Skip to navigation Skip to main content

15 gerechten die je absoluut moet bestellen tijdens de wintersport

Recept Zwitserse kaasfondue
© Spalder Media Group

Wintersport en lekker eten zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. De skidag is gewoon niet compleet zonder een heerlijke lunch in een knusse berghut of op een zonnig terras. En dat de gerechten op de piste misschien niet altijd even gezond zijn maakt niet uit: we sporten de hele dag en verbranden flink wat calorieën! In alle Alpenlanden kun je lekker eten. Welke specialiteiten je niet mag missen? In dit artikel 15 gerechten die je absoluut moet bestellen tijdens de wintersport.

1. Wiener Schnitzel mit Pommes

Een skivakantie is niet compleet zonder een XXL schnitzel met een flinke berg patat. Klodder mayo en ketchup erbij en je hebt de perfecte lunch! Dit gerecht staat, behalve in Frankrijk, op de meeste menukaarten in de Alpen. Op een Italiaans menu vind je dit knapperige stuk vlees onder de naam Cotoletta Milanese.

Wiener Schnitzel

2. Kaiserschmarrn

Een soort pannenkoek, maar dan op z'n Oostenrijks. Een heerlijk zoet gerecht dat eigenlijk een dessert is, maar ook prima smaakt als lunch. Samen een portie delen als tussendoortje is ook een aanrader.

Kaiserschmarrn wintersportgerecht

3. Kaasfondue

Een kaasfondue smaakt altijd. Gezellig knus in een berghut of buiten op het terras met de pan kaas op tafel en dopen met stokbrood. Pas op dat je je stukje brood niet verliest! Wit wijntje erbij, hmmmm. Vooral in Frankrijk en Zwitserland smelten ze de kazen. Recept kaasfondue ›

Zwitserse kaasfondue wintersportgerecht

4. Croque Monsieur

De Croque Monsieur lijkt op onze tosti, maar is zo veel lekkerder! De combinatie van brood, ham, bergkaas en bechamelsaus is nu eenmaal fantastisch. Soms zie je ook een Croque Madame op de kaart staan. Deze versie is niet speciaal voor vrouwen, maar is opgeleukt met een spiegeleitje.

5. Alpenmacaroni

Een typisch gerecht uit de Zwitserse Alpen: Alpenmacaroni of Älpler Makkaroni. Dit is een pasta-aardappelgerecht uit de oven met veel kaas, spek en ham. En heerlijke stevige schotel waar je vervolgens weer uren op kan skiën.

6. Rösti

Rösti is een Zwitsers aardappelgerecht dat je op de menukaart in alle soorten en smaken tegenkomt. Met ui en bergkaas, met spek, met groenten, met gerookte zalm... Deze aardappelpannenkoek is een heerlijk en vullend maal!

Rösti met spiegelei
© Spalder Media Group

7. Curryworst mit Pommes

Dit toppertje kun je in veel Duitse en Oostenrijkse berghutten bestellen. Een dikke braadworst met goudgele frietjes en een schep currysaus. Een heerlijk gerecht dat ook perfect smaakt na een avondje te lang in de après-ski!

Curryworst mit pommes

8. Spaghetti Bolognese

Of je nu in Italië, Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland bent, dit gerecht staat bijna overal op het menu. Pasta met een heerlijke ragu en daarnaast een bakje met parmezaanse kaas. Het lekkerst maken ze 'm natuurlijk in Italia!

9. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een gerecht dat gegarandeerd stevige trek stilt. Wat oorspronkelijk begon als restjesmaaltijd, is inmiddels een zeer gewaardeerd gerecht. Aardappel, ui, spek (en vaak rundvlees) met daar bovenop een spiegeleitje... Sehr gut!

Tiroler Gröstl

10. Goulashsoep

Altijd lekker om even mee op te warmen: Goulashsoep! De soep is kruidig, rijkelijk gevuld en heerlijk van smaak. Ideaal op een koude sneeuwdag!

Goulashsoep

11. Croûte au Fromage

Croûte au Fromage staat zowel in Zwitserland als in Frankrijk op het menu. Dit typische berggerecht bestaat uit brood met kaas en wijn. Machtig, maar zo lekker!

Croûte au Fromage

12. Käsespätzle

Kaas, kaas en nog meer kaas. Zo kunnen we Käsespätzle het best omschrijven. Machtig en vullend, perfect om te delen en de hemel voor iedere kaasliefhebber. Käsespätzle is een soort pasta met ui en bergkaas en wordt ook wel Kasnocken genoemd. In bijna elke Oostenrijkse berghut kun je dit wel bestellen.

Käsespätzle

13. Canederli (Knödels)

Canederli is de Italiaanse versie van de Knödel. Ze worden gemaakt van oud brood, spek, peterselie, melk en bloem. Nadat de Canederli gekookt zijn, worden ze geserveerd in de bouillon of gesmolten boter met geraspte Grana (kaas).

Knödels
© Spalder Media Group

14. Tartiflette

Een typisch Frans gerecht: Tartiflette. Het is een stevige ovenschotel die bestaat uit aardappel, Reblochon (kaas), spek, ui, wijn en room. Of je na het eten ervan nog kunt skiën is de vraag, vol zit je in ieder geval!

Tartiflette
Tartiflette

15. Raclette

We sluiten dit lijstje lekkerste wintersportgerechten af met Raclette. Een heerlijk kaasgerecht uit Zwitserland. De kaas wordt gesmolten en gegeten met brood, gekookte aardappels en tafelzuur.

Welk wintersportgerecht mis jij nog in dit lijstje?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.