneer deze uitrusting perfect bij jou past. Te lange ski’s of te stijve skischoenen kunnen je eerste wintersport flink verpesten.

6. Een beginnersbestemming

Het is wel zo fijn als je tijdens je eerste wintersport terecht komt in een skigebied met niet alleen maar zwarte pistes. Een klein beginners skigebied met een goede oefenweide en enkele glooiende, blauwe pistes leent zich perfect voor de eerste meters op de ski’s. Skigebieden die hieraan voldoen zijn onder andere: Turracher Höhe, Ehrwalder Alm, Les Saisies, Adelboden-Frutigen-Lenk en Skiliftkarussell Winterberg.

Eerste keer op wintersport naar een makkelijk skigebied

7. Skiles

Wees niet onverstandig door tijdens je eerste wintersport geen skiles te nemen. Wanneer je vanaf de eerste meters direct de juiste skitechniek krijgt aangeleerd van een ervaren skileraar heb je hier later profijt van. Ook kun je ervoor kiezen om in Nederland alvast wat lessen te nemen op een indoor sneeuwbaan. Zo sta je straks in de Alpen niet volledig blanco bovenaan de piste!

8. Een goede conditie

Je eerste wintersport zal een flinke impact hebben op je lichaam. Je gebruikt spieren waarvan je niet wist dat je ze had en je bent hoog in de bergen actief bezig. Met een goede conditie gaat leren skiën een stuk soepeler. Bereid je lichaam met ski oefeningen alvast voor op je ski-avontuur en zorg voor een goede (basis-)conditie.

Voorbereid op wintersport
Ga fit op wintersport, daar heb je alleen maar plezier van!

9. Doorzettingsvermogen

Vooral de eerste dagen gaan met vallen en opstaan. Verwacht niet dat je het skiën zomaar even onder de knie hebt. Na een paar dagen zal je zien dat je progressie boekt en maak je de stap naar je eerste blauwe piste. Gooi na een paar valpartijen niet het bijltje erbij neer, voor iedereen waren de eerste meters op de ski’s lastig!

10. Goed gezelschap

Plezier is vanzelfsprekend ook zeer belangrijk tijdens je eerste wintersport! Wanneer je op pad gaat met goed gezelschap, beleef je veel meer plezier aan je eerste tijd in de sneeuw. Na de skiles de après-ski in, gezellig met z’n allen eten en ‘s avonds gezelschapsspelletjes spelen. Ook dat is wintersport!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.