Skip to navigation Skip to main content
Apfelstrudel Ehrwald

Zonder een traditionele Apfelstrudel met vanillesaus is je wintersport in Oostenrijk eigenlijk niet compleet. Officieel is het een nagerecht, maar wat ons betreft kun je dit de hele dag wel eten. Bij de koffie, na de lunch of als toetje na de hoofdmaaltijd. Uiteraard smaakt dit gerecht niet alleen lekker op wintersport, maar ook in je eigen huis. Trek gekregen? Ga dan aan de slag met dit recept voor Apfelstrudel.

Ingrediënten Apfelstrudel

Hoewel Apfelstrudel in vrijwel elk Oostenrijks restaurant op het menu staat, is het van oorsprong een Turkse lekkernij. Het recept is namelijk gebaseerd op Baklava. Pas in de 16e eeuw hebben ontdekkingsreizigers het naar Oostenrijk gebracht. De Oostenrijkers hebben het inmiddels omgetoverd tot het gerecht waar wij vandaag de dag zo dol op zijn. Zelf Apfelstrudel maken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend lekker. Het is even een klusje, maar het eindresultaat is het meer dan waard! Wil je toch valsspelen? Koop dan 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg. Ook lekker, al wint deze variant het natuurlijk nooit van de traditionele versie. De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept voor Apfelstrudel.

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Flinke snuf zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo friszure appels, bijvoorbeeld Jonagold
  • 150 gram rozijnen, geweld in warm water (eventueel met een shotje Stroh Rum erbij)
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Het sap van een halve citroen

Voor het broodkruimmengsel

  • 150 gram witbrood
  • 100 gram boter
  • 10 gram vanillesuiker

Bereidingswijze Apfelstrudel

  1. Maak eerst het deeg. Dit heeft even de tijd nodig om te rusten. Neem hiervoor een grote kom en voeg daar de bloem, olie en zout in toe. Doe nu beetje bij beetje het water erbij. Het kan zijn dat je niet alles nodig hebt. Als je er een deegbal begint te vormen, haal je alles uit de kom en kneed je verder op het aanrecht. Gebruik al je kracht! Langzaam merk je dat de structuur van het deeg begint te veranderen. Is het toch te nat? Voeg een beetje extra bloem toe. Na +/- 10 minuten heb je een zacht en soepel deeg. Belangrijk: de boter heb je later pas nodig!
  2. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Meng de appels in een grote kom met suiker, kaneel, rozijnen en citroensap. Roer het geheel goed door en proef of je alles zoet genoeg vindt. Zet apart.
  3. Snijd het brood in blokjes en hak het vervolgens zo fijn mogelijk. Eventueel kun je dit ook met een keukenmachine doen. Ga door tot er een grof kruim ontstaat. Smelt ondertussen 100 gram boter in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Doe het broodkruim samen met de vanillesuiker in de pan en bak de kruimels goudbruin en krokant. De geur die ondertussen vrijkomt, is hemels! Laat dit vervolgens uitlekken op een groot bord met keukenpapier.
  4. Na minimaal 30 minuten is het tijd om het deeg flinterdun uit te rollen. Eventueel kun je een schoon tafellaken op tafel leggen en deze bestrooien met bloem. Een groot aanrecht is ook prima. Begin met de deegroller en gebruik vervolgens je handen om het deeg verder uit te trekken. Het moet zo dun zijn, dat je er bijna doorheen kunt kijken. De deeglap is dan ongeveer 1 bij 1 meter.
  5. Smelt de resterende 100 gram boter en smeer hier het deeg mee in. Leg op ongeveer 20 cm van de zijkant het broodkruim in een baan op het deeg. Leg hier het appelmengsel op. Vouw de 20 cm lap hier overheen en vouw de zijkanten terug. Rol de Apfelstrudel nu voorzichtig op. Door het oprollen creëer je de laagjes in het deeg, waardoor het op bladerdeeg gaat lijken.
  6. Leg de Apfelstrudel op een bakplaat en smeer in met de resterende boter. Bak de Apfelstrudel in een voorverwarmde oven (190 ºC) in 40 tot 60 minuten goudbruin en gaar.
  7. Haal de Apfelstrudel uit de oven en serveer met vanillesaus, een bolletje ijs of slagroom. Wil je zelf vanillesaus maken? We werken dit recept hieronder voor je uit.

Guten Apetit!

Zelf Apfelstrudel maken

Apfelstrudel met vanillesaus
© Spalder Media Group
Appelstukjes op de deeglap
© Spalder Media Group
Het deeg insmeren met gesmolten boter
© Spalder Media Group
Opgerold en klaar voor de oven
© Spalder Media Group
Eet smakelijk!
© Spalder Media Group

Recept en ingrediënten zelfgemaakte vanillesaus

Een Apfelstrudel is natuurlijk niet compleet zonder vanillesaus. Ook hier kun je een pakje voor gebruiken, maar wederom geldt: zelfgemaakt is veel lekkerder. Halveer hiervoor 1 vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe het vanillestokje samen met het merg, 300 milliliter melk en 20 gram suiker in een steelpan met dikke bodem. Verwarm op het fornuis tot de suiker is gesmolten. Klop ondertussen 3 eierdooiers met 40 gram suiker los in een kom. Zodra de melk warm is, giet je die erbij terwijl je blijft kloppen met een garde. Roer het mengsel goed door en giet het vervolgens terug in de pan. Verwarm langzaam tot de saus indikt en er een soort dunne vla ontstaat. Blijf roeren! Serveer de saus warm bij de Apfelstrudel.

  • Tip: als je hele kleine eieren gebruikt, kan het zijn dat de saus niet goed genoeg indikt. Eventueel kun je dan nog een eidooier toevoegen.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.