Skip to navigation Skip to main content

Rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2024/2025

Ribbels

Wie niet afhankelijk is van de schoolvakanties, kan ook op wintersport in de rustige weken van 2024/2025. In alle rust vakantievieren, zonder lange wachtrijen voor de skiliften en heel veel andere wintersporters op de piste. Bijkomstig voordeel is dat de prijzen voor accommodaties in deze periode vaak ook veel lager liggen. Kortom, een wintersport in het laagseizoen is fijn om verschillende redenen! In dit blog vind je een overzicht met de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2024/2025.

Welke factoren bepalen de rustige weken voor een wintersport in 2024/2025?

De rustige weken van skiseizoen 2024/2025 bieden uitkomst aan iedereen die geen zin heeft in grote druktes op wintersport. Natuurlijk moet je wel in de gelegenheid zijn om buiten de schoolvakanties op wintersport te gaan, al zijn er ook genoeg mogelijkheden om ook in de drukke weken de grote massa te ontwijken. De rustige weken van winterseizoen 2024/2025 hangen af van meerdere factoren. Allereerst wie er wanneer vakantie heeft. Niet alleen Nederlandse wintersporters bepalen de drukte, maar ook wintersporters uit andere Europese landen. Andere factoren die invloed hebben op de drukte zijn het weer en de pistecondities. Is er verse sneeuw gevallen en schijnt de zon? Dat zijn de dagen waarop locals naar de pistes trekken. Die dagen kun je vooraf niet voorspellen, maar het is wel iets om bij een last minute skivakantie rekening mee te houden. Tot slot zijn er nog de officiële feestdagen, zijn er enkele populaire weken buiten het hoogseizoen en is het in sommige populaire skigebieden vrijwel altijd druk.

Lege piste rustige weken wintersport 2024/2025

Dit zijn de rustigste weken van skiseizoen 2024/2025

Ben je niet aan de schoolvakanties gebonden en zit je niet te wachten op grote druktes in de skigebieden? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een wintersport tijdens de rustige weken van skiseizoen 2024/2025. De volgende weken zijn het rustigst:

De periode voor Kerst: 

Wie in 2024 van een rustige wintersport wil genieten, kan bijvoorbeeld op vakantie gaan in de weken voor Kerst. Dat kan al vroeg in het seizoen, in september, oktober of november, maar ook in de eerste weken van december. Bovendien is de periode voor kerst ook nog eens ontzettend sfeervol en gezellig met alle lichtjes, versieringen en kerstmarkten! Nu kunnen de sneeuwcondities in deze periode wel erg wisselend zijn. Boek dus of last minute of kies voor een hooggelegen skigebied. Dan ben je in ieder geval verzekerd van voldoende sneeuw en fijne pistes. Skigebieden waar je in december sneeuwzeker kunt skiën ›

Van 5 januari t/m 31 januari 2025: 

Na de kerstvakantie keert de rust terug in de skigebieden. De tweede week van januari is traditiegetrouw heerlijk rustig en ook in de weken daarna is er van grote druktes geen sprake. Houd er wel rekening mee dat het in populaire skigebieden ook tijdens deze periode drukker kan zijn. Vergeet tijdens een wintersport in januari 2025 geen extra laagje skikleding mee te nemen of aan te trekken. In deze maand kan het behoorlijk koud worden op de pistes!

Eerste en tweede week van februari 2024

Februari is vanwege de voorjaarsvakantie een van de drukste maanden van het skiseizoen, maar niet alle weken zijn even druk. In de eerste en tweede week valt het allemaal nog wel mee. Beieren, Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Thüringen, Wenen en Niederösterreich zijn in de eerste week vrij. Dat brengt meer drukte in Oostenrijk, Italië en Duitsland, maar niet veel. In de tweede week kan het drukker zijn in de Zwitserse en Franse skigebieden in verband met vakanties in eigen land, maar extreem druk zal het er niet worden. In Oostenrijk wordt het in de tweede week van Februari wel al flink drukker, aangezien een groot deel van het land dan vakantie heeft.

Van 9 maart tot Pasen: 

Na de voorjaarsvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Wie in het voorjaar van een rustige sneeuwvakantie wil genieten, vindt tussen 9 maart en 18 april de beste opties. Pasen valt in 2024 laat, met Goede Vrijdag op 18 april en Pasen op 20 en 21 april. Nu is het wel dat de paasvakantie in landen als België, Oostenrijk en Duitsland al eerder start, wat maakt dat het in de weken ervoor alweer iets drukker wordt. Wel grotendeels afhankelijk van de sneeuwcondities.

De periode na Pasen: 

Na Pasen sluiten de meeste skigebieden de liften en pistes en komt er een einde aan het skiseizoen van 2024/2025. Een handjevol hooggelegen skigebieden en gletsjers blijft daarna nog wel open, maar van grote druktes is geen sprake meer.

Rustige weken wintersport 2024/2025 per wintersportland

Drukke periodes kunnen wisselen per land. Weet jij al waar je komende winter vakantie gaat vieren? Of laat je de keuze afhangen van waar het in jouw gewenste periode lekker rustig is? Hieronder een overzicht van de rustige weken voor een wintersport in 2024/2025 per wintersportland.

Rustige weken voor een wintersport in Italië

Anders dan in de andere Alpenlanden kent Italië alleen de kerst- en paasvakantie. Een aantal scholen blijft met carnaval een week dicht, maar een echte voorjaarsvakantie kent men hier niet. Veel Italianen kiezen ervoor hun kids van school te halen voor een ‘settimana bianca’ (een ‘witte week’), ergens tussen januari en eind maart. Vaak als er veel verse sneeuw gevallen is en de zon schijnt. Italianen skiën vooral in eigen land, maar ook Nederlanders, Oostenrijkers en Duitsers komen hier graag.

 • Rustigst in Italië: de weken voor Kerst, de periode tussen 5 januari en 31 januari, de periode tussen 10 maart en Pasen en de weken na Pasen
 • Drukst in Italië: tijdens de kerstvakantie (tweede week het drukst), tussen 23 februari en 9 maart en rond Pasen
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Sulden am Ortler, Ponte di Legno - Tonale, Livigno, Paganella
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Val Gardena
Rustige piste in Italië tijdens rustige weken

Rustige weken voor een wintersport in Zwitserland

In de Zwitserse skigebieden is het over het algemeen een stuk rustiger, vergeleken met andere Alpenlanden. Toch kan het in een aantal bekende en populaire skigebieden flink druk worden in Zwitserland. Zeker tijdens de schoolvakanties. Is er verse sneeuw gevallen? Dan gaan veel locals spontaan een paar dagen skiën. Veel skigebieden zijn vanuit de grote steden goed bereikbaar per trein, dus een uitstapje is zo gemaakt.

 • Rustigst in Zwitserland: de weken voor Kerst, de periode tussen 5 januari en 9 februari en de periode van 16 maart tot Pasen
 • Drukst in Zwitserland: tijdens de kerstvakantie, voorjaarsvakantie (vooral tussen 2 en 9 maart) en de paasvakantie.
 • Rustige bestemmingen: Saas-Fee, Aletsch Arena
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Engelberg

Rustige weken voor een wintersport in Oostenrijk

Vooral Nederlanders, Duitsers en Oostenrijkers gaan op wintersport in Oostenrijk. Als een van die landen vakantie heeft of als alle vakanties samenvallen, weet je dat het flink druk wordt op de Oostenrijkse pistes. Bij Nederlanders zijn vooral skigebieden in Tirol en Salzburg favoriet. Wil je zo min mogelijk landgenoten tegenkomen, dan kun je beter naar Oberösterreich, Niederösterreich, Vorarlberg of Karinthië. Ook Osttirol is een stuk minder bekend bij Nederlanders. En anders tijdens de rustige weken van skiseizoen 2024/2025 op wintersport in Oostenrijk!

 • Rustigst in Oostenrijk: de weken voor Kerst, de periode tussen 5 januari en 2 februari, tussen 22 februari en 13 april en na Pasen
 • Drukst in Oostenrijk: tijdens de kerstvakantie, krokusvakantie (vooral tussen 9 en 16 februari) en paasvakantie.
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Turracher Höhe, Sonnenkopf.
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Skicircus, KitzSki, SkiWelt.
Wintersport Turracher Höhe in Oostenrijk

Rustige weken voor een wintersport in Frankrijk

Fransen gaan graag op wintersport, maar vooral in eigen land. De meeste drukte kun je in Frankrijk verwachten als de Fransen zelf vakantie hebben. Heeft Engeland, België of Nederland dan ook vakantie, dan belooft het extra druk te worden op de Franse pistes. Een overzicht van de rustige en drukke wintersportweken in Frankrijk in winterseizoen 2024/2025 volgt hieronder.

 • Rustigst in Frankrijk: de weken voor Kerst, tussen 5 januari en 2 februari, tussen 9 maart en 5 april
 • Drukst in Frankrijk: kerstvakantie, in de krokusvakantie (vooral tussen 23 februari en 2 maart) en rond Pasen
 • Extra rustige bestemmingen: La Norma, Val Cenis
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Val Thorens

Rustige weken voor een wintersport in Duitsland

Duitsland telt ontzettend veel skigebieden. Van Winterberg en Willingen in het Sauerland tot Feldberg in het Zwarte Woud en Steinplatte Winklmoosalm in Zuid-Duitsland. Duitsers gaan graag naar Oostenrijk, maar als de condities dicht bij huis fantastisch zijn, wordt er daar geskied. Hier zijn de schoolvakanties wisselend per deelstaat en afhankelijk van welke deelstaat er vakantie heeft, kan het druk of heel druk worden op de pistes. Dit heeft invloed op de rustige weken van skiseizoen 2024/2025. Ook Nederlanders skiën graag in Duitsland en dan vooral in het Sauerland. 

 • Rustigst in Duitsland: de weken voor Kerst, de periode tussen 12 januari en 2 februari en de periode tussen 9 maart en 6 april.
 • Drukst in Duitsland: tijdens de kerstvakantie, krokusvakantie (vooral tussen 2-9 februari en 2-9 maart) en paasvakantie.
 • Bestemmingen waar het nooit echt druk is: Ammergauer Alpen en Hörnerdörfer
 • Bestemmingen waar het altijd wel druk is: Winterberg, zeker bij verse sneeuw en in de weekenden
Rustige weken wintersport Duitsland 2024/2025

Skigebieden waar het nooit echt druk is

Laagseizoen of hoogseizoen, in een aantal skigebieden in de Alpen is het eigenlijk nooit echt druk. Of je nu op vakantie gaat in de schoolvakanties of kiest voor een wintersport in de rustige weken. Als je niet te veeleisend bent qua pistekilometers en andere faciliteiten, zijn er genoeg bestemmingen waar zelfs in de voorjaarsvakantie geen lange rij te bekennen is. Een aantal tips:

Lege ribbelpiste in Ehrwald
© Spalder Media Group

Drukke weken skiseizoen 2024/2025

Niet alleen hebben we de rustige weken van skiseizoen 2024/2025 op een rijtje gezet, ook de weken waarin het extra druk is zijn genoteerd. De drukte in een skigebied hangt af van wie er op dat moment vakantie heeft. Niet alleen Nederlanders, maar ook andere Europese wintersporters. Hebben veel mensen tegelijkertijd vakantie, dan weet je zeker dat je rijen en drukke pistes kunt verwachten.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.