Skip to navigation Skip to main content

Rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2023/2024

Skien Ribbels

Wie niet afhankelijk is van de schoolvakanties, kan ook tijdens de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 op wintersport. Geen overvolle pistes of lange wachtrijen voor de skiliften, maar in alle rust en ruimte genieten van de skivakantie. Bijkomstig voordeel is dat de prijzen voor skipassen en accommodaties ook vaak veel lager zijn. Een wintersport in het laagseizoen is fijn om verschillende redenen. Lijkt het je wel wat? In dit artikel een overzicht van de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2023/2023.

Verschillende factoren bepalen de rustige weken voor een wintersport in 2023/2024

Voor wie geen zin heeft in grote druktes bieden de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 uitkomst. Mits je natuurlijk in de gelegenheid bent om buiten de schoolvakanties naar de sneeuw te gaan. De rustige weken van winterseizoen 2023/2024 hangen af van verschillende factoren. Allereerst wie er wanneer vakantie heeft. Niet alleen Nederland bepaalt de drukte, ook andere Europese landen doen dat. Zeker landen waar het aantal wintersporters groot is, zoals bijvoorbeeld Duitsland. Andere factoren die de drukte in een skigebied bepalden zijn de sneeuwcondities en het weer. Is er verse sneeuw gevallen en schijnt de zon? Dat zijn de dagen waarop locals naar de pistes trekken. Die dagen kun je vooraf niet voorspellen, maar het is wel iets om bij een een last minute skivakantie mee rekening mee te houden. Tot slot zijn er nog de officiële feestdagen en is het in sommige populaire skigebieden vrijwel altijd druk.

Lege piste rustige weken wintersport 2023/2024

Dit zijn de rustigste weken van skiseizoen 2023/2024

Ben je niet aan de schoolvakanties gebonden en zit je niet te wachten op grote druktes in de skigebieden? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een wintersport tijdens de rustige weken van skiseizoen 2023/2024. De volgende weken zijn het rustigst:

 • De periode voor Kerst: wie in 2023 van een rustige wintersport wil genieten, kan het best op vakantie gaan in de weken voor Kerst. Dat kan al vroeg in het seizoen, in oktober of november, maar ook in de eerste weken van december. Bovendien is de periode voor kerst ook nog eens ontzettend sfeervol en gezellig met alle lichtjes, versieringen en kerstmarkten! Skigebieden waar je in december sneeuwzeker kunt skiën ›
 • Van 8 januari t/m 3 februari 2024: na de kerstvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. De tweede week van januari is bijvoorbeeld heerlijk rustig en ook in de weken daarna is dat het geval. Houd er wel rekening mee dat het in populaire skigebieden ook tijdens deze periode drukker kan zijn. Vergeet tijdens een wintersport in januari 2024 geen extra laagje skikleding mee te nemen of aan te trekken. In deze maand kan het behoorlijk koud worden op de pistes!
 • De eerste week van februari 2024: februari is vanwege de voorjaarsvakantie een van de drukste maanden van het skiseizoen, maar wie in de eerste (27 janurari - 3 februari) of tweede (3 - 10 februari) week boekt, kan de drukte nog prima vermijden. Zeker in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Wil je naar Oostenrijk, dan kun je in Tirol en Salzburg het beste voor de tweede week kiezen.
 • Van 3 maart tot Pasen: na de voorjaarsvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Wie in het voorjaar van een heerlijk rustige sneeuwvakantie wil genieten, vindt tussen 3 en 23 maart de rustigste opties. Pasen valt in 2024 vroeg, met Goede Vrijdag op 29 maart en Pasen op 31 maart en 1 april. Houd er rekening mee dat de paasvakantie in Oostenrijk start op 23 maart en dat ook veel Duitsers dan vakantie hebben.
 • De periode na Pasen: na Pasen sluiten de meeste skigebieden de liften en pistes en komt er een einde aan het skiseizoen van 2023/2024. Een handjevol hooggelegen skigebieden en gletsjers blijft daarna nog wel open en van grote druktes is geen sprake meer.

Rustige weken wintersport 2023/2024 per wintersportland

Drukke periodes kunnen wisselen per land. Weet jij al waar je komende winter vakantie gaat vieren? Of laat je de keuze afhangen van waar het in jouw gewenste periode lekker rustig is? Hieronder een overzicht van de rustige weken voor een wintersport in 2023/2024 per wintersportland.

Rustige weken voor een wintersport in Italië

Anders dan in de andere Alpenlanden kent Italië alleen de kerst- en paasvakantie. Een aantal scholen blijft met carnaval een week dicht, maar een echte voorjaarsvakantie kent men hier niet. Veel Italianen kiezen ervoor hun kids van school te halen voor een ‘settimana bianca’ (een ‘witte week’), ergens tussen januari en eind maart. Vaak als er veel verse sneeuw gevallen is en de zon schijnt. Italianen skiën vooral in eigen land, maar ook Nederlanders, Oostenrijkers en Duitsers komen hier graag.

 • Rustigst in Italië: de weken voor Kerst, de periode tussen 8 januari en 10 februari, de periode tussen 3 en 23 maart en na Pasen
 • Drukst in Italië: tijdens de kerstvakantie, tussen 10 t/m 17 februari 2024 als veel andere landen voorjaarsvakantie hebben en met de paasvakantie
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Sulden am Ortler, Ponte di Legno - Tonale, Livigno
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Val Gardena
Rustige piste in Italië tijdens rustige weken

Rustige weken voor een wintersport in Zwitserland

In de Zwitserse skigebieden is het over het algemeen een stuk rustiger, vergeleken met andere Alpenlanden. Toch kan het in een aantal bekende en populaire skigebieden flink druk worden. Zeker tijdens de schoolvakanties. Is er verse sneeuw gevallen? Dan gaan veel locals spontaan een paar dagen skiën. Veel skigebieden zijn vanuit de grote steden goed bereikbaar per trein, dus een uitstapje is zo gemaakt.

 • Rustigst in Zwitserland: de weken voor Kerst, de periode tussen 8 januari en 8 februari en de periode tussen 19 februari en 23 maart
 • Drukst in Zwitserland: tijdens de kerstvakantie, voorjaarsvakantie en paasvakantie.
 • Rustige bestemmingen: Saas-Fee, Aletsch Arena
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Engelberg

Rustige weken voor een wintersport in Oostenrijk

Vooral Nederlanders, Duitsers en Oostenrijkers gaan op wintersport in Oostenrijk. Als een van die landen vakantie heeft of als alle vakanties samenvallen, weet je dat het flink druk wordt op de Oostenrijkse pistes. Bij Nederlanders zijn vooral skigebieden in Tirol en Salzburg favoriet. Wil je zo min mogelijk landgenoten tegenkomen, dan kun je beter naar Oberösterreich, Niederösterreich, Vorarlberg of Karinthië. Ook Osttirol is een stuk minder bekend bij Nederlanders. En anders tijdens de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 op wintersport in Oostenrijk!

 • Rustigst in Oostenrijk: de weken voor Kerst, de periode tussen 8 januari - 3 februari, tussen 3 en 23 maart en na Pasen
 • Drukst in Oostenrijk: tijdens de kerstvakantie, krokusvakantie en paasvakantie.
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Turracher Höhe, Sonnenkopf.
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Skicircus, KitzSki, SkiWelt.
Wintersport Turracher Höhe in Oostenrijk

Rustige weken voor een wintersport in Frankrijk

Fransen gaan graag op wintersport, maar vooral in eigen land. De meeste drukte kun je in Frankrijk verwachten als de Fransen zelf vakantie hebben. Heeft Engeland, België of Nederland dan ook vakantie, dan belooft het extra druk te worden op de Franse pistes. Een overzicht van de rustige en drukke wintersportweken in Frankrijk in winterseizoen 2023/2024 volgt hieronder.

 • Rustigst in Frankrijk: de weken voor Kerst, tussen 8 januari en 10 februari, tussen 11 en 23 maart
 • Drukst in Frankrijk: tijdens de eerste week van de kerstvakantie, in de krokusvakantie en rond Pasen
 • Extra rustige bestemmingen: La Norma, Val Cenis
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Val Thorens

Rustige weken voor een wintersport in Duitsland

Duitsland telt ontzettend veel skigebieden. Van Winterberg en Willingen in het Sauerland tot Feldberg in het Zwarte Woud en Winklmoosalm-Steinplatte in Zuid-Duitsland. Duitsers gaan graag naar Oostenrijk, maar als de condities dicht bij huis fantastisch zijn, wordt er daar geskied. Ook Nederlanders skiën graag in Duitsland. Hier zijn de schoolvakanties wisselend per deelstaat en afhankelijk van welke deelstaat er vakantie heeft, kan het druk of heel druk worden op de pistes. Dit heeft invloed op de rustige weken van skiseizoen 2023/2024.

 • Rustigst in Duitsland: de weken voor Kerst, de periode tussen 8 januari en 12 februari en de periode tussen 23 februari en 23 maart.
 • Drukst in Duitsland: tijdens de kerstvakantie, krokusvakantie en paasvakantie.
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Ammergauer Alpen en Hörnerdörfer
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Winterberg, zeker bij verse sneeuw en in de weekenden
Rustige weken wintersport Duitsland 2023/2024

Skigebieden waar het nooit echt druk is

Laagseizoen of hoogseizoen, in een aantal skigebieden in de Alpen is het eigenlijk nooit echt druk. Of je nu op vakantie gaat in de schoolvakanties of kiest voor een wintersport in de rustige weken. Als je niet te veeleisend bent qua pistekilometers en andere faciliteiten, zijn er genoeg bestemmingen waar zelfs in de voorjaarsvakantie geen lange rij te bekennen is. Een aantal tips:

Rustige skigebieden in Oostenrijk ›
Rustige skigebieden in Frankrijk ›
Rustige skigebieden in de Alpen ›

Blije skiër op de piste
© Spalder Media Group

Drukke weken skiseizoen 2023/2024

Niet alleen hebben we de rustige weken van skiseizoen 2023/2024 op een rijtje gezet, ook de weken waarin het extra druk is zijn genoteerd. De drukte in een skigebied hangt af van wie er op dat moment vakantie heeft. Niet alleen Nederlanders, maar ook andere Europese wintersporters. Hebben veel mensen tegelijkertijd vakantie, dan weet je zeker dat je rijen en drukke pistes kunt verwachten.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.