Skip to navigation Skip to main content

Wintersport op dit moment: van verse sneeuw tot smallere pistes

Maibrunn 230103 1520 Uh

De tweede week van de kerstvakantie is in volle gang, maar de weersomstandigheden zijn niet helemaal waar we op hadden gehoopt. Na een winterse periode met extreem lage temperaturen en veel sneeuw is het nu wel even anders in de Alpen. Op het nieuws gaan allerlei beelden in de rondte van smalle witte stroken in een groen landschap. En dat er veel ongelukken ontstaan door grote drukte op smalle pistes met slechte sneeuwcondities. Maar is het echt zo slecht overal? Hoe is het om nu op vakantie te zijn en moet je je zorgen maken als je komend weekend naar de Alpen vertrekt? Tijd voor opheldering!

Van -20 °C naar +20 °C in één maand

De eerste weken van december waren ontzettend winters. Er viel veel verse sneeuw, maar het was ook ontzettend koud. Ideaal zo vlak voor de kerstvakantie. Dankzij de lage temperaturen konden de sneeuwkanonnen volop draaien en konden de skigebieden steeds meer pistes openen. Helaas volgde er vlak voor de kerstvakantie een omslag. Warme lucht stroomde het Alpengebied binnen en bracht de sneeuwgrens en temperatuur in rap tempo omhoog. Nog steeds viel er veel neerslag, maar onder de 2000 meter hoogte vooral als regen. Niet ideaal voor de pistes en het winterse uiterlijk van de dalen en wintersportdorpen, maar gelukkig waren de condities daarvoor zo goed dat er evengoed fijn geskied kon worden in de eerste vakantieweek. Bovendien viel er vanaf 1500 meter hoogte zelfs nog wat verse sneeuw. Maar dan die föhnwind van het afgelopen weekend… Van -20 °C eerder die maand naar +20 °C. Ruim 40 °C verschil! In de dalen waar de warme wind het hardst gewaaid heeft, zijn de pistes flink aangetast.

Is het echt zo slecht?

De huidige omstandigheden in de Alpen zijn volop in het nieuws. Foto's van smalle witte stroken of bruine pistes in een groen landschap voeren de boventoon, maar een blik op de webcams laat zien dat het op hoogte nog heerlijk winters is. Is het echt zo slecht als op het nieuws wordt gezegd? Dat de condities niet ideaal zijn is een feit. In veel skigebieden is een gebrek aan sneeuw en er zijn zelfs skibestemmingen die daardoor noodgedwongen gesloten moeten blijven. Toch is het niet overal zo slecht als het lijkt. Ja, onder een hoogte van 1700 - 1500 meter is het vooral groen en bruin. Pistes zijn smaller dan normaal en niet overal is de dalafdaling open. Maar geen paniek als je je wintersport komende periode gepland hebt. Kom je namelijk boven die hoogte, dan kan er prima geskied worden. Er is in Frankrijk en Zwitserland zelfs weer wat verse sneeuw gevallen.

Hoe ervaren wintersporters de condities?

Onze collega’s van Skiinformatie.nl deelden vanochtend een oproep met ‘Hoe is het nu in het skigebied waar jij op vakantie bent?’ en op social media delen wintersporters massaal hun ervaringen. Zelf heb ik ook even door de reacties heen gescrold. Over het algemeen zijn de reacties positief. Ja, het is hier en daar ijzig en in de dalen is het groen, maar op hoogte liggen de pistes er prima bij. Zojuist hebben we ook een bericht binnen gekregen van een kennis in het Franse SuperDévoluy. “Het is hier rustig voor de periode van het jaar. Vanaf 2000 meter hoogte is het prima skiën, maar daaronder papperig.” Sneeuw is overal meer dan welkom en meerdere wintersporters waarschuwen alert te zijn op ijzige stukken, maar over het algemeen wordt er erg genoten en heerlijk geskied.

Foto's en webcams uit de Alpen

SuperDévoluy
SuperDévoluy
Gerlos
Val Cenis

Zoek de hoogte op

Onze tip? Zoek de hoogte op, ga voor bestemmingen waar voor en tijdens de kerstvakantie veel sneeuw gevallen is of kies voor bestemmingen die dankzij de natuurlijke ligging sneeuwzeker zijn. In Zuid-Tirol is het over het algemeen prima skiën en ook veel skigebieden aan de noordkant van de Alpen liggen er goed bij. Een klein aantal voorbeelden: Obertauern, Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, Mölltaler Gletscher, Turracher Höhe, Val Thorens, Zillertal Arena, Ski Arlberg, Zell am See-Kaprun, Zugspitze en Val Gardena.

 

Skigebieden werken keihard voor genoeg pisteplezier

De condities zijn dan wel niet ideaal, maar ook niet ongewoon. Het komt wel vaker voor dat er voor de kerstvakantie veel sneeuw valt en dat de condities daarna erg wisselend zijn. De skigebieden doen er in ieder geval alles aan om iedereen die nu op vakantie is of een vakantie op de planning heeft staan, te laten genieten van een fijne wintersport. Er wordt alles aan gedaan om genoeg pisteplezier te garanderen.

Aanpassen aan de omstandigheden

Pap en ijs, veel wintersporters krijgen al schrik bij het idee. Natuurlijk skiën we allemaal het liefst op een strak geprepareerde ribbeltjespiste of met een laagje verse sneeuw, maar ook als het minder is kunnen we 1000% genieten. Het is belangrijk dat je je aanpast naar de omstandigheden. Kleed je in laagjes, zodat je eventueel iets uit kunt doen, sta vroeg op en pak de eerste lift omhoog om papsneeuw te vermijden of start iets later, zodat het eerste harde laagje van de pistes is.

Wanneer verse sneeuw?

Een koufront dat sinds gisteren vanuit het westen over de Alpen trekt, heeft in vooral in Frankrijk voor een vers laagje sneeuw gezorgd. Op donderdag valt er mogelijk lichte neerslag in Oostenrijk, maar de hoop is vooral op het weekend. De eerste weermodellen zijn positief en het lijkt erop dat met name de West-Alpen veel sneeuw kunnen verwachten. Nu veranderen de voorspellingen met de dag en is het nog onzeker wat de sneeuwgrens gaat doen. Er zou zomaar een halve meter sneeuw kunnen vallen. We houden je de komende dagen op de hoogte in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.