Skip to navigation Skip to main content

10 drankjes die alleen wintersporters kennen

Witbier Proost

Er zijn van die drankjes die alleen bij wintersporters bekend zijn. Wanneer je in Nederland een Willy mit Birne of Lumumba bestelt, kijken ze je vaak raar aan. In de sneeuw worden deze drankjes juist veelvuldig geschonken. Van warme drankjes met een scheutje alcohol om tijdens koude wintersportdagen snel warm te worden tot mierzoete shots om snel in de après-skisfeer te komen. Iedere wintersporter heeft zo z’n eigen favoriet en in iedere bar worden weer andere varianten geschonken. Dit zijn 10 drankjes die alleen wintersporters kennen. Welke is jouw favoriet?

1. Willy mit Birne

Schnaps is bij een breed publiek bekend en is er in vele soorten en smaken. Of je het nu lekker vindt of niet, het is gewoon onderdeel van de wintersport. Vast staat dat er ontzettend veel alcohol in zit! Willy mit Birne bestaat uit perenschnaps en een cocktailprikker met een stukje peer.

Willi mit Birne typisch wintersportdrankje

2. Flying Hirsch/Jägerbomb

Voor de combinatie tussen Red Bull en Jägermeister zijn diverse benamingen. Het drankje is kant-en-klaar verkrijgbaar of men laat een shotglas of mini flesje Jägermeister in een glas met energiedrank vallen. Soms worden er hele taferelen met tientallen glazen en shots op de bar mee uitgevoerd. Alleen daarom is het al een topdrankje voor in de après-ski!

Jägerbomb / Flying Hirsch

3. Jägertee

Zin in iets warms? In de bergen drinken ze regelmatig thee, maar natuurlijk niet zonder een scheutje alcohol. Thee met een scheutje Obstschnaps en/of rum staat in de Alpenlanden bekend als Jägertee. In de loop der jaren zijn er de nodige varianten ontstaan en wordt het drankje overal een tikkeltje anders geschonken.

4. Lumumba

Heerlijk, vooral tijdens steenkoude dagen, is een kop Heiße Schoko mit Sahne. Warme chocolademelk met slagroom kennen we allemaal en wordt tijdens de wintersport veel geschonken. Wordt het drankje aangevuld met een flinke hoeveelheid rum dan staat ‘ie te boek als een Lumumba.

Typisch wintersportdrankje Lumumba

5. Skiwasser

Na al de drankjes en het zweten tijdens het skiën is het belangrijk om je vocht goed aan te vullen. Wintersporters die echt dorst hebben bestellen een halve liter skiwasser. Officieel een mix van citroensap, frambozensiroop en mineraalwater, maar ook hier wordt vaak een eigen draai aan gegeven.

Twee glazen skiwasser

6. B-52

Dit is er weer zo een, een shotje dat ze alleen in de Alpenlanden kennen. Shotjes en après-ski zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De B-52 wordt uit 3 laagjes (Kahlua, Baileys en Cointreau) opgebouwd en vervolgens aangestoken aan de bar. Zuig het glaasje snel leeg, want voor je het weet is je rietje gesmolten.

7. Schümli Pflümli

In Zwitserland zorgt de Schümli Pflümli voor een flinke opkikker tijdens koude dagen. Het ziet eruit als een heerlijke warme koffie met room, maar ook dit drankje is - hoe kan het ook anders - voorzien van een flinke scheut alcohol. De ingrediënten bestaan uit pruimenschnaps, koffie, suiker en slagroom. Warm krijg je het er zeker van!

8. Almdudler

Almdudler is een waar fenomeen onder wintersporters en belandt bij de meeste wel in het boodschappenmandje om mee terug te nemen naar huis na een skivakantie. Het drankje is een kruidige alpenlimonade die inmiddels gelukkig ook binnen onze landsgrenzen verkrijgbaar is. De naam is afgeleid van Alm Dudeln, wat jodelen op de berg betekent.

Almdudler op wintersport

9. Feigling

Feigling is een vijgenlikeur gemaakt op basis van wodka. Het zit in een klein flesje en wordt in één keer achterover gegoten. Het logo met de Kleiner Feigling oogjes is beroemd onder het wintersportpubliek. Pas echter op, want het drankje is heel gemakkelijk weg te drinken. Hallo wankelende benen!

10. Bombardino/Heiße Oma

Grote favoriet onder veel wintersporters. De bombardino is een warme Italiaanse wintercocktail met eierlikeur. Andere bestanddelen zijn koffie en rum of brandy. Dit geheel samen vormt een calorierijk drankje die binnenkomt als een bom! Heiße Oma is de Duitse naam voor dit warme gele drankje.

Bombardino is een drankje dat alleen wintersporters kennen
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.