24 februari 2019 door Miranda in 'Recepten', Recepten', Tips', Tips''

Wintersport en lekker eten zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een dag zonder een heerlijke lunch op een zonnig terras of een knusse berghut is niet compleet. En dat de gerechten op de piste misschien niet altijd even gezond zijn maakt niet uit; we sporten immers de hele dag, dus we verbranden flink wat energie, toch? Elk Alpenland heeft zo zijn eigen specialiteiten. In dit artikel zetten we de fijnste specialiteiten op een rijtje. Wat eet jij graag tijdens de wintersport?

#1. Schnitzel met friet

De klassieker onder de wintersportgerechten: Schnitzel met friet. Dit gerecht staat, behalve in Frankrijk, op de meeste menukaarten in de Alpen. Op een Italiaans menu vind je dit knapperige stuk vlees onder de naam Cotoletta Milanese. Recept van de Wiener Schnitzel >

Schnitzel met friet

#2. Kaiserschmarrn

Een soort pannenkoek op z'n Oostenrijks. Een heerlijk zoet gerecht dat eigenlijk een dessert is, maar ook prima smaakt als lunch. Samen een portie delen als tussendoortje is ook een aanrader. Recept Kaiserschmarrn >

#3. Kaasfondue

Een kaasfondue smaakt altijd. Gezellig knus in een berghut of buiten op het terras met de pan kaas op tafel en dopen met stokbrood. Pas op dat je je stukje brood niet verliest! Wit wijntje erbij, hmmmm. Vooral in Frankrijk en Zwitserland smelten ze de kazen. Recept kaasfondue >

#4. Alpenmacaroni

Een typisch gerecht uit de Zwitserse Alpen: Alpenmacaroni of Älplermakkaroni. Dit is een pasta-aardappelgerecht uit de oven met veel kaas, spek en ham. En heerlijke stevige schotel waar je vervolgens weer uren op kan skiën.

#5. Croque Monsieur

De Croque Monsieur lijkt op onze tosti, maar met een beetje geluk maken de Fransen er iets meer werk van en is deze een stuk smaakvoller dan de slappe Hollandse versie. Bij de Croque Madame krijgt de 'boterham' er ook nog een gebakken eitje bij.

#6. Rösti

Rösti is een Zwitsers aardappelgerecht dat je in allerlei variaties kunt eten; met een gebakken eitje, vlees of kaas. Er bestaat zelfs een Röstizza; een pizza met als basis rösti.

Röstizza

#7. Würstel mit Brot

Altijd lekker tussendoor: worst met brood. Of het nu 'Frankfurter' of 'Grillwürst' is, op de piste smaakt een kaiserbrood of donderbruine boterham met worst altijd heerlijk!

#8. Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese staat op het menu van berghutten overal in de Alpen. Pasta met een tomaten/vleessaus is de perfecte wintersportlunch. Misschien zelfs wel de gezondste uit dit rijtje. Het lekkerst maken ze 'm natuurlijk in Italia!

#9. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is nog zo'n gerecht dat gegarandeerd stevige trek stilt. Aardappel, ui, spek (of rundvlees) en een eitje. Gebakken in een grote pan met veel boter. Sehr gut! Tiroler Gröstl >

Tiroler Gröstl

#10. Goulashsoep

Altijd lekker om even mee op te warmen: Goulashsoep! De soep is rijkelijk gevuld en heerlijk van smaak. Recept Goulashsoep >

#11. Croûte

Croûte staat zowel in Zwitserland als ook in Frankrijk op het menu. Croûte au Fromage is wellicht de bekendste versie. Boerenbrood met een flinke laag kaas uit de pan. Vaak worden er nog witte wijn en andere ingrediënten aan toegevoegd. Recept Croûte au Fromage >

#12. Canederli

Canederli is de Italiaanse versie van de knödel. Ze worden gemaakt van oud brood, spek, peterselie, melk en bloem. Nadat de canederli gekookt zijn worden ze geserveerd in de bouillon of gesmolten boter met geraspte Grana (kaas). Recept Canederli >

#13. Käsespätzle

Käsespätzle is een pastagerecht met veel Alpenkaas en gebakken uitjes. Het wordt vooral in Oostenrijk geserveerd. Afhankelijk van de regio wijkt het iets af, of is het verkrijgbaar onder de naam Kasnocken. Recept Käsespätzle >

Käsespätzle

#14. Tartiflette

Een typisch Frans gerecht een de Haute Savoie: tartiflette. Het is een stevige ovenschotel die bestaat uit aardappel, reblochon (kaas), spek, ui en crême fraiche. Recept tartiflette >

#15. Raclette

Een kaasgerecht uit het Zwitserse Wallis: raclette. De naam Raclette komt uit het Franse dialect (racler = schrapen). Van een kaas die verwarmd wordt schraap je een stuk af, dat je vervolgens met aardappel of brood eet.

Welk wintersportgerecht mis jij nog in dit lijstje?

door Bonnie op 25 april

Uhh germknödel!!



Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen