Skip to navigation Skip to main content

Skihandschoenen: welke moet ik kopen?

Skihandschoenen zijn onmisbaar tijdens de wintersport en maken een belangrijk onderdeel uit van je wintersportoutfit. Ze beschermen je niet alleen tegen de kou, maar ook voor de veiligheid is het belangrijk om skihandschoenen te dragen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse materialen en de prijzen lopen zeer uiteen. Zo kun je kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige skihandschoen met Gore-Tex en leer, of voor een goedkoper model die bij het warenhuis verkrijgbaar is. Belangrijk is dat de handschoen goed ventileert en het zweet afvoert. Wanneer dit niet het geval is, krijg je snel koude handen.

Koop skihandschoenen niet te klein

Let er bij het kopen van skihandschoenen goed op dat je ze niet te klein koopt. Wanneer de vingers te weinig ruimte hebben, kan de lucht niet circuleren en gaan je handen koud aanvoelen. Te veel ruimte is echter ook niet wat je wilt, hierdoor heb je geen goede grip meer op je skistokken. Je hebt de juiste maat te pakken wanneer je genoeg ruimte over hebt bij de vingertoppen, als de handen (licht) zijn gebogen.

Materialen voor skihandschoenen

Goede skihandschoenen bestaan uit meerdere materialen. Leer aan de binnenkant bij de handpalm en de vingers zorgt ervoor dat de staalkanten bij het dragen van de ski’s niet door de handschoen heen snijden. Om de handen droog en warm te houden wordt gebruikt van materialen als Primaloft, Thinsulate of Gore-Tex. Isolerend, waterdicht en ademend zijn de eigenschappen die deze materialen zo geschikt maken voor skihandschoenen. Bij goedkopere skihandschoenen wordt hier op bespaard, en meer gebruik gemaakt van nylon of polyester. Een extra paar is vaak geen overbodige luxe op dagen met sneeuw aangezien ze snel nat zullen worden.

Skihandschoenen zijn er in alle soorten en maten

Skihandschoenen of skiwanten?

Het verschil tussen skihandschoenen en skiwanten spreekt voor zich. Handschoenen hebben vingers, wanten niet. Bij handschoenen moet iedere vinger voor zijn eigen warmte zorgen, terwijl bij wanten de vingers in één deel zitten en elkaar warm houden. Bij skiwanten is er minder warmte nodig om de vingers op temperatuur te houden. Skiwanten zijn dus warmer dan skihandschoenen, maar je levert wel in qua bewegingsvrijheid. Het is een stukje lastiger om dingen vast te pakken. Koude vingers behoren echter tot de verleden tijd!

Leren skihandschoenen

Dikke handschoenen zijn niet altijd warmer dan dunne(re) handschoenen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de materialen die zijn verwerkt. Ook zie je op de piste vaak volledig leren handschoenen voorbij komen. Het voordeel van lederen handschoenen is dat ze comfortabel, warm en droog zijn. Leren skihandschoenen vormen zich perfect naar je hand en kunnen jaren mee. Vaak betaalt de investering van deze duurdere handschoenen zich naar verloop van tijd terug. Wel vergen dergelijke modellen een stukje onderhoud in de vorm van het invetten van het leer om ze soepel te houden.

Leren skihandschoenen zijn de investering waard!

Tips voor warme handen

  • Trek je handschoenen niet onnodig uit
  • Maak gebruik van zijden/kunststof binnenhandschoenen
  • Heatpacks in je handschoenen kunnen uitkomst bieden
  • Drink voldoende en geen alcohol (koelt het lichaam af)
  • Stimuleer de bloedcirculatie (wrijven, masseren)

Ook thermo ondergoed en goede skisokken zijn belangrijk om het lichaam warm en droog te houden tijdens een lange dag op de piste!

Heatpacks houden je handen de hele dag warm

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.