Een kom warme Goulashsoep is de ideale lunch in een knusse berghut. Zeker als de sneeuw met bakken uit de hemel komt en het buiten koud is. Deze goedgevulde maaltijdsoep is voedzaam en perfect om weer helemaal mee op krachten te komen. Het recept voor Goulashsoep komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. De smaken die je in de bergen proeft, kun je natuurlijk ook in je eigen keuken creëren. Benieuwd hoe? Volg dan dit recept voor Goulashsoep.
Nog meer recepten om te maken:
Ingrediënten voor het recept goulashsoep (4 personen)
Zelf Goulashsoep maken is helemaal niet moeilijk. De meeste tijd ben je kwijt met het snijden van de groenten, daarna is het een kwestie van een paar uur wachten en genieten. Ondertussen ruikt je hele huis naar de typische specerijen in dit gerecht. Vooral karwijzaad (kummel) zorgt voor de karakteristieke smaak. Dit recept voor Goulashsoep is op basis van 4 personen. De volgende ingrediënten heb je nodig:
- 300 gram riblappen
- 100 gram spekjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 vastkokende aardappels in blokjes
- 2 rode paprika’s in blokjes
- 1 blikje tomatenpuree (zo’n kleintje)
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 2 laurierblaadjes
- 2 el azijn
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl pittig paprikapoeder of cayennepeper
- 1 tl kummel (karwijzaad)
- 1 tl marjolein (marjoraan)
- Rode peper, fijngehakt
- 1 liter water
- Zout en peper naar smaak
- 1 el olie
- 1 el boter
- Zuurdesembrood voor erbij
Bereidingswijze Goulashsoep
Stap 1: Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Verhit 1 el boter met 1 el olie en snijd intussen de riblappen in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Laat het vet eraan zitten, dit heb je nodig voor de smaak. Kruid het vlees met zout en peper en bak het rondom goudbruin.
Stap 2: Schep het vlees uit de pan en bak de spekjes in de overgebleven boter/olie. Was de pan niet af in de tussentijd! Alle aanbaksels geven straks veel smaak aan de soep. Zodra de spekjes goudbruin zijn, voeg je de ui, knoflook, rode peper en paprika toe. Bak dit even kort mee tot de groenten glazig worden.
Stap 3: Voeg nu de kruiden en tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee. Doe daarna het vlees, inclusief de vleessappen, terug in de pan en voeg water, azijn, de tomatenblokjes en de bouillonblokjes toe.
Stap 4: Breng aan de kook en zet de pan daarna op de kleinste pit op laag vuur. Laat het geheel 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
Stap 5: Kijk na 2 uur of het vlees zacht geworden is. Is dat het geval, dan is de soep bijna klaar en kun je de aardappelblokjes toevoegen. Deze moeten nog een half uur mee pruttelen. Is het vlees nog niet zacht genoeg, laat de soep dan nog langer pruttelen. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Stap 6: Serveer de soep in grote kommen. Eventueel met zuurdesembrood en een beetje roomboter.
Guten Apetit!
Goulashsoep maken in foto's
Goulashsoep: een recept met geschiedenis
Goulashsoep is officieel een Hongaars gerecht. Toen het land in handen kwam van de Oostenrijkers, was de elite erg verrast door de Hongaarse Goulashsoep. Zij namen het uiteindelijk mee terug naar hun vrouwen in Oostenrijk. Sindsdien is het gerecht helemaal eigen gemaakt door de Oostenrijkers. Miljoenen toeristen genieten jaarlijks van een heerlijk kommetje Oostenrijkse Goulashsoep. Naast de soep bestaat er trouwens ook een dikkere variant. Deze stoofschotel wordt gegeten met aardappelen of rijst.