21 augustus 2021 door Miranda in Skitechniek

Helaas krijgt niet iedereen skiën met de paplepel ingegoten, waardoor veel volwassenen op latere leeftijd nog moeten of willen leren skiën. Voor de een geen probleem, terwijl de ander misschien denkt: "Kan ik dat nog wel?", "Straks breek ik mijn benen?" of "Ik ben helemaal niet sportief!". En hoewel ik de twijfels begrijp, kan ik ook vol overtuiging zeggen: je bent nooit te oud om te leren skiën! En nee, je zal misschien niet de beste of snelste skiër zijn op de piste, maar het gaat er vooral om dat je plezier hebt en op een veilige en gecontroleerde manier van de berg komt. In dit artikel leg ik uit hoe je als volwassene nog kunt leren skiën, geef ik antwoord op de meest gestelde vragen en vertel ik waarom skiën leren, ook op latere leeftijd, zo leuk is.

Waarom zou ik als volwassene nog willen leren skiën?

Er zijn enorm veel redenen te bedenken waarom je op latere leeftijd nog zou beginnen met skiën. Zo kan het zijn dat je een partner treft die skifanaat is of je vriendengroep of familie al jarenlang gezellig samen op wintersport gaan. Of misschien kunnen je kinderen (en kleinkinderen) skiën en ziet dat er altijd zo geweldig uit. En eigenlijk wil je best een keer mee, omdat de besneeuwde bergen wel heel aanlokkelijk zijn, maar skiën? Uiteraard kunnen er pijnlijke en hilarische situaties ontstaan wanneer je voor het eerst op de ski's staat, maar het overgrote deel van de beginnende skiërs is al snel om: skiën is zó leuk en de hele sfeer tijdens een wintersportvakantie is zo uniek en fijn, dat je na de eerste keer elk jaar wilt gaan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te gaan wandelen of langlaufen tijdens de wintersport, ook heerlijk, maar geef het leren skiën ook een kans. Ik heb als skilerares veel volwassenen leren skiën, van jong en sportief tot mensen die al flink op leeftijd waren en in het dagelijkse leven niet veel beweging hadden: bijna allemaal waren ze na een uur of een paar dagen razend enthousiast. En vooral: super blij dat ze het konden en ontdekten hoe gelukkig je wordt van skiën!

Skiën leren volwassenen
Van skiën word je gewoon heel blij!

Hoe kan ik leren skiën?

Wellicht ten overvloede, maar neem altijd les bij een erkende skischool met gediplomeerde skileraren wanneer je wilt leren skiën op volwassen leeftijd. Ook al ken je verschillende mensen die aangeven je wel les te willen geven tijdens de vakantie, 'omdat ze al hun hele leven skiën': het aanleren van de juiste techniek in de goede volgorde, rekening houdend met jouw niveau en kunnen, is echt een vak. Laat je dus niet overhalen om het een keertje te proberen in een sneeuwhal met die aardige vriend, maar neem echt skiles van een professional. Door skiën vanaf het begin op de juiste manier te leren, is het een stuk veiliger, maar vooral ook veel leuker. Les nemen kan in een groep of privé, net wat jij prettiger vindt. Een skileraar bouwt stap voor stap de basis van het skiën op en past zijn of haar les aan op het niveau van de groep of persoon. Niet iedereen leert even snel en dat is prima, heb geduld en sta open voor iets nieuws, dan komt het uiteindelijk goed en glijd je rustig en gecontroleerd de helling af.

Waar kan ik het beste les nemen?

Zowel in Nederland als in de Alpen kun je skiles volgen. Heb je tijd, zin en het geld ervoor over, dan zou ik willen aanraden alvast in Nederland een start te maken. Natuurlijk mis je dan de magie van de sneeuw en de bergen, maar een basis leggen voor je echt naar de sneeuw gaat, is fijn. Je kan in Nederland lessen nemen op een indoor rollerbaan, in een skihal of op een outdoor baan met speciale matten. Hoewel skiën in een indoor sneeuwhal wellicht het meeste lijkt op skiën in de echte bergen, zijn ook de andere opties enorm effectief om de basis van het skiën onder de knie te krijgen. Wanneer je de basis in Nederland leert, kun je tijdens je wintersport al sneller echt de pistes op. Bovendien train je je spieren en je conditie alvast in Nederland, waardoor je het tijdens je vakantie gemakkelijker kunt volhouden. Vind je het lessen in Nederland te veel gedoe, dan meld je je tijdens je vakantie aan bij de skischool en begin je ter plekke met het leren kennen van het materiaal, aanleren van de basis en glijd je alsnog na één of een paar dagen rustig van de piste. 

Skiles nemen
Neem skiles van een echte skileraar, niet van iemand die zegt goed te kunnen skiën

Hoe sportief moet ik zijn?

Niet iedereen is even sportief of leert gemakkelijk nieuwe bewegingen aan. Natuurlijk helpt het wanneer je wilt leren skiën dat je een goede basisconditie hebt en je ook thuis regelmatig beweegt en/of sport. Maar het is absoluut geen voorwaarde om te kunnen leren skiën. Ik heb genoeg mensen leren skiën die in het dagelijks leven vooral op de bank, in de auto en op kantoor zaten. Geen probleem, ook dan kun je de skiles volgen en glijd je na een aantal dagen van de berg af. Alleen zal je merken dat je sneller buiten adem bent en het fijn zou zijn als je iets meer spierkracht hebt. Kortom, wanneer je voor je wintersport je alvast voorbereidt door bijvoorbeeld het doen van ski-oefeningen om je spieren te versterken en je basisconditie op orde brengt door meer te bewegen, dan gaat het leren skiën je gewoon makkelijker af. 

Wat heb ik allemaal nodig?

Om te leren skiën heb je een basisuitrusting nodig. Denk hierbij niet alleen aan skischoenen, ski's en stokken, maar ook aan een ski-jas, -broek, -helm, handschoenen en de juiste onderkleding. Een complete ski-uitrusting kost een flinke klap geld, dus als beginner is het fijn wanneer je bepaalde items kunt lenen, zoals bijvoorbeeld een jas, broek of thermo-ondergoed. Uiteraard is het wel belangrijk dat alles goed past en niet te groot of te klein is, waardoor je je niet lekker kunt bewegen. Ook kun je voor een vriendelijke prijs een prima ski-outfit aanschaffen bij bijvoorbeeld de Lidl of Decathlon. Als beginner kun je het beste je skischoenen, ski's, stokken en eventueel ook je helm de eerste keer huren. Zo heb je het juiste materiaal voor beginners en kun je ontdekken of je skiën echt heel leuk vindt. Let er op wanneer je ski's en/of skischoenen gaat lenen van iemand, dat deze geschikt zijn voor beginners. Leren skiën op materiaal voor gevorderden zal je ontwikkeling alleen maar in de weg staan. Dit materiaal is vaak te stug en te stijf om als beginner snel je eerste bochten mee te kunnen draaien. 

Wat heb je nodig om te skiën
Je hebt best wat spullen nodig om te gaan skiën, maar misschien kun je bijvoorbeeld een skipak lenen van iemand

Wanneer kan ik van de blauwe, rode of zwarte piste?

Afdalingen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, waarbij blauw het makkelijkst is, rood wat moeilijker en zwart het meest steil. Het spreekt voor zich dat je als beginner niets op de rode of zwarte piste te zoeken hebt wanneer je voor het eerst gaat skiën, maar wanneer kan dat dan wel? Dat ligt eigenlijk helemaal aan je vorderingen, maar ook aan je ambitie, want vind je het perse nodig om van een zwarte piste af te kunnen skiën? Na de oefenweide waar je de beginselen zal leren, begin je sowieso op de blauwe piste. Voor de rode piste heb je meer ervaring nodig en dien je eigenlijk parallel te kunnen skiën. Dit niveau bereiken de meeste mensen in de tweede week op de ski's, of wanneer je aanleg hebt iets eerder. Om veilig en vlot van de zwarte piste te kunnen skiën heb je heel wat meer oefening nodig. Je moet zonder moeite van een rode piste kunnen skiën, voor je je aan de zwarte zou moeten wagen. Echter zijn veel mensen ongeduldig en daarom zie je regelmatig mensen klungelen en met angst in de benen op een zwarte piste staan. Zonde, want veel plezier zul je er op die manier niet aan beleven. Mijn advies is om veel skiles te nemen en te blijven werken aan je skitechniek, want op die manier heb je het meeste plezier en bouw je zelfvertrouwen op. Ach, en dan zie je vanzelf of je ooit van die zwarte piste af wilt toch?

Hoe vaak val ik en is de kans dat ik iets breek of een blessure oploop groot?

Iedereen kent verhalen van gebroken benen, gescheurde kniebanden of andere blessures die zijn opgelopen tijdens de wintersportvakantie. In de praktijk zag ik dat veel beginners in de eerste dagen van hun skicarrière eigenlijk helemaal niet vielen. Of als ze al vielen, dan ging dit meestal gecontroleerd en zachtjes, waardoor er relatief weinig blessures onder beginners worden opgelopen. Wel kan het lastig zijn om weer op te staan als je gevallen bent, maar dat levert meestal vooral grappige situaties op. In Oostenrijk skiën jaarlijks zo'n 8 miljoen mensen en raken er zo'n 60.000 gewond. Dit betekent een kans van 0,75%. En, dit zijn zowel beginners als gevorderden. Sterker nog, hoe sneller je skiet, hoe harder je valt, dus als beginner hoef je je hierover echt niet al te veel zorgen te maken. Bovendien is het materiaal tegenwoordig zo goed, dat beenbreuken en knieletsels veel minder voorkomen dan vroeger. Kortom, helemaal ongevaarlijk is skiën natuurlijk niet, maar het risico dat je iets oploopt tijdens het skiën is echt te overzien. 

Vallen met skiën
Je valt niet zo snel met skiën en als je valt, meestal zacht

Welk niveau kan ik nog halen als ik op latere leeftijd leer skiën?

Welk niveau zou je nog willen behalen, is eigenlijk een betere vraag. Vind jij het prima als je gewoon goed en gecontroleerd van een blauwe en een rode piste af kunt skiën of liggen je ambities veel hoger? Een paar jaar geleden ontmoette ik iemand tijdens een off-pisteweekend die 'nog maar vier jaar' op de ski's stond. Ik was best verbaasd, want voor je naast de piste kunt gaan skiën, moet je het skiën echt flink goed onder de knie hebben. Na even doorvragen bleek de dame in kwestie gewoon heel veel skiles en ski-uren gemaakt te hebben in die vier jaar: wekelijks twee keer op een rollerbaan en veel uren in de sneeuw in de Alpen. Ja, dan leer je dus gewoon heel goed skiën in relatief korte tijd. Het is dus maar net hoe hoog jij de lat legt!

Gewoon proberen, skiën is het leukste dat er is!

Ik hoop dat ik in dit blog de belangrijkste vragen en antwoorden over skiën als volwassene heb kunnen beantwoorden en je eventuele twijfels heb kunnen wegnemen. Mijn advies is dan ook: overweeg je om te leren skiën? Doen! Boek een proefles in Nederland en ervaar hoe het is om op de lange latten te staan. En bedenk: in de echte bergen is het nog veel leuker! Of nog beter, ga gewoon mee met die groep vrienden, je (nieuwe) partner of familie en ervaar het gevoel van op de latten staan in een prachtig winters landschap met besneeuwde bergen. Waarschijnlijk vind je wintersport en skiën daarna net zo leuk als wij!

Skiën leren
Je hoeft echt niet als een wedstrijdskiër van de berg te gaan om plezier te hebben

Skiën leren image widget

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen