Skip to navigation Skip to main content

Leren skiën voor volwassenen: vragen en antwoorden

Leren skiën voor volwassenen: opa oma op de piste
© Spalder Media Group

Niet iedereen krijgt skiën met de paplepel ingegoten, waardoor veel volwassenen op latere leeftijd nog moeten of willen leren skiën. Voor de een geen probleem, terwijl de ander misschien denkt: 'Kan ik dat nog wel?!' of 'Straks breek ik mijn benen, ik ben helemaal niet sportief!'. Hoewel ik de twijfels begrijp, kan ik ook vol overtuiging zeggen: je bent nooit te oud om te leren skiën! In dit artikel leg ik uit hoe je als volwassene nog kunt leren skiën, geef ik antwoord op de meest gestelde vragen en vertel ik waarom leren skiën ook op latere leeftijd zo leuk is.

Waarom zou ik als volwassene nog willen leren skiën?

Er zijn enorm veel redenen te bedenken waarom je op latere leeftijd nog zou willen leren skiën. Bijvoorbeeld omdat je een partner treft die skifanaat is, omdat je na al die jaren echt eens met de familie of vriendengroep mee wilt of omdat kinderen en kleinkinderen skiën en dat er zo geweldig uitziet. Uiteraard kunnen er pijnlijke en hilarische situaties ontstaan wanneer je voor het eerst op de ski's staat, maar het overgrote deel van de beginnende skiërs is eigenlijk meteen om. Skiën en wintersport zijn geweldig en ontzettend verslavend. 

Natuurlijk kun je er als volwassene ook voor kiezen om te gaan wandelen of langlaufen, ook heerlijk, maar geef het leren skiën ook een kans. Ik heb als skilerares veel volwassenen leren skiën, van jong en sportief tot mensen die al flink op leeftijd waren en in het dagelijkse leven niet veel beweging hadden. Bijna allemaal waren ze na een uur of een paar dagen razend enthousiast. En vooral: super blij dat ze het konden en ontdekten hoe gelukkig je wordt van skiën!

Als volwassene leren skiën
© Spalder Media Group
Leren skiën is een uitdaging, maar wel een hele leuke!

Hoe kan ik als volwassene leren skiën?

Wellicht ten overvloede, maar neem altijd les bij een erkende skischool met gediplomeerde skileraren wanneer je wilt leren skiën op volwassen leeftijd. Ook al ken je verschillende mensen die aangeven je wel les te willen geven tijdens de vakantie, maar het aanleren van de juiste techniek in de goede volgorde, rekening houdend met jouw niveau en kunnen, is echt een vak. Laat je dus niet overhalen om het een keertje te proberen in een sneeuwhal met die ene aardige vriend, maar neem echt skiles van een professional. Door skiën vanaf het begin op de juiste manier te leren, is het een stuk veiliger, maar vooral ook veel leuker.

Les nemen kan in een groep of privé, net wat jij prettiger vindt. Een skileraar bouwt stap voor stap de basis van het skiën op en past zijn of haar les aan op het niveau van de groep of persoon. Niet iedereen leert even snel en dat is prima, heb geduld en sta open voor iets nieuws, dan komt het uiteindelijk goed en glijd je rustig en gecontroleerd de helling af.

Waar kan ik het beste les nemen?

Zowel in Nederland als in de Alpen kun je skiles volgen. Heb je tijd, zin en het geld ervoor, dan wil ik aanraden alvast in Nederland een start te maken. Natuurlijk mis je dan de magie van de sneeuw en de bergen, maar het is fijn om alvast een basis te leggen voor je echt naar de sneeuw gaat. En, ook makkelijk: lekker in eigen taal! Je kunt in Nederland lessen nemen op een indoor rollerbaan, in een skihal of op een borstelbaan. Hoewel skiën in een indoor sneeuwhal wellicht het meeste lijkt op skiën in de echte bergen, zijn ook de andere opties enorm effectief om de basistechnieken van het skiën onder de knie te krijgen. Wanneer je de basis in Nederland leert, kun je tijdens je wintersport al sneller echt de pistes op. Bovendien train je je spieren en je conditie alvast in Nederland, waardoor je het tijdens je vakantie gemakkelijker kunt volhouden. Vind je het lessen in Nederland te veel gedoe, dan meld je je tijdens je vakantie aan bij de skischool en begin je ter plekke met het leren kennen van het materiaal, het aanleren van de basis en glijd je alsnog na een paar dagen rustig van de piste.

Skiles voor volwassenen in een skihal
Je kunt leren skiën in de Alpen, maar ook thuis in Nederland in een skihal!

Hoe sportief moet ik zijn?

Niet iedereen is even sportief of leert gemakkelijk nieuwe bewegingen aan. Natuurlijk helpt het wanneer je wilt leren skiën dat je een goede basisconditie hebt en je ook thuis regelmatig beweegt en/of sport. Maar het is absoluut geen voorwaarde om als volwassene te kunnen leren skiën. Ik heb genoeg mensen leren skiën die in het dagelijks leven vooral op de bank, in de auto en op kantoor zaten. Geen probleem, ook dan kun je de skiles volgen en glijd je na een aantal dagen van de berg af. Alleen zal je merken dat je sneller buiten adem bent en het fijn zou zijn als je iets meer spierkracht hebt.

Wat heb ik allemaal nodig?

Om te kunnen skiën heb je een basisuitrusting nodig. Hieronder valt een ski-jas, skibroek, skisokken, handschoenen of wanten, de juiste onderkleding, een skihelm, ski's en skistokken. Een complete ski-uitrusting kost een flinke klap geld en daarom is het aan te raden om spullen, zoals een ski-jas, skibroek, handschoenen en skisokken, eerst te lenen. Koop zeker niet meteen ski's en skischoenen, ga eerst eens een paar jaar skiën. Kun je niks lenen of wil je dat liever niet? Schaf niet meteen het duurste van het duurste aan. Bij de Lidl kun je bijvoorbeeld prima skikleding kopen voor een aangename prijs. 

Let er op: wanneer je ski's en/of skischoenen gaat lenen van iemand, dat deze geschikt zijn voor beginners. Leren skiën op materiaal voor gevorderden zal je ontwikkeling alleen maar in de weg staan. Dit materiaal is vaak te stug en te stijf om als beginner snel je eerste bochten mee te kunnen draaien.

Ski's dragen
© Spalder Media Group
Je hebt best wat spullen nodig voor je wintersport.

Wanneer kan ik van een blauwe, rode of zwarte piste?

Afdalingen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, waarbij blauw het makkelijkst is, rood wat moeilijker en zwart het steilst. Het spreekt voor zich dat je als beginner niets op een rode of zwarte piste te zoeken hebt, maar wanneer dan wel? Eigenlijk ligt dat helemaal aan jezelf, je ambities en skiniveau. Na de oefenweide, waar je de beginselen zal leren, begin je sowieso op de blauwe piste. Voor een rode piste heb je meer ervaring nodig en dien je eigenlijk parallel te kunnen skiën. Dit niveau bereiken de meeste mensen pas in de tweede week op de ski's en wanneer je aanleg hebt iets eerder. Om veilig en vlot van een zwarte piste te kunnen skiën heb je heel wat meer oefening nodig. Je moet zonder moeite van een rode piste kunnen skiën, voor je je aan de zwarte zou moeten wagen. Helaas zijn veel mensen ongeduldig en daarom zie je regelmatig wintersporters klungelen en met angst in de benen op een zwarte piste staan. Mijn advies is om veel skiles te nemen en te blijven werken aan je skitechniek. Op die manier heb je het meeste plezier en bouw je zelfvertrouwen op. 

Hoe vaak val ik en is de kans dat ik iets breek of een blessure oploop groot?

Iedereen kent verhalen van gebroken benen, gescheurde kniebanden of andere blessures die zijn opgelopen tijdens de wintersportvakantie. In de praktijk zag ik dat veel beginners in de eerste dagen van hun skicarrière eigenlijk helemaal niet vielen. Of als ze al vielen, dan ging dit meestal gecontroleerd en zachtjes, waardoor er relatief weinig blessures onder beginners worden opgelopen. Wel kan het lastig zijn om weer op te staan als je gevallen bent, maar dat levert meestal vooral grappige situaties op. Uiteraard is skiën, voor kinderen én volwassenen, niet zonder risico. Jaarlijks zijn er bij zowel beginners als gevorderden genoeg bezoekjes aan het ziekenhuis. Gelukkig is het materiaal tegenwoordig zo goed, dat beenbreuken en knieletsels veel minder voorkomen dan vroeger. Kortom, helemaal ongevaarlijk is skiën natuurlijk niet, maar het risico dat je iets oploopt tijdens het skiën is echt te overzien.

Vallen tijdens het skiën op de piste
Leren skiën is met vallen en opstaan!

Welk niveau kan ik nog halen als ik op latere leeftijd leer skiën?

'Welk niveau zou je nog willen behalen?' Is eigenlijk de vraag die iedere volwassene die gaat leren skiën zichzelf moet stellen! Vind jij het prima als je gewoon goed en gecontroleerd van een blauwe en een rode piste af kunt skiën of liggen je ambities veel hoger? Een paar jaar geleden ontmoette ik iemand tijdens een off-piste weekend die 'nog maar vier jaar' op ski's stond. Ik was best verbaasd, want voor je naast de piste kunt gaan skiën, moet je het skiën echt flink goed onder de knie hebben. Na even doorvragen bleek de dame in kwestie gewoon heel veel skiles en ski-uren gemaakt te hebben in die vier jaar: wekelijks twee keer op een rollerbaan en veel uren in de sneeuw in de Alpen. Ja, dan leer je dus gewoon heel goed skiën in relatief korte tijd. Het is dus maar net hoe hoog jij de lat legt!

Gewoon proberen, skiën is het leukste dat er is!

Ik hoop dat ik in dit blog de belangrijkste vragen en antwoorden over leren skiën als volwassene heb kunnen beantwoorden en eventuele twijfels heb kunnen wegnemen. Mijn advies is dan ook: overweeg je om te leren skiën? Doen! Boek een proefles in Nederland en ervaar hoe het is om op de lange latten te staan. En bedenk: in de echte bergen is het nog veel leuker! Of nog beter, ga gewoon mee met die groep vrienden, je (nieuwe) partner of familie en ervaar het gevoel van op de latten staan in een prachtig winters landschap met besneeuwde bergen. Waarschijnlijk vind je wintersport en skiën daarna net zo leuk als wij!

Blije skiër
© Spalder Media Group
Skiën is geweldig!
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.