Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volop voorjaar met zowel zon als neerslag

51067763328 0B84e78dc5 O

Het is volop voorjaar in de Alpenlanden. De temperatuur komt zowel overdag als ’s nachts vrijwel niet tot nauwelijks meer onder het vriespunt uit. Komende week is het zacht en zonnig, maar ook valt er zo nu en dan neerslag. Zelf ben ik op dit moment in Gerlos, waar het rond 1400 meter hoogte regent en op de berg sneeuwt. Wat het weer betreft gaat het alle kanten op. In dit weerbericht praten we je bij.

Vandaag wat neerslag aan de noordkant van de Alpenhoofdkam

Zwakke storingen brengen vandaag wat neerslag naar de noordkant van de Alpenhoofdkam. De dag begint bewolkt en uit die bewolking valt zo nu en dan neerslag. De sneeuwgrens ligt tussen 1500 en 1900 meter hoogte, waardoor het regent in de dalen en pas hoger op de berg sneeuwt. Veel sneeuw valt er niet, hooguit 5 tot 10 centimeter. Rond 2000 meter hoogte is het tussen -2 °C en +5 °C. Er waait een matige tot krachtige wind vanuit het westen/zuidwesten. Aan de zuidwestkant van de Alpen is het vandaag droog met veel ruimte voor de zon.  

Opklaringen vanuit het westen

Van lange duur is het regenachtige/sneeuwerige weerbeeld van vandaag niet. Richting het middaguur klaart het vanuit het westen steeds meer op en laat zelfs de zon zich lokaal weer zien. Op dinsdag en woensdag is het vrijwel overal genieten van zonnig bergweer. In het westen komt alleen wat hoge sluierbewolking voor. Er waait een matige noordwestenwind en de temperatuur op 2000 meter hoogte is tussen +2 °C en +7 °C. In de dalen komt het kwik vaak ruim boven 10 °C/15 °C uit.

Neerslagkansen nemen toe vanaf donderdag

Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag toe. Omdat de sneeuwgrens vrij hoog blijft, tussen 1500 en 2000 meter hoogte, valt er zowel sneeuw als regen. In de Italiaanse skigebieden valt de minste neerslag, in Zwitserland en Frankrijk valt het meest.

Kouder en veel sneeuw vanaf zondag?

Zoals het er nu uitziet op de weerkaarten, komt er vanaf zondag tijdelijk een einde aan het zachte voorjaarsweer in de Alpenlanden. Koude lucht stroomt het Alpengebied binnen, waardoor de sneeuwgrens daalt. Het lijkt erop dat het op zondag en maandag zelfs flink kan gaan sneeuwen. Zodra er meer bekend is, lees je dat in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.