Skip to navigation Skip to main content

Skihelm kopen: tips voor de aanschaf van een helm

Wil jij een nieuwe skihelm kopen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn verschillende soorten skihelmen waar je uit kunt kiezen, deze heb ik in een vorig artikel beschreven. Wanneer je weet welk soort helm het beste bij jou past, is het tijd om naar de winkel te gaan en verschillende modellen te passen. Je zal zien dat het aanbod in skihelmen enorm is. Je kan al een skihelm kopen voor een paar tientjes, maar als je goed je best doet, kan je er ook honderden euro’s aan besteden. Waar moet je eigenlijk op letten als je een helm koopt? En wanneer is je huidige helm toe aan vervanging? Ik leg het uit in dit artikel.

#1. Passen, passen, passen

Je hebt de skihelm de hele dag op. Het belangrijkste is, dat deze lekker zit. Probeer verschillende modellen en verschillende merken. De skihelm moet strak genoeg zijn: als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt. Als je gaat passen zul je merken dat sommige helmen beter geschikt zijn voor bolle, ovalen, platte of lange hoofden. Veel helmen kan je bijstellen om dat te corrigeren. Drukplekken zullen tijdens een dag op de piste alleen maar erger worden, dus let daar goed op als je gaat passen. Koop dus een helm die niet te groot, maar zeker ook niet te klein is.

#2. Normering EN1077

Deze normering is speciaal ingevoerd voor skihelmen. Als je deze normering ziet staan in de helm, dan voldoet deze aan de eisen die aan een skihelm worden gesteld. Je hebt ook helmen die extra normeringen hebben, omdat ze bijvoorbeeld ook geschikt zijn als klimhelm of fietshelm. Dat is leuk, maar zorg dat jouw helm in ieder geval ook EN1077 heeft.

#3. Het kinbandje

Het kinbandje varieert nogal tussen de verschillende modellen. Als het bandje erg dun is, zal het meer snijden. Een iets breder bandje heeft de voorkeur. Ook de bediening van dit bandje is bij elke helm anders. Het is best handig als dat met skihandschoenen aan prima dicht of open te klikken is.

#4. Combinatie met skibril

Er zijn helmen waarbij de skibril is geïntegreerd, maar de meeste skihelmen gebruik je samen met een losse skibril. Heb je deze al, dan pas je de skihelm het beste met je skibril op. De bril moet namelijk mooi aansluiten bij de helm. Als er een grote kier tussen de bril en de skihelm zit, dan zit dat niet goed en kan het erg koud worden. Ook als het wel goed lijkt aan te sluiten moet je opletten dat de helm de bril niet naar beneden drukt, waardoor je neus wordt afgeklemd. Zelf ga ik dan ook altijd nog even ‘diepzitten’ in skihouding, waardoor mijn hoofd naar achter kantelt. Dan merk je ook of tijdens het skiën de skihelm niet naar voren wordt gedrukt.

#6. Ventilatie

Je hebt passieve en actieve ventilatie. Passief zijn luchtgaatjes die er standaard in zitten en dus altijd werken. Actieve ventilatie is de regelbare ventilatie, luikjes die je zelf kan openschuiven of dichtzetten. Daarnaast kan je de warmte van je helm soms ook reguleren met het afnemen van de oorkleppen. Weet je van jezelf dat je het vaak warm of juist koud hebt, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Ventilatie

#6. Laat je niet al te veel leiden door kleur en looks

Het is natuurlijk heel persoonlijk welke helm je mooi vindt. Uiteraard is het belangrijker dat een skihelm goed zit. Maar laten we wel zijn: ik zal niet een helm passen die ik er niet uit vind zien. Gelukkig zijn hier ontzettend veel mogelijkheden in. Want je skihelm maakt je look natuurlijk pas echt af.

#7. Vervangen

Het wordt aangeraden een helm na 3 tot 5 jaar te vervangen. Maar als je voor die tijd een flinke klap maakt dan moet je eigenlijk de helm meteen vervangen. Je kan er dan niets aan afzien, maar de werking van de demping is dan niet meer goed. En dat is toch het hele doel van de helm.

Skihelm kopen: ik vind het vreselijk. Maar het is wel belangrijk dat je er één op je hoofd hebt die goed zit. En als je daarmee de show steelt is dat natuurlijk mooi meegenomen!

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.