28 december 2018 door Florien in 'Recepten'' | 8 Reactie(s)

Naast de hele dag actief bezig zijn, is ook het eten tijdens de wintersportvakantie erg belangrijk. Of je nou in Oostenrijk, Italië, Zwitserland of Frankrijk bent, van skiën krijg je trek. Het leuke van op vakantie naar het buitenland gaan, is dat je kunt genieten van alle lokale specialiteiten uit dat land. Laat wintersport daar nou een uitstekende vakantie voor zijn. De hele dag sporten, veel verbranden en dus genoeg ruimte voor lekkere hapjes. Ieder wintersportland heeft zo haar eigen lunch- en diner toppers en daarom beginnen we vandaag met de top 10 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten.

#1. Kaiserschmarrn

Denk je aan typische Oostenrijkse wintersportgerechten, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Kaiserschmarrn. Dat is ook niet zo gek, want dit gerecht is razend populair onder de wintersporters. Een heerlijke, in stukjes gesneden, luchtige pannenkoek met rozijnen, poedersuiker en vaak jam en/of appelmoes. Een heftige portie, maar o zo lekker! Klik hier voor het recept Kaiserschmarrn >

Een bord Kaiserschmarrn in een berghut

#2. Wiener Schnitzel mit pommes

Reuze schnitzels met een berg patat, een klodder ketchup of mayo, een partje citroen, een plukje peterselie en zo nu en dan een bakje met vosbessencompote. Er is geen restaurant of berghut waar je in Oostenrijk niet terecht kunt voor een typische Wiener Schnitzel mit pommes. Een wintersport in Oostenrijk is dan ook geen echte wintersport zonder deze lekkernij.

Een bord Wiener Schnitzel met patat en compote

#3. Tiroler Gröstl

Waarschijnlijk heb je het al eens gegeten, of je hebt het in ieder geval voorbij zien komen: de Tiroler Gröstl. In veel gevallen geserveerd in een zwart gietijzeren pannetje op een ronde houten plank. Gebakken aardappels, spekjes (of rundvlees), verse kruiden en een glanzend spiegeleitje. De ideale maaltijd na een drukke ochtend skiën.

Een bord Tiroler Gröstl met spiegelei

#4. Käsespätzle

Ben je gek op kaas, dan waan je jezelf met dit gerecht helemaal in de zevende hemel. Bij iedere hap trekt er een lange sliert gesmolten kaas mee uit het bord. Super machtig, maar wel ontzettend lekker. Krijg jij een hele portie in je eentje op? Klik hier voor het recept: Käsespätzle >

Een bord met Käsespätzle in een berghut

#5. Apfelstrudel (met vanillesaus)

Je bent lekker aan het skiën, maar zo rond een uur of 11 begint er toch wel wat te knorren daar beneden. Tijd voor een korte pauze met een warme choco en een Apfelstrudel met vanillesaus. Lekker op het terras even bijtanken voor nog een paar uur skiën tot de lunch. Kun je geen genoeg krijgen van deze lekkernij? Ook thuis is de Apfelstrudel gemakkelijk te maken. Klik hier voor het recept: Apfelstrudel >

Apfelstrudel met vanillesaus bij een berghut

#6. Goulashsuppe (mit brot)

In Oostenrijk zijn ze koning in soepen maken. Ook bovenop de berg is de keuze vaak reuze. Heldere soepen, gebonden soepen en natuurlijk de meest bekende: Goulashsoep. Ondanks dat deze soep officieel haar oorsprong vindt in Hongarije, is het een recept dat in de loop der jaren helemaal eigen is gemaakt door de Oostenrijkers. Een heerlijke gevulde maaltijdsoep met rundvlees, aardappels en andere groenten. Licht pittig en kruidig. Ideaal om goed op te warmen als het buiten sneeuwt en koud is. Zelf thuis maken? Klik hier voor het recept: Goulashsuppe >

Een kom Goulashsoep met brood bij een berghut

#7. Sauerkraut mit Bratwurst

Nog zo'n typisch warm en vullend gerecht is Sauerkraut mit Bratwurst. Een echte Oostenrijkse worst met een berg zuurkool. Wel zuur en je moet er echt van houden, maar wel ontzettend lekker! Klik hier voor het recept: Sauerkraut mit Bratwurst >

Sauerkraut mit Bratwurst bij een berghut

#8. Germknödel

De Germknödel heeft iets weg van een broodje Bapao, maar dan een zoete variant. Deze grote knödel (deegbal) is gevuld met een soort pruimenjam/compote. De bol wordt overgoten met vanillesaus en daar overheen wordt gemalen maanzaad gestrooid. Een lekker machtig tussendoortje.

Germknödel met vanillesaus bij een berghut

#9. Speckplatte

Je komt deze 'plankjes' in verschillende soorten tegen. De één bestaat uit enkel Oostenrijks gerookt Speck, de ander bestaat uit een variatie van vleessoorten, kaas, ingelegde peper, zuur en mierikswortel. Een hele fijne lunch als je al dat warme eten tussen de middag een beetje zat begint te raken. Kijk uit: dat plukje 'geraspte kaas' lijkt op kaas, maar is in werkelijkheid geraspte mierikswortel. Ideaal als je verkouden bent, maar iets minder als je het niet verwacht.

Speckplatte met brood bij een berghut

#10. Curryworst mit pommes

Ben je net iets te lang door gegaan in de après-ski, of ben je gewoon gek op worst, dan is dit er één die je niet moet overslaan. Een dikke braadworst, overgoten met currysaus, kerriepoeder en een berg friet aan de zijkant.

Curryworst mit pommes bij een berghut

Wat is jouw favoriete wintersportgerecht in Oostenrijk, of mis je nog iets in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen