13 oktober 2018 door Miranda in 'Recepten'' | 2 Reactie(s)

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je aan Apfelstrudel. Dit traditionele gerecht wordt in elke horecagelegenheid geserveerd. Officieel is het een nagerecht, maar het smaakt ook heerlijk bij de koffie op de piste 's ochtends. De van oorsprong Turkse lekkernij is in de zestiende eeuw door ontdekkingsreizigers naar Oostenrijk gehaald. In de loop van de jaren is het aangepast tot de Apfelstrudel die we nu kennen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je de allerlekkerste strudel maakt. Eet de Apfelstrudel met slagroom, ijs of warme vanillesaus.

Ingrediënten Apfelstrudel

    Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 2 gram zout
  • 100 ml water
  • 100 gram boter
  • Bloem om te bestuiven
    Voor de vulling:
  • 1 kilo appels (Jonagold)
  • 1 tl kaneel
  • 2 el kristalsuiker
  • 150 gram gewelde rozijnen (eventueel in Stroh Rum)
  • Sap van een halve citroen
    Voor het broodkruimmengsel:
  • 150 gram witbrood
  • 10 gram suiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
    Voor de vanillesaus:
  • 3 eidooiers
  • 150 ml melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 60 gram suiker

Ingrediënten recept Apfelstrudel

Bereidingswijze Apfelstrudel

Stap 1: Schil de appels, snijd in stukken en doe in een grote kom. Meng met kaneel, suiker, citroensap en rozijnen. Roer door. Voeg eventueel extra suiker toe als je het geheel niet zoet genoeg vindt.

Stap 2: Meng bloem met olie, zout en water. Kneed 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Leg terug in de kom, dek af en laat 30 minuten rusten. Tip: is het deeg te nat? Gebruik dan extra bloem.

Stap 3: Verwijder de korstjes van het brood. Hak het brood fijn. Smelt boter en voeg suiker, vanillesuiker en het brood toe. Bak tot het brood goudbruin is en laat uitlekken op keukenpapier

Stap 4: Dit is de moeilijkste stap. Het deeg moet flinterdun worden uitgerold. Leg een schoon tafellaken op tafel en bestrooi dit met bloem. Leg hier de deegbal op. Begin met de deegroller en gebruik daarnaast je handen om het deeg uit te trekken. Dit moet zo dun zijn dat je er bijna doorheen kunt kijken. De deeglap is dan ongeveer 1 bij 1 meter.

Stap 5: Smelt de boter en smeer daarmee het deeg in. Leg op ongeveer 20 cm van de zijkant het broodkruim in een baan op het deeg. Leg hier het appelmengsel op. Vouw de 20 cm lap hier overheen en vouw de zijkanten terug. Rol nu met behulp van het tafellaken de strudel op.

Stap 6: Leg de Apfelstrudel op een bakplaat. Smeer het deeg in met de rest van de boter. Bak de strudel in een voorverwarmde over (190 ºC) in 40 tot 60 minuten goudbruin en gaar.

Stap 7: Halveer voor de vanillesaus het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met de room, melk, suiker en het vanillestokje toe aan een pan. Roer tot de suiker is opgelost. Pak een kom en roer de eidooiers glad met een garde. Giet het hete melkmengsel hier overheen en roer goed. Giet terug in de pan en zet deze weer op het vuur. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de saus de gewenste dikte heeft.

Stap 8: Haal de Apfelstrudel uit de oven en serveer deze nog warm met een flinke schep vanillesaus.

Recept Apfelstrudel

Tips

Als je van rum houdt kun je de rozijnen er van tevoren een kwartiertje in laten wellen. Serveer de Apfelstrudel met de warme vanillesaus voor het echte Oostenrijkse gevoel. Je kunt het natuurlijk ook eten met slagroom of ijs. Eet smakelijk!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen