Skip to navigation Skip to main content
Skisokken Moly Socks

Skisokken: handige informatie en kooptips

Het belang van goede skisokken wordt nog weleens onderschat. Ze houden je voeten warm en droog, bieden op de juiste plek ondersteuning en voorkomen vervelende drukpunten en irritaties. Bij ieder type skiër past een andere skisok. Zo zijn beginners gebaat bij een dikker model en geven gevorderden voorkeur aan een dunnere skisok. Benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe skisokken? Lees dan snel verder.

Skisokken kopen voor de wintersport

Net zoals een ski-jas, skibroek en skihandschoenen of wanten zijn ook skisokken een belangrijk onderdeel van de wintersportoutfit. Bij de aanschaf van nieuw skimateriaal zijn ze vaak bijzaak, maar verdienen eigenlijk net zo goed de positie hoofdzaak. Een relatief kleine investering kan groot verschil maken op de pistes! Draag bij het skiën altijd speciale skisokken en ga nooit met gewone- of sportsokken de piste op. Met de juiste skisokken kun je je skitechniek nog beter overbrengen op je ski's en ervaar je meer gemak en comfort. Er is een ruim aanbod met merken en modellen, in verschillende prijsklassen. Let goed op de eigenschappen en kijk bij de aanschaf ook naar je eigen skiniveau. Bekende skisokken merken zijn onder andere Falke, Therm-ic en Stox.

Eigenschappen skisokken

Goede skisokken zijn langer dan gewone- of sportsokken en komen vaak tot net iets onder de knieholte. Skisokken hebben verschillende eigenschappen. Allereerst houden ze je voeten warm en droog, daarnaast bieden ze ondersteuning in de skischoenen en zorgen ze ervoor dat je geen last krijgt van irritaties en vervelende drukpunten. Skisokken worden gemaakt van technische materialen en zijn ontworpen om optimaal comfort te bieden tijdens het skiën. Synthetische materialen als acryl, nylon en lycra worden gecombineerd om van alle eigenschappen (o.a. elasticiteit, duurzaamheid) te profiteren. Bij duurdere skisokken wordt synthetica gecombineerd met wol zoals merinowol. Anders dan misschien verwacht, kriebelt dit niet en bovendien blijft het langer fris. Kies in ieder geval nooit voor katoenen skisokken. Deze worden naar verloop van tijd nat, met koude voeten tot gevolg.

Skisokken kopen de juiste pasvorm

Pasvorm skisokken

Ontzettend belangrijk is dat skisokken goed passen. Zijn de skisokken te ruim, dan kun je gaan schuiven in je skischoenen met vervelende blaren tot gevolg. Skisokken die te krap zitten, knellen je bloedvaten af. Hierdoor krijg je niet alleen koude voeten, maar heb je ook minder bewegingsvrijheid. Neem daarom de tijd bij het kopen van nieuwe skisokken en pas ze aan voordat je overgaat op een aankoop. De maten kunnen per merk wisselen. De maatvoering is doorgaans te vergelijken met je schoenmaat. Ze moeten als een extra laag voelen om je voet. Twee paar skisokken over elkaar dragen is uit den boze. Let ook goed op met thermo ondergoed, zodat er geen vervelende drukpunten ontstaan. 

Dikke of dunne skisokken?

Dikke skisokken dragen betekent niet automatisch warme voeten. Andersom betekenen dunne skisokken ook niet automatisch koude voeten. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, draagt de pasvorm van skisokken bij het hebben van warme of koude voeten. Te kleine skisokken verstoren de bloedsomloop, met wintertenen tot gevolg. Dunnere, strakke skisokken sluiten beter aan op je voeten en zorgen door de anatomische vormgeving voor minder drukpunten. Zo heb je meer gevoel in je skischoenen en kun je bewegingen beter overbrengen. Beginnende skiërs dragen hun skischoenen vaak net wat minder strak, waardoor net iets dikkere modellen de betere keus zijn. Zoals gezegd: draag niet twee paar over elkaar. De enige uitzondering hierop is een liner, een dunne sok - vaak van zijde - die je onder je skisokken draagt voor extra warmte. Een andere optie is verwarming in je skischoenen.

Goedkope skisokken kopen: verstandig?

Aan een paar hoogwaardige skisokken hangt een prijskaartje. Met een paar goede sokken voorkom je nare drukpunten, zere kuiten en blaren. Ze bieden optimaal comfort en zorgen voor optimaal gevoel in de skischoen. Maar is het kopen van goedkope skisokken onverstandig? Zeker niet. Genoeg wintersporters zweren bij dit soort skisokken en skiën er al jaren mee. Veel skiërs voelen niet eens het verschil en bovendien heeft niet iedereen een even grote portemonnee. Wil je goedkope skisokken kopen, bijvoorbeeld bij de Lidl, Hema, Zeeman of Decathlon? Let dan goed op het materiaal. Mijd skisokken van katoen. Daar krijg je koude, natte voeten van.

Ribbelpiste
Skisokken voor dames

Skisokken dames

Skisokken voor dames kopen? Het aanbod is enorm. Van hoogwaardige, anatomisch gevormde skisokken tot eenvoudige modellen met een vriendelijke prijs. Nadat je er zeker van bent dat het type skisok goed bij jouw wensen en voeten aansluit, kun je ook nog kijken naar de looks. Er zijn skisokken voor dames met opvallende prints en felle kleuren, maar ook minder opvallende modellen. Skisokken voor dames worden onder andere gemaakt door Falke en Falcon.

Skisokken voor heren

Skisokken heren

Skisokken voor heren kom je overal tegen en het aanbod is enorm. Je kunt terecht bij wintersportwinkels, maar ook in warenhuizen, online en zelfs in verschillende supermarkten. De prijzen en kwaliteit lopen sterk uiteen. Qua kleuren kun je kiezen voor felle kleuren en zelfs voor opvallende prints, maar ook voor simpel donkerblauwe of zwart. Op zoek naar nieuwe skisokken voor heren? Merken zijn onder andere Falke, Falcon en Stocks.

Skisokken voor kinderen

Skisokken kinderen

Ook voor kinderen zijn skisokken van belang. Ze zorgen voor een comfortabel gevoel in de skischoenen en dat de voeten warm en droog blijven. Besteed daarom bij kinderen net zo veel aandacht aan de skisokken, als aan de rest van de outfit. Kinderen die voor het eerst gaan skiën dragen vaak flexibele skischoenen, die prima te combineren zijn met net iets dikkere skisokken. Bij jonge kinderen kun je ook kiezen voor een maillot waar de skisokken al aan vast zitten. Zo hoeven er geen verschillende lagen over elkaar gedragen te worden, wat kinderen vaak niet prettig vinden. Kies hoe dan ook voor synthetische materialen en bij de jongste kinderen net voor wat dikkere, warmere sokken. Zijn de kinderen de babyweide ontgroeid, dan is een hoogwaardigere, dunnere skisok al de betere keus.