2 december 2017 door Thijs in 'Algemeen''

Eindelijk heb je de stap gezet om voor het eerst op wintersport te gaan. Er komt veel op je af en je moet met ontzettend veel dingen rekening houden. De zoektocht naar een beginnersbestemming, je wintersportoutfit, het materiaal en ga zo maar door. Voor beginners is het belangrijk om voor vertrek alvast op de hoogte te zijn van de do’s en don’ts tijdens de eerste wintersport. Zo kun je jezelf voor veel leed behoeden en staat niets het maken van succesvolle eerste bochten op de ski’s in de weg. In dit weblog 5 fouten die je als beginnende wintersporter niet moet maken.

#1. Denken dat je geen les nodig hebt

Leren skiën door alleen de skitechniek blogs op Snowplaza te lezen, je vrienden te imiteren of door jezelf simpelweg in het diepe te storten, is geen goed idee én bovendien gevaarlijk! Iedereen kan leren skiën, maar het kost wel de nodige tijd voor je de basisbeginselen onder de knie hebt. Ga tijdens je debuut op de ski’s altijd op skiles, om zo vanaf dag één de juiste techniek aan te leren. Remmen, sturen, snelheid maken en vallen zijn allemaal aspecten die voor problemen kunnen zorgen, wanneer je ze niet op de juiste manier uitvoert. Naar verloop van tijd zal je zien dat je progressie maakt en krijg je steeds meer plezier in het skiën!

#2. Vergeten zonnebrand te gebruiken

Je zult denken dat er tijdens je eerste wintersport veel belangrijkere zaken zijn om rekening mee te houden, maar niets is minder waar. Smeer je altijd in met zonnebrand! Aangezien je je op hoogte bevindt, moet je je huid goed beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Zonlicht wordt weerkaatst door sneeuw en komt dus als het ware twee keer voorbij op de wintersport. Zelfs op bewolkte dagen moet je het belang van zonnebrand niet onderschatten, de ultraviolette straling gaat gewoon door de wolken heen. Vergeet ook geen zonnebril of skibril te dragen, zo zijn je ogen ook beschermt tegen de schadelijke straling en loop je geen risico op sneeuwblindheid.

#3. Al je skimateriaal direct aanschaffen

De aanschaf van skimateriaal kan flink in de papieren lopen wanneer je ski’s, skischoenen, skihelm en nog veel meer nodig hebt. Hoewel het belangrijk is om over goed materiaal te beschikken, moet je dit alleen aanschaffen na een grondige test en goed advies. Veel verstandiger is het om eerst een jaar te gaan huren. Het personeel van de skishops weten jou de piste op de sturen met de juiste maat en lengte. Dit maakt het leren skiën alleen maar eenvoudiger, en reduceert het risico op blessures. Wanneer je echt de smaak te pakken krijgt, kun je altijd nog je eigen materiaal aanschaffen.

#4. De verkeerde kleding dragen

Laten we je maar uit de droom helpen, tijdens je eerste wintersport zal je waarschijnlijk veel vallen. Het is daarom belangrijk om niet alleen skikleding te dragen die je warm houdt, maar ook droog. Ga de piste op met goede wintersportkleding dat gemaakt is om vocht af te stoten in plaats van op te nemen. Begin bijvoorbeeld met een laag thermokleding, daarboven een warme skipully en tot slot een goede skijas. Er is veel kleding op de markt dat speciaal is gemaakt voor wintersport en dat hoeft vaak helemaal niet de hoofdprijs te kosten.

#5. Te weinig drinken

Uitdroging tijdens de wintersport is niet alleen een fout die door beginners wordt gemaakt. Ook ervaren wintersporters vergeten maar al te vaak om hun vochtniveau op peil te houden. Je wilt vanzelfsprekend zo snel mogelijk leren skiën en pauzes passen niet in dat schema. Daarnaast neemt het koude weer het gevoel van dorst weg, waardoor je het idee krijgt minder te hoeven drinken. Gehydrateerd blijven is echter van essentieel belang! Zo blijven je spieren goed werken, word je minder snel moe en blijf je gefocust. En na overdag het nodige water te hebben genuttigd, is het in de après-ski natuurlijk tijd voor een welverdiend biertje!

Meer informatie voor beginners:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen