Skip to navigation Skip to main content
Skis Op Nek
© Spalder Media Group

Ski’s: verschillende soorten, kooptips en meer

Wil je nieuwe ski’s kopen, dan loop je vaak tegen allerlei zaken aan. Er zijn tal van verschillende soorten ski’s, je dient de juiste lengte te kiezen en je moet bepalen waar je de ski’s gaat kopen. Voor uitgebreid advies kun je het beste binnenstappen bij een erkende wintersportspeciaalzaak. Dan ga je samen met de verkoper op zoek naar het paar ski’s dat bij jou en je wensen past. Wie al meer ervaring heeft en precies weet waar de nieuwe ski’s aan moeten voldoen, kan ook online nieuwe ski’s kopen.

Voor je nieuwe ski’s gaat kopen is het belangrijk om je goed te oriënteren. Vraag jezelf af waarvoor je de ski’s gaat gebruiken en in welke omstandigheden. Een ervaren wintersporter die ook wel eens off-piste skiet heeft belang bij een heel ander soort ski dan een pure beginner. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten ski’s en waar je op moet letten, mocht je nieuwe ski's kopen. Zo sta jij straks op de piste met een nieuw paar ski’s dat volledig bij je past!

Ga direct naar:

Alles over ski's

Soorten ski’s: bepaal welk type bij je past

Ga je ski's kopen, dan loop je in wintersportwinkels tegen een muur van ski’s aan. Er zijn tal van soorten ski’s en binnen bepaalde categorieën heb je ook weer subcategorieën. Welke ski bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ski-ervaring en skistijl. In grote lijnen kun je de verschillende soorten ski’s opdelen in ski’s voor op de piste, voor off-piste en voor beide. Binnen deze soorten zijn er ski’s die toebehoren aan een specifieke doelgroep zoals raceski’s voor professionals en vergevingsgezinde ski’s voor beginners.

Allmountain ski’s

Allmountain ski’s zijn geschikt voor de hele berg en presteren zowel op als naast de piste. Ze zijn net iets breder dan een pisteski, waardoor je meer drijfvermogen hebt in de diepe sneeuw.

Race ski’s

Race ski’s zijn gemaakt voor pure snelheid en presteren optimaal op de reuzenslalom (lange en middellange bochten). Zelfs bij snelheden boven de 100 km/u blijven deze ski’s stabiel.

Slalom ski’s

Slalom ski’s houden van korte bochten en bieden een hoge kantengrip. Ze laten zich gemakkelijk draaien en beschikken over een hoge horizontale stabiliteit.

Allround ski’s

Veelzijdige ski die zich op diverse manieren goed laten skiën. Zowel geschikt om korte bochten mee te draaien als om mee te carven. Binnen de categorie allround ski’s zijn er modellen voor beginners en gevorderden.

Freeride ski’s

Freeride ski’s zijn zeer breed en gemaakt om mee door de diepe sneeuw te skiën. Ze bieden een hoog drijfvermogen, maar presteren minder op strak geprepareerde pistes.

Freestyle ski’s

Freestyle ski’s zijn licht, kort en wendbaar. Ze zijn gemaakt voor het funpark en voorzien van twintips, waardoor je voor en achteruit kunt skiën.

Toerski’s

Toerski’s moeten niet alleen in staat zijn om comfortabel mee af te dalen, maar ook geschikt zijn om urenlang mee te klimmen. Door de toerskibindingen en stijgvellen ben je met toerski’s in staat om omhoog te lopen. Er zijn lichtere toerski’s die makkelijker klimmen, maar ook zwaardere toerski’s die beter presteren in de afdaling.

 

Lengte ski’s: hoe lang moeten ski’s zijn?

Waar moet je op letten qua lengte als je nieuwe ski's wilt kopen? De juiste lengte van de ski’s is afhankelijk van je skiniveau en het type ski dat je kiest. Als basislengte voor ski’s kun je 10-15 centimeter minder dan je lichaamslengte aanhouden. Wanneer je ze voor je neerzet dienen ze ter hoogte van je neus/ogen uit te komen.
Wie houdt van snelheid (race ski) of op zoek is naar meer drijfvermogen (freeride ski’s), kiest voor ski’s die 5-15 centimeter langer zijn dan de basislengte. Beginners hebben belang bij ski’s die makkelijk draaien en dit gaat net wat makkelijker wanneer ze wat korter zijn. Voor beginners mag een ski 20-25 centimeter korter zijn dan de lichaamslengte.
Een langere ski staat voor snelheid en stabiliteit, terwijl een kortere ski makkelijker is te sturen bij lage snelheden. Wanneer je progressie maakt op de ski’s of een gemiddeld basisniveau hebt is het belangrijk om voor ski’s van de basislengte te kiezen. Ski je rustig en houd je van controle, dan kun je op kortere ski’s blijven skiën.

Hoe lang moeten ski's zijn?

Specificaties van ski’s: breedte, radius en flex

Bij het kopen van ski’s loop je tegen allerlei termen en woorden aan die je (waarschijnlijk) helemaal niet kent. Iedere ski heeft specifieke eigenschappen die worden bepaald aan de hand van bijvoorbeeld de stijfheid, breedte en radius. Ski’s kopen: 10 woorden die je niet kent >

Breedte: aan de achterzijde van de ski staat de breedte aangeduid in drie cijfers: bijvoorbeeld 127-88-109. Het breedste punt aan de voorkant is 127 mm breed is, onder de voet is deze 88 mm en aan de achterkant 109 mm. Hoe breder de ski, hoe hoger het drijfvermogen. Een groot verschil van de voor- en achterzijde (smalle ski) zorgt voor een ski die makkelijk korte bochten draait.

Radius: de radius staat voor de draaicirkel van de ski. Race ski’s voor de afdaling hebben een radius van meer dan 40 meter en zijn gemaakt om in rechte lijn mee naar beneden te gaan. De radius van slalom ski’s ligt rond de 13 meter, waardoor er op hoge snelheid veel makkelijker bochten mee kunnen worden gedraaid. Ski’s die door de gemiddelde skiër veelal op de piste worden gebruikt hebben een radius tussen de 13 en 25 meter.

Flex: de kracht die nodig is om een bocht te kunnen draaien in de sneeuw noemen we de flex. Een ski die met weinig druk te draaien valt is flexibel en een ski die veel kracht vergt is stijf. Beginners (en freeriders!) hebben belang bij een lage flex. Ervaren (en zwaardere) skiërs beschikken over de techniek en kracht om op een ski met een hogere flex (en dus meer kantengrip) te skiën.

Tips voor het kopen van ski’s

Nu je al redelijk kunt bepalen welk type ski bij je past en wat de juiste lengte zal zijn is het tijd om naar de winkel te gaan. Eigen ski's kopen! Samen met een goede verkoper kom je uit bij een paar ski’s dat geschikt is voor jouw niveau en ambities. Wees in het gesprek met de verkoper eerlijk over je ski-ervaring zonder jezelf te over- of onderschatten. Geef aan of je verwacht veelal op of ook wel eens naast de piste te skiën. Neem de tijd voor het kopen van nieuwe ski’s en kies voor een paar dat aansluit op je lengte, gewicht, skistijl, ervaring en wensen. Vergeet daarnaast je skischoenen niet mee te nemen, zo kun je je nieuwe ski’s direct goed af laten stellen. Ski's kopen: praktische tips >

Onderhoud ski’s: waxen en slijpen

Van je mooie nieuwe ski’s wil je zo lang mogelijk plezier hebben. Daarom is het belangrijk om ze goed te onderhouden. De levensduur van ski’s wordt niet alleen bepaald door goed onderhoud, maar ook door de omstandigheden waarin je skiet. Bij slechte sneeuwconditities ski je sneller over een steen, wat schade kan opleveren aan je staalkanten en belag. Door regelmatig je ski’s te waxen houd je het belag in goede conditie en kan deze niet uitdrogen. Wees voorzichtig met het slijpen van ski’s. Iedere keer als je je ski’s laat slijpen, wordt er een stuk staalkant weggenomen. Zeker wanneer dit machinaal gebeurt is dit een flink stuk. Na afloop van de ski’s is het belangrijk om ski’s goed te laten drogen, zodat roest geen kans krijgt. Daarna is het verstandig om ze los van elkaar op te bergen, zodat de ski’s niet maandenlang op spanning staan. Ski’s waxen en slijpen: hoe pak je dit aan?

Ski's waxen en slijpen

Ski's voor dames

Dames ski’s zijn over het algemeen lichter en minder stijf dan modellen voor mannen. Dames ski’s laten zich hierdoor makkelijker draaien en zijn vergevingsgezinder. Er wordt gebruik gemaakt van ander materiaal en minder versteviging in de kern. Een ander verschil van vrouwen ten opzichte van mannen is dat het zwaartepunt een fractie naar achteren ligt. Hierdoor staat de binding op een damesski een paar centimeter naar voren en komt het zwaartepunt weer boven het midden van de ski te liggen. Zou dit verschil niet gecompenseerd worden, dan bestaat het gevaar dat bij iedere bocht het gewicht achterop de ski komt te zitten, wat de controle niet ten goede komt. Binnen de verschillende categorieën van ski’s zijn er speciale modellen voor dames die je kunt kopen. Wie over de juiste techniek en voldoende kracht beschikt, kan ook prima uit de voeten op een uniseks ski. Populaire merken voor dames ski’s zijn Atomic, Head, Salomon en Rossignol.

Ski’s voor heren

Mannen hebben doorgaans belang bij een stijvere, stuggere ski aangezien zij meer massa en spierkracht hebben. Wanneer je te zwaar, te sterk of te ervaren bent voor de ski, heb je geen grip en stabiliteit. Kies daarom voor een ski die bij je lichaamseigenschappen past. Wees ook eerlijk over je ski-ervaring en stijl van skiën. Wanneer je met een ski de piste op gaat die boven je niveau ligt, zal dit geen prettige ervaring opleveren. De ski gaat er met je vandoor en bochten draaien wordt een uitdaging. Afhankelijk van wat voor type skiër je bent kies je voor een bepaalde soort ski’s. Liefhebbers van korte bochten voelen zich prettig op een slalom ski terwijl allrounder zich kunnen uitleven op allmountain ski’s of allround ski’s. Populaire merken voor heren ski’s zijn Atomic, Head, Stöckli en Augment.

Verschillende soorten ski's op de piste

Ski’s voor kinderen

Wil je ski’s kopen voor kinderen of wil je ze huren, ook dan maak je de keuze op basis van niveau, lengte, kracht en stijl. Kinderen kunnen alleen goed leren skiën op ski’s die aansluiten bij hun huidige niveau en lichaamseigenschappen. Doe je dit niet, en stuur je ze de piste op met te lange of te korte ski’s, dan zorgt dit niet alleen voor minder plezier, maar mogelijk ook voor onveilige situaties.
De ideale lengte van kinderski’s is afhankelijk van de leeftijd. Wanneer ze net gaan leren skiën (tussen de 4 en 6 jaar) is het prima als de ski’s tot tussen de oksel en schouders reiken. Bij oudere, meer ervaren kinderen mag bij de lengte van de ski’s al 10-15 centimeter minder dan de lichaamslengte aan worden gehouden. Ook voor kinderen zijn er verschillende soorten ski’s verkrijgbaar, zoals all mountain, racing en freestyle (twintips).

Ski’s kopen: merken & winkels

Slechte ski’s worden tegenwoordig vrijwel niet meer gemaakt. Ga je ski's kopen, dan is het belangrijkste dat je ski’s aansluiten bij je skiniveau, lengte, gewicht en stijl van skiën. Iedere fabrikant van ski’s heeft een breed assortiment van ski’s voor verschillende type skiërs. Vraag jezelf af waar je de ski’s voor gaat gebruiken (piste/off-piste) en over welke eigenschappen de ski moet beschikken (korte bochten/lange bochten). Zo kun je samen met de verkoper of online op zoek naar een paar ski’s dat aansluit bij jou wensen en niveau. Het aanbod van ski’s is zeer groot en de prijzen lopen zeer uiteen. Iemand die één keer per jaar een weekje op wintersport gaat, een gemiddeld skiniveau heeft en geen specifieke wensen heeft kan prima uit de voeten op een goedkopere ski. Duurdere ski’s zijn geschikt voor skiërs die veel belang hechten aan techniek, snelheid en prestaties. Tweedehands ski’s kopen behoort ook tot de mogelijkheden, maar hierbij dien je wel voorzichtig te werk te gaan.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >