14 december 2018 door Thijs in 'Recepten'' | 14 Reactie(s)

Een kom warme Goulashsoep is de ideale lunch in een berghut. Deze goedgevulde maaltijdsoep is voedzaam en perfect om weer helemaal op krachten te komen. Het recept voor Goulashsoep komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. Wij hebben contact opgenomen met de Oostenrijkse chefkok Gerard uit Bramberg. Volgens hem zijn er veel variaties op het recept voor Goulashsoep, maar dit recept vormt een hele goede basis. De smaken die je in de bergen proeft, kun je ook in je eigen keuken creëren. Lees snel verder voor het recept voor Goulashsoep.

Ingrediënten voor het recept goulashsoep (4 personen)

  • 300 gram runderriblappen of soepvlees
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 rode paprika's in stukjes
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel kummel (karwijzaad)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 middelgrote aardappelen in blokjes
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 1 el olie
  • 1 el bakboter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 tl marjolein, 2 gedroogde laurierblaadjes, 1 fijngehakte rode peper
  • Zuurdesembrood met roomboter voor erbij

Kom Goulashsoep in een berghut

Bereidingswijze Goulashsoep (4 personen)

Stap 1: Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Verhit 1 el boter met 1 el olie. Heb je voor riblappen gekozen? Snijd deze dan ondertussen in dobbelstenen van ongeveer 1,5 centimeter. Laat eventueel vet eraan zitten, want dit heb je nodig voor de smaak. Kruid het vlees met zout en peper en bak rondom goudbruin.

Stap 2: Schep het vlees uit de pan en bak de spekjes in de overgebleven boter/olie. Voeg daarna de ui, knoflook en paprika toe en fruit deze kort mee.

Stap 3: Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak deze 3 minuten mee. Doe daarna het vlees (met vocht) terug in de pan en voeg water, azijn en de bouillonblokjes toe.

Stap 4: Breng aan de kook en zet de pan daarna op de kleinste pit op laag vuur. Laat het geheel 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen.

Stap 5: Kijk na 2 uur of het vlees zacht geworden is. Is dat het geval, dan is de soep bijna klaar en kun je de aardappelblokjes toevoegen. Deze moeten nog een half uur mee pruttelen. Is het vlees nog niet zacht, laat de soep dan nog langer pruttelen.

Stap 6: Serveer de soep in grote kommen. Eventueel met zuurdesembrood en een beetje roomboter.

Goulashsoep: een recept met geschiedenis

Goulashsoep is van oudsher een Hongaars gerecht, maar in de loop der jaren helemaal eigen gemaakt door de Oostenrijkers. Toen in de 14e eeuw Hongarije tijdelijk in handen van Oostenrijk kwam, was de elite verrast door de Hongaarse Goulashsoep. Zij besloten het recept Goulashsoep mee te nemen naar hun vrouwen in Oostenrijk. Sindsdien is het niet alleen een zeer gewaardeerde soep onder de Oostenrijkers, maar ook onder de miljoenen toeristen die jaarlijks over de pistes razen.

Goulashsoep variaties

Wil je de goulashsoep liever romig? Dan kan je natuurlijk een scheutje room of een lepel crème fraîche toevoegen. Liever wat pittiger? Voeg dan een pepertje toe! Wil je nog meer smaak? Voeg dan Marjolein toe. Het duurt even, maar dan heb je zeker een heerlijke verse maaltijdsoep.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen