Skip to navigation Skip to main content
Skiërs met rode jassen op de piste
© Spalder Media Group

Skistokken: alles over, kooptips en meer

Skistokken zijn echt niet alleen handig om mee te prikken op vlakke stukken. Ze zijn onmisbaar voor het juiste evenwicht op de ski’s. Stokken zorgen voor ritme, coördinatie en balans. Iedereen leert skiën met skistokken, maar na verloop van tijd wordt het belang van een juiste stokinzet en het juiste gebruik van de stokken vergeten. Op deze pagina hebben we alles over dit belangrijke item op een rijtje gezet. Van hoe je met skistokken skiet tot wat de juiste lengte van een skistok voor jou is.

Een skistok lijkt gewoon een skistok, maar toch kunnen er de nodige verschillen zitten tussen diverse modellen. Het verschil tussen skistokken wordt bepaald door het materiaal, het gewicht en de stijfheid. Iemand die een weekje per jaar op de ski’s staat heeft belang bij een heel ander paar skistokken dan iemand die gaat toerskiën. Voor welk type je ook kiest, de lengte van de skistok is het allerbelangrijkst. Hierbij moet de hoek van je onderarm ten opzichte van je bovenarm 90 graden zijn.

Ga direct naar:

Skistokken

Alles over skistokken

Een skistok pak je vast aan de grip, oftewel het handvat. Hierbij gaat je hand door een lus, waardoor je bij een valpartij je skistokken niet zal verliezen. Skistokken fabrikant Leki biedt het alternatieve trigger-systeem, waarbij je je skistokken aan je skihandschoenen kunt vastklikken. Komperdell, een ander groot skistokken merk, heeft de Sabre Grip in plaats van de polslus. Bij deze grip is het mogelijk om je hand door de hendel te schuiven, waardoor je ze gemakkelijk los krijgt. Beide systemen moeten de kans op een skiduim verminderen.
Onderaan de skistok zit een rond gedeelte, wat de teller wordt genoemd. De teller zorgt dat de tip, het uiteinde van de skistok, minder snel in de sneeuw verdwijnt. Wie veel buiten de piste skiet, kiest voor een grotere schotel dan iemand die uitsluitend op de gemarkeerde pistes skiet.

Waar worden skistokken van gemaakt?

Vroeger werden skistokken gewoon van hout gemaakt, maar tegenwoordig heb je ze in tal van materialen. De meesten zijn van aluminium. Skistokken van aluminium zijn goedkoop, maar hebben als nadeel dat ze kunnen verbuigen. Probeer ze niet weer recht te buigen, want dan zullen ze onherroepelijk breken.
Bij skistokken van carbon loop je dit risico niet en bovendien is dit type materiaal ook nog eens een stukje lichter. Stokken van carbon kunnen meebuigen, maar hebben een hoger prijskaartje.
Er zijn ook skistokken van bamboe, hout en titanium verkrijgbaar, maar een grote meerwaarde ten opzichte van aluminium en carbon bieden deze materialen niet.

Skistokken worden gemaakt van verschillende materialen

Juiste lengte van de skistokken

Voor welk materiaal je ook kiest, de lengte van de skistokken is van een veel groter belang. De juiste lengte van de skistok bepaal je door de skistok ondersteboven te houden en deze net onder de teller vast te pakken. Wanneer de hoek van je onderarm ten opzichte van je bovenarm 90 graden is, zijn de skistokken van de juiste lengte.

Hoe houd je je skistokken vast?

Het lijkt zo simpel, je steekt je handen door de lus en pakt de grip van je skistok vast. Toch moet je het vasthouden van de skistokken, om blessures zoals een skiduim te voorkomen, wel op de juiste manier doen. Bij een verkeerd gebruik kan de duim bij een val vast komen te zitten en biedt het bandje geen ondersteuning. De juiste manier om je skistokken vast te houden is als volgt:

- Doe je hand van onder naar boven door de lus
- Laat je hand onder het bandje zakken, zodat deze tussen duim en wijsvinger komt.
- Pak de grip van de skistok vast, waarbij de lus tussen de duim en de wijsvinger zit.
- Indien het bandje nu geen contact maakt met de hand, dien je deze strakker te maken.

Stokinzet: hoe gebruik je je stokken?

Nu je je skistokken op de juiste manier vasthoudt, dien je ze ook nog op de juiste manier te gebruiken. Veel wintersporters nemen hun skistokken mee de piste op, maar gebruiken ze alleen om mee te prikken of om snelheid mee te maken. De skistok vereenvoudigt de hoogbeweging door de positie op de ski’s te verstevigen op het moment dat deze bij het vlakstellen minder stabiel zijn. Bij het juiste gebruik van de skistokken vergroot je je ondersteuningsvlak (evenwicht), creëer je ritme en bereid je de bocht die je wilt gaan maken voor (coördinatie). De juiste plek van de stokinzet is zo’n 30 centimeter naast het voorste deel van de dalski.

Hoe je je skistokken niet moet gebruiken? Bekijk de video ‘Schuss: hoe het niet moet’ >

Hoe moet je skistokken vasthouden?

Telescoop skistokken voor toerskiën

Er zijn ook verstelbare skistokken verkrijgbaar. Deze skistokken kunnen van pas komen bij het traverseren of beklimmen van een berg. Wanneer de stokken bij het klimmen net wat langer zijn, heb je meer grip en ondersteuning. Met name toerskiërs en freeriders kiezen voor telescopische skistokken. Wanneer je deze uit elkaar schuift, kun je ze ook nog eens makkelijk meenemen aan je skirugzak.

Skistokken voor kinderen

Leren skiën doe je in het begin zonder skistokken. Voordat deze om de hoek komen kijken, moet je eerst kunnen remmen en bochtjes kunnen maken. Ook heb je met stokken de neiging om rechtop te gaan staan in plaats van door de knieën te buigen. Wanneer de kinderen toe zijn aan het leren van bochten in parallel (+/- 7 jaar) worden er pas skistokken gebruikt. Voor de lengte van de skistokken bij kinderen geldt dezelfde regel als bij volwassenen. Wanneer de stok ondersteboven op de grond staat en deze onder de teller wordt vastgepakt, dient de onderarm horizontaal te zijn.

Skistokken voor kinderen

Skistokken kopen: merken & winkels

Skistokken kun je online bestellen of kopen bij een van de vele wintersportspeciaalzaken. Wanneer je precies weet welke lengte je nodig hebt is online skistokken kopen een goede keus. Bij de diverse ski webshops is er een ruime aanbod en zeker aan het einde van het skiseizoen kun je voor een mooie prijs een paar nieuwe stokken scoren. Krijg je echter liever persoonlijk advies en wil je diverse modellen met elkaar vergelijken, ga dan naar een fysieke winkel. Neem bij het kopen van skistokken je skihandschoenen mee, zo kun je goed testen of de stok prettig in de hand ligt. Bekende merken die skistokken maken zijn Leki en Komperdell. Ook veel skifabrikanten, zoals Atomic, Fischer en Head, maken hun eigen skistokken.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >