Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: serieuze sneeuwhoeveelheden onderweg naar de Alpen

Verse Sneeuw Teaser

De afgelopen zomer is het ontzettend warm geweest. Zo warm dat zomerskigebieden noodgedwongen moesten sluiten en dat veel gletsjers er momenteel zeer slecht bij liggen. Gelukkig is het de komende dagen even gedaan met de hitte. In eigen land merken we een temperatuuromslag, maar ook in de Alpenlanden. Daar gaan we dat niet alleen voelen, maar ook zien. Vandaag kan er op hoogte al een eerste vlok vallen en komend weekend kunnen we zelfs spreken van een eerste echte dump. Kom maar op met skiseizoen 2022/2023!

Een dump in september klinkt misschien gek, maar is absoluut niet uitzonderlijk. Sterker nog, zelfs in juni, juli en augustus kan er verse sneeuw vallen. In het verleden heeft dat zelfs wel eens geresulteerd in het eerder openen van de gletsjerskigebieden! En heb je gezien dat er afgelopen weekend ook al een klein laagje gevallen is?

Sneeuwgrens flink omlaag

Na een ontzettend warme zomer is het de afgelopen week weer wat afgekoeld. Toen ik vanochtend naar buiten liep, vond ik het voor het eerst sinds weken echt fris. De meteorologische herfst is van start gegaan en dat merken we deze week goed. Niet alleen in eigen land dus, tevens in de Alpenlanden. De afgelopen dagen was de temperatuur daar nog vrij aangenaam. Nu we echter richting het weekend koersen wordt het steeds kouder. Koude en vochtige lucht brengt de sneeuwgrens flink omlaag, richting de 1400-1500 meter, en zorgt bovendien voor de nodige neerslag.

Lokaal meer dan 20 cm mogelijk

De eerste vlokken vallen vandaag en morgen al, maar op zaterdag gaat het pas echt los. Dan kan er lokaal meer dan 20 cm vallen aan de noordkant van de Alpen. Onder andere Sölden, de Hintertuxer Gletscher, de Pitztaler Gletscher, de Titlis in Engelberg krijgen flink wat verse sneeuw. Op sommige plekken is zelfs 30 tot 40 cm mogelijk! Omdat de sneeuwgrens zo laag ligt, kan het ook in de lager gelegen skigebieden wit kleuren. Helaas moet Frankrijk het doen met slechts een aantal kleine vlokken. Wij zijn ontzettend benieuwd naar de webcambeelden komende zaterdag!

En na het weekend?

Helaas is de sneeuwval van korte duur. Als we de weerkaarten bekijken, zien we dat er op maandag en dinsdag nog een kleine vlok kan vallen. Daarna klaart het op en gaat de zon weer schijnen. Wel blijft het ook volgende week nog vrij koud voor de tijd van het jaar. Dankzij een wind uit het noorden blijft er koude lucht de Alpen instromen. De sneeuw zal daardoor iets minder snel wegsmelten dan anders het geval is in september. Extra lang van de eerste witte beelden genieten dus!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.