11 februari 2022 door Florien in Recepten

Skiwasser, in Oostenrijk ook wel geschreven als Schiwasser, is een wintersportdrankje dat altijd lekker smaakt. Het is de ideale dorstlesser na een actieve ochtend op de latten, maar ook het perfecte redmiddel voor iedereen die het de avond ervoor net iets te gezellig heeft gemaakt in de après-ski. De rozerode frisdrank smaakt naar framboos en citroen en is er met en zonder prik. Er zijn kant-en-klare varianten, maar de lekkerste worden natuurlijk zelfgemaakt. Wil jij ook thuis van dit drankje genieten? Lees snel verder voor het recept Skiwasser.

Skiwasser: het favoriete drankje van wintersporters

Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, Skiwasser doet het altijd goed. Skiën maakt dorstig en van deze dorstlesser kun je tijdens je skivakantie liters op. Het drankje vindt haar oorsprong in Tirol en is in vrijwel alle Oostenrijkse berghutten te bestellen. Maar niet alleen in dit Alpenland is Skiwasser populair, ook in Duitse, Zuid-Tiroolse en Zwitserse skigebieden staat het vaak op de kaart. De beste glazen Skiwasser bestel je bij berghutten waar de siroop zelf wordt gemaakt. Dat zijn er niet veel, maar daar is de combinatie van frambozensiroop- en citroensap echt perfect. Er wordt bijna altijd gevraagd of je mét (gespritzt) of zonder prik wilt. Die keuze is aan jou. ;-)

Recept Skiwasser

Ingrediënten recept Skiwasser (per glas)

Zelf Skiwasser maken is ontzettend simpel. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig:

  • 40 milliliter frambozensiroop (bijvoorbeeld die van Belvoir)
  • 30 milliliter citroensap
  • Schijfje limoen
  • 3 ijsblokjes
  • Bruis- of kraanwater

Frambozensiroop kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Doe hiervoor 250 gram frambozen samen met 200 milliliter water, 120 gram suiker en het sap van 1 limoen in een pan. Zet dit op laag vuur en laat 10 minuten pruttelen. Pureer, schenk het mengsel door een zeef en proef of je eventueel nog iets meer suiker toe moet voegen. Laat de siroop afkoelen en bewaar afgesloten in de koelkast.

Bereidingswijze

En dan nu het makkelijkste deel van dit recept voor Skiwasser! Neem een groot longdrinkglas en doe hier de ijsblokjes, frambozensiroop, citroensap en het schijfje limoen in. Schenk daar bruis- of kraanwater bij, roer even door en serveer. Ben je met meerdere personen? Herhaal de eerste stap dan net zo vaak tot je genoeg gevulde glazen hebt. ;-)

Zum Wohl!

Recept zelf Skiwasser maken
Zum Wohl!

Tip voor thuis: maak een Skiwasser cocktail

Skiwasser is het perfecte wintersportdrankje voor jong en oud, maar wil je er toch een meer volwassen touch aan geven? Maak er dan een Skiwasser cocktail van. Schenk dezelfde hoeveelheid frambozensiroop en citroensap als hierboven in een longdrinkglas en doe hier een schijfje limoen, twee plakjes gember en wat ijsblokjes bij. Shotglaasje rum erop en aftoppen met bruiswater. Ook lekker: frambozensiroop en limoensap in een proseccoglas en aftoppen met prosecco. Proost!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen