Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwrijk en koud paasweekend voor de boeg

Kerk Sölden sneeuw

Het is de hele week al vrij koud in de Alpen. Wat dat betreft is er nog niet veel van de lente te merken. Komende dagen wordt het zelfs weer even echt winters. Nu heeft de zon nog de overhand, maar daar komt vanaf morgen verandering in. Vandaag is er al sprake van wat hoge bewolking vanuit het westen en morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt. Dan neemt ook de kans op neerslag toe. Op Goede Vrijdag kan er ruim 20 cm sneeuw vallen in de Alpenlanden! In dit weerbericht praten we je bij.

Zonnige donderdag

Het is vandaag Witte Donderdag, maar pas op Goede Vrijdag kunnen we de eerste verse sneeuw van het paasweekend verwachten. Vandaag is het overwegend zonnig en droog, met in de loop van de ochtend wat stapelwolken vanuit het westen. Tegen de avond trekt het wel steeds dichter, behalve aan de oost- en zuidkant van de Alpenhoofdkam. Op 2000 meter hoogte is het tussen -9 °C en -5 °C, maar met een matige noordenwind kan het in de schaduw nog iets kouder aanvoelen. In de dalen is het rond +10 °C.

Körbersee Arberg
Slechts een paar wolkjes in de overwegend blauwe lucht boven de Körbersee bij Schröcken am Arlberg

Ruim 20 cm sneeuw op vrijdag

In de nacht naar vrijdag zakt een storing vanaf de Noordzee af richting de Alpenlanden. ’s Nachts valt er plaatselijk al wat neerslag, met een sneeuwgrens tussen 700 en 1300 meter hoogte. De storing trekt in de loop van vrijdag van west naar oost over de Alpen, wat betekent dat eerst Frankrijk en Zwitserland aan de beurt zijn. Het is hier vroeg in de ochtend al wisselend tot zwaarbewolkt en in de Noord-Alpen kan ruim 20 cm sneeuw vallen. Naarmate de dag vordert, trekt de storing verder richting het oosten en komen ook Italiaanse en Oostenrijkse skigebieden aan de beurt. In de Arlbergregio valt dan 10 tot 20 cm sneeuw. Verder naar het oosten neemt de neerslag in intensiteit af. Hier valt slechts een paar centimeter.

Zon en sneeuw op zaterdag en zondag

Op zaterdag is er in de West-Alpen sprake van nog wat restbewolking met plaatselijk winterse neerslag, maar al snel klaart het op en komt de zon tevoorschijn. Vooral in de Franse Alpen wordt het vanaf dan genieten van zonnig skiweer. Ook in Italië en Zwitserland klaart het snel op. Een ander verhaal is dat in Oostenrijk, waar de storing nog niet is weggetrokken. Hier kan op zaterdag en zondag nog eens 5 tot 15 cm sneeuw vallen.   

Overwegend droog in de Dolomieten

Wederom blijft het overwegend droog in de Italiaanse Dolomieten. Wel komt er op vrijdag en zaterdag meer bewolking voor en daaruit kan zo nu en dan een kleine vlok sneeuw vallen. Verder houdt de zon de overhand en is het rond +10 °C in de dalen en op de berg rond -6 °C. Op eerste en tweede paasdag schijnt de zon hier volop.

Zonnige tweede paasdag

Op tweede paasdag is er goed nieuws voor wintersporters die in Oostenrijk op vakantie zijn. Ook hier breekt dan de zon door en in het hele Alpengebied is het volop genieten van zonnig skiweer. Kaiserwetter dus! Een mooie afsluiter van het skiseizoen dat voor veel skigebieden na Pasen ten einde komt.

Nog meer sneeuw volgende week?

Hoewel het skiseizoen in de meeste skigebieden na Pasen wordt beëindigd, betekent dit niet dat je niet meer kunt skiën in de Alpen. Er zijn nog genoeg skigebieden open in april en op de gletsjers kan zelfs in mei, juni en juli nog geskied worden. Voor deze skigebieden lijkt er goed nieuws. Mogelijk valt hier volgende week opnieuw een flinke laag verse sneeuw. Na Pasen praten we je bij in het laatste Alpenweer van skiseizoen 2022/2023.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.