Skip to navigation Skip to main content
Mike HEAD outfit en ski's

Ski’s: verschillende soorten, kooptips en meer

Bij het kopen van nieuwe ski's komt van alles kijken. Of het nu je eerste paar is of je tiende paar. Het aanbod merken en modellen is enorm. Met al die verschillende soorten ski's is het logisch dat je af en toe 'door de latten de witte bergen niet meer ziet'. Belangrijk is om eerlijk antwoord te geven op vragen als skiniveau en gewicht. Voor uitgebreid advies kun je het beste een speciaalzaak binnenstappen, maar je kunt online al veel vooronderzoek doen. Op deze pagina uitgebreide informatie en tips voor het kopen van nieuwe ski's.

Nieuwe ski's kopen

Voordat je nieuwe ski's gaat kopen, is het handig om alvast wat vooronderzoek te doen en jezelf goed te oriënteren. Waar ga je de ski's bijvoorbeeld gebruiken? Vooral op de piste of voornamelijk daarnaast? En hoe goed kun je nu echt skiën? Ski's voor beginners hebben andere eigenschappen dan ski's voor gevorderden. En hoevaak ga je per jaar op wintersport? Slechts één week of meerdere weken? Antwoord op al deze vragen levert een bijdragen bij het vinden van de juiste ski's die passen bij jouw wensen en skiniveau. 

Soorten ski's: welke ski past bij jou?

Skiën op de piste vraagt om een andere ski dan bij het freeriden. En op de piste heb je dan ook weer keuze tussen verschillende soorten ski's. Afhankelijk van jouw wensen en waar je het liefste skiet, kun je de juiste ski uitkiezen. Hieronder lichten we alle soorten aan je uit.

Lengte ski’s: hoe lang moeten ski’s zijn?

De juiste lengte van ski's hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen wordt gezegd dat ski's zo'n 10-15 cm korter zijn dan de lichaamslengte. Als je ze rechtop neerzet tegen je lichaam aan, dan komt de tip tot je ogen/neus. Echter, is dit vrij grof gerekend. Gewicht, skiniveau en persoonlijke voorkeur spelen bijvoorbeeld ook een rol. Van plan om nieuwe ski's te gaan kopen? De juiste lengte van ski's kan soms even zoeken zijn. Maar is zo gevonden als je rekening houdt met factoren als je skiniveau, gewicht, skistijl, persoonlijke voorkeur, het type ski en het terrein waar je skiet. De juiste lengte voor beginners is al snel 20 cm korter dan lichaamslengte, in verband met dat dit makkelijker draait. Gevorderde skiërs skiën meestal op een langere ski voor meer snelheid en stabiliteit. Deze ski is vaak 5-10 cm korter dan lichaamslengte. Vergevorderde skiërs en experts skiën op ski's die langer zijn dan lichaamslengte.

Juiste lengte ski's

Begrippenlijst: belag, radius, camber en rocker

Bij het kopen van ski's loop je tegen allerlei termen en begrippen aan. Geen idee wat er wordt bedoeld met woorden als belag, radius, camber en rocker? We lichten de belangrijkste ski-begrippen hieronder aan je uit.

 • Radius: de draaicirkel van de ski, een getal uitgedrukt in meters. Oftewel na hoeveel meter heeft de ski de kortst mogelijke, volledig gesneden bocht gemaakt?
 • Flex: de stijfheid van de ski, dus in hoeverre de ski in de lengte kan buigen, wordt de flex genoemd. Flexibele ski's zijn vergevingsgezind, wendbaar en presteren goed op lage snelheden. Ga je met deze ski's hard, dan gaan ze al snel klapperen en verliezen ze stabiliteit. Stijve ski's bieden goede grip op harde, ijzige pistes en zijn stabiel op hoge snelheden. 
 • Torsiestijfheid: dit is de stijfheid in de breedte van de ski. Hoe stijver de torsie, hoe meer kantengrip op harde pistes met hoge snelheden, maar ook hoe meer skitechniek er nodig is voor controle.
 • Camber: beschrijft de punten waar de ski de sneeuw raakt. Bij traditional camber komt de ski in het midden iets van de grond. Klik je in je binding, dan raakt dit gedeelte de sneeuw. Hierdoor heb je veel grip, maar ben je toch wendbaar.
 • Rocker: in het geval van rocker wijzen juist de voor- en achterkant omhoog (tip en tail). Ideaal om mee door de poederski te skiën.
 • Belag: heel simpel gezegd is dit de onderkant van de ski, oftewel het glijvlak.
 • Gemaakt van Polyethyleen (P-tex). In combinatie met wax glijdt het belag door de sneeuw tijdens het skiën.
Skiën op de pistes van de Zillertal Arena

Tips voor het kopen van ski’s

Wil je graag eigen ski's kopen? Wordt het je eerste paar of je zesde? Ski's kopen is een leuke klus met een mooi eindresultaat: eenmaal op wintersport afdalen op je eigen latten. Het is belangrijk om je vooraf goed voor te bereiden en in te lezen. Hierboven hebben we je al flink wat tips gegeven. Je weet meer over de verschillende begrippen die komen kijken bij de aanschaf van nieuwe ski's, maar ook over de juiste lengte en de verschillende soorten ski's. Ski's kopen kan online via webwinkels van DAKA, Decathlon, Duijvestein en Bever, maar ook fysiek in de winkel. Twijfel je? Dan is het altijd verstandig om je te laten adviseren door een expert. 

 1. Hoe goed kun je skiën? Hoe vaak ben je al op wintersport geweest? Ski je snel of lekker rustig aan. En ben je een sportieve skiër of juist een relaxte skiër? Heb je voorkeur voor korte of juist lange bochten?
 2. Waar ski je? Liever op de piste of daarbuiten? Vooral blauw of voornamelijk zwart? En hoe denk je over ijzige of buckelpistes?
 3. Video? Foto? Laat zien! Een verkoper kan op basis van een recente skivideo een inschatting maken van je skiniveau. Een foto kan daar ook bij helpen.
 4. Waar heb je al op geskied? Weet je nog waar je in het verleden op hebt geskied en of je daar blij mee was? 
 5. Skischoenen mee! Vergeet je skischoenen niet mee te nemen! Dan kunnen je ski's na aanschaf direct worden afgesteld. 

Tweedehands ski's kopen

Wil je graag eigen ski's, maar past dat niet binnen je budget? Je kunt ook overwegen om tweedehands ski's aan te schaffen. Het internet staat vol met ski's die nog een ronde mee kunnen, soms kun je ski's overnemen van de skiverhuur en misschien is er zelfs iemand in je omgeving die een paar te koop heeft staan. Tweedehands ski's kopen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. 

Nieuwe of tweedehands ski's kopen

Onderhoud: waxen en slijpen

Heb je eigen ski's? Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is ski-onderhoud ontzettend belangrijk. Skimateriaal is duur en vraagt om de nodige verzorging. Terug van wintersport? Laat alles echt een paar dagen goed drogen om roestvorming te voorkomen. Berg alles netjes op en kies voor een plek met weinig zonlicht, bij voorkeur in een kast. Waxen en slijpen is ontzettend belangrijk. Niet alleen om lekker te kunnen skiën, maar ook om je veiligheid. Wax zorgt ervoor dat het belag van de ski niet uitdroogt, maar ook dat je ski lekker glijdt in de sneeuw. Net zo belangrijk is slijpen. Geslepen staalkanten presteren beter en zorgen voor een betere kantengrip op harde, ijzige pistes. Waxen en slijpen kun je laten doen, maar ook zelf doen.

Ski onderhoud: zelf ski's waxen en slijpen
Ski's voor vrouwen

Ski's voor dames

Vrouwen kunnen skiën op unisex modellen, maar ook op speciale vrouwen ski's. Het verschil zit vooral in de vorm, bouw en het design. Voor vrouwenski's gebruikt men vaak lichtere materialen, waardoor de ski makkelijker draait en lichter is. Uiteraard betekent dit niet dat een vrouw niet op een unisex/herenski kan skiën. Persoonlijke voorkeur, skiniveau en skistijl spelen ook een rol. Populaire merken voor dames ski’s zijn Atomic, Head, Salomon en Rossignol.

Ski's voor heren

Ski's voor mannen

Mannen hebben doorgaans belang bij een stijvere, stuggere ski aangezien zij meer massa en spierkracht hebben. Wanneer je te zwaar, te sterk of te ervaren bent voor de ski, heb je geen grip en stabiliteit. Kies daarom voor een ski die bij je lichaamseigenschappen past. Wees ook eerlijk over je ski-ervaring en stijl van skiën. Wanneer je met een ski de piste op gaat die boven je niveau ligt, zal dit geen prettige ervaring opleveren. Populaire merken voor heren ski’s zijn Atomic, Head, en Fischer.

Ski's voor kinderen

Ski's voor kinderen

Ski's zijn er voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Van speciale kinderski's voor de eerste meters tot skietjes waarmee ze aan de skilessen mogen meedoen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om ski's voor de kinderen te kopen. Vraag jezelf wel af of het echt nut heeft. De ideale lengte van kinderski’s is afhankelijk van de leeftijd. Wanneer ze net gaan leren skiën (4 - 6 jaar) is het prima als de ski’s tot tussen de oksel en schouders reiken. Bij oudere, meer ervaren kinderen mag bij de lengte van de ski’s al 10-15 centimeter minder dan de lichaamslengte aan worden gehouden.