Skip to navigation Skip to main content

Top 10 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten

Schnitzel Rosis Schnitzelhutte

Lekker eten en skiën gaan in Oostenrijk hand in hand. Je hebt natuurlijk voldoende brandstof nodig om de hele dag van de pistes te kunnen suisen. Aan fijne berghutten geen gebrek en ook in de dorpen kom je genoeg restaurants tegen. Van een typische Semmel met heerlijke vleeswaren bij het ontbijt tot een Heiße Schoko mit Apfelstrudel tijdens de koffiepauze en een XXL Schnitzel tijdens de lunch. Wat je aan jouw mond echt niet voorbij mag laten gaan? In dit artikel de top 10 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten.

1. Kaiserschmarrn

Kinderen zijn er dol op, maar ook volwassenen smullen ervan. Een wintersport in Oostenrijk is natuurlijk niet compleet zonder een pannetje Kaiserschmarrn. Niet voor niets de nummer één in dit lijstje lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten. Een heerlijke, in stukjes gesneden, luchtige pannenkoek met rozijnen, poedersuiker en vaak jam en/of appelmoes. Om te delen als toetje of om lekker zelf van te genieten. Kun je niet meer wachten?

Kaiserschmarrn beste Oostenrijkse wintersportgerechten

2. Wiener Schnitzel mit pommes

Goudgeel, krokant en met een flinke lading patat. Soms liefkozend een deurmat genoemd, maar ons hoor je niet klagen over het formaat. Ze zijn het perfecte redmiddel als je de avond ervoor net iets te diep in het glaasje hebt gekeken, maar bij flinke trek. Hoeveel Wiener Schnitzels bestel jij tijdens je wintersport in Oostenrijk?

Wiener Schnitzel mit Pommes op wintersport

3. Tiroler Gröstl

Van oorsprong een restjesmaaltijd, maar tegenwoordig een gerecht dat niet meer weg te denken is uit de Oostenrijkse keuken! We hebben het over Tiroler Gröstl. Een perfecte combinatie van gebakken aardappeltjes, spekjes, ui, rundvlees, verse kruiden en een glanzend spiegeleitje. Ideaal als je flink trek hebt na een ochtend skiën. Bestel er voor de frisheid een huisgemaakte Krautsalat bij en je lunch (of diner) is compleet. Ook thuis smaakt dit Oostenrijkse wintersportgerecht heerlijk.

Genieten van een Tiroler Gröstl

4. Käsespätzle

Ben je gek op kaas, dan waan je jezelf met dit gerecht helemaal in de zevende hemel. Bij iedere hap trekt er een lange sliert gesmolten kaas mee uit het bord. Super machtig, maar wel ontzettend lekker. Krijg jij een pannetje Käsespätzle in je eentje op? Of vraag je je tafelgenoten om de restjes op te maken?

Typisch wintersportgerecht Käsespätzle

5. Apfelstrudel (met vanillesaus)

Je bent lekker aan het skiën, maar zo rond een uur of 11 begint er toch wel wat te knorren daar beneden. Tijd voor een korte pauze met een warme choco en een Apfelstrudel met vanillesaus. Lekker op het terras even bijtanken voor nog een paar uur skiën tot de lunch. Een ideale tip om de drukke lunchspits mee te vermijden! Kun je geen genoeg krijgen van deze lekkernij? Ook thuis is de Apfelstrudel gemakkelijk te maken.

Apfelstrudel met slagroom en warme chocolade

6. Goulashsoep

In Oostenrijk kun je de lekkerste soepen bestellen. Zelfs bovenop de berg is er vaak een uitgebreid menu. Een soep die bijna altijd wel te bestellen is, is Goulashsoep. Officieel een Hongaars gerecht, maar helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuze. Vullend, kruidig en lekker warm. Hét gerecht om te bestellen als het buiten koud en guur is of hard sneeuwt.

Goulashsoep met brood

7. Bratwurst mit Sauerkraut

Een Oerhollandse zuurkoolstamppot staat in de wintermaanden regelmatig op het menu. Ook in Oostenrijk kun je van deze lekkernij genieten, maar dan is de zuurkool gestoofd en kun je er vaak extra gebakken aardappeltjes of frites bij bestellen. Een typisch Oostenrijkse worst en een klodder mosterd erbij en genieten maar. Je moet er van houden, maar als je dat doet is dit echt een toppertje!

Wintersportgerecht Bratwurst mit Sauerkraut
© Spalder Media Group

8. Germknödel

Nog zo'n gevalletje 'you hate it, or you love it' is de Germknödel. Een gerecht dat iets weg heeft van een broodje bapao, maar dan gevuld met een zoete pruimencompote. Vaak geserveerd met vanillesaus en maanzaadsuiker. Knödels kun je ook als hartige variant bestellen. Bekijk hier maar eens het recept voor Spinazieknödel ›

Germknödel met vanillesaus

9. Speckplatte

Soms heb je niet zo'n zin in een vette, zware hap. Bestel dan eens een Speckplatte of Brettljause. Een plankje gevuld met heerlijke vleeswaren, kaassoorten en tafelzuur. Vers brood erbij en smullen maar! Kijk wel uit voor dat plukje 'geraspte kaas' dat er vaak bij ligt, dit is geen kaas maar geraspte mierikswortel. Ideaal als je verkouden bent, maar iets minder als je het niet verwacht.

Speckplatte wintersportgerecht
© Spalder Media Group

10. Curryworst mit pommes

Ben je net iets te lang doorgegaan in de après-ski, of ben je gewoon gek op worst, dan is dit er één die je niet moet overslaan. Een dikke braadworst, overgoten met currysaus, kerriepoeder en een berg friet aan de zijkant. Hemel op aarde!

Curryworst mit Pommes
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.