Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winterse lenteweek met heel veel verse sneeuw

Sneeuw op stoeltjes

Pasen is voorbij en dat betekent dat skiseizoen 2022/2023 langzaam op z'n einde komt. Veel skigebieden sluiten na het weekend of zijn zelfs al dicht. Daarna blijft er nog maar een handjevol over waar je terecht kunt. Toch geeft Koning Winter zich niet zomaar gewonnen. Het is lente, maar eigenlijk lijkt het deze week meer op winter. Tot en met zondag kan er op hoogte wel een meter verse sneeuw vallen. In dit weerbericht praten we je bij.

Eerst nog wat regen

April doet wat ‘ie wil, dat blijkt maar weer. Na een sneeuwrijk paasweekend is er gisteren opnieuw wat verse sneeuw gevallen. Vooral aan de noordwestkant van de Alpen, waar zo'n 10 tot 20 cm naar beneden kwam. Vandaag wordt het tijdelijk iets milder. Een warmtefront passeert de Alpen en dankzij een zuidföhn stijgt het kwik met name aan de noordkant flink. In de dalen laat de thermometer zeker 20 °C zien! Hier zal het vooral ’s morgens licht regenen, waarbij de sneeuwgrens oploopt richting 2000 meter hoogte. Verder zuidelijk blijft het grotendeels droog, al is er plaatselijk wel al een kleine vlok sneeuw mogelijk. In de West-, Noord- en Oost-Alpen valt op hoogte zo’n 5 tot 30 cm. Op 2000 meter hoogte is het tussen 0 °C en 5 °C.

Veel sneeuw vanaf donderdag

Lang houdt het warmtefront geen grip op het Alpengebied. Vanavond wordt de warme lucht alweer verdreven door een nieuw koufront vanuit het noordwesten. Morgenochtend is het eerst nog vrij zacht, maar daarna lijkt het meer winter dan lente. De temperatuur op 2000 meter hoogte ligt tussen -2 °C en -7 °C en de sneeuwgrens komt uit op 700-1200 meter hoogte. Alleen in Frankrijk is het milder, met een sneeuwgrens rond 1500 meter hoogte.

In de noordoostelijke helft van de Alpen is het vrijwel de hele dag zwaarbewolkt en het sneeuwt op grote schaal. Op hoogte valt ruim een halve meter en in de dalen zo’n 20 tot 40 cm. Zoals het er nu uitziet, ligt er op zondag in sommige skigebieden wel een meter verse sneeuw.

Meer dan een halve meter sneeuw voor de Dolomieten

Een paar maanden te laat zijn ook de Dolomieten aan de beurt voor een verse laag. Er is hier de afgelopen tijd zo weinig neerslag gevallen, dat Zuid-Tirol zelfs te kampen heeft met een watertekort. In de meeste skigebieden is skiën inmiddels niet meer mogelijk. Val Gardena en Alta Badia hebben bijvoorbeeld op 11 april het seizoen beëindigd. De sneeuw die eraan komt is dus echt een beetje mosterd na de maaltijd. Vandaag valt er al wat lichte neerslag bij een sneeuwgrens tussen 1500 en 1700 meter hoogte, maar dat is niks vergeleken bij donderdag. De sneeuwgrens komt dan tussen 700 en 1200 meter hoogte te liggen en er kan lokaal meer dan een halve meter sneeuw vallen. De kaarten laten voor Sulden am Ortler zelfs 90 cm zien, voor Alta Badia 75 cm en voor Kronplatz 60 cm. De meeste sneeuw valt wel pas vanaf 2000 meter hoogte.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.