Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: opstaan na een val op de piste (video)

Opstaan na een val op de piste
© Spalder Media Group

Vallen op de piste... We willen het liever voorkomen, maar helaas overkomt het ons allemaal wel eens. Tijdens het skiën kun je ten val komen. Zolang de val niet zorgt voor vervelende blessures is daar niks mis mee. Het is dan wel zo fijn als je zelf weer overeind kunt komen. Op de piste zie je regelmatig mensen die niet zelf kunnen opstaan. Daarom in deze video enkele tips voor hoe je op kunt staan na een val.

Opstaan na een val: verschillende opties

Vallen tijdens het skiën is nooit leuk, maar het is er nu eenmaal onderdeel van. Als je maar zelf weer op kunt staan, en hopelijk zonder of met weinig pijn. Er zijn verschillende manieren om na een val op de piste weer op te staan. Alle vier de opties zijn gebaseerd op een val waarbij je geen ski('s) verliest.

1. Opstaan zonder stokken

Belangrijk is altijd dat de punten van je ski's naar de zijkant van de piste wijzen. Je zet ze dus haaks op de glijrichting. Als ze namelijk naar beneden of naar boven wijzen, dan glij je gelijk weg tijdens het opstaan. Maak jezelf klein en breng je handen naar voren in de buurt van je knieën en breng ook je bovenlichaam naar dat punt. Duw jezelf omhoog en loop als het ware met je handen naar je voeten. Zo sta je langzaam weer rechtop.

2. Opstaan met gebruik van je knieën

Deze manier is wel iets zwaarder. Zorg er wederom voor dat je ski's naar de zijkant van de piste wijzen en ga achterop je ski's zitten, pak je knieën vast en trek jezelf zo naar voren.

3. Opstaan met behulp van je stokken

Zorg er ook hierbij voor dat je ski's richting de zijkant van de piste wijzen, haaks op de glijrichting. Pak één stok vast, breng je hand naar de teller (het onderste gedeelte van de skistok) en prik deze in de sneeuw. Je onderste hand, van de arm die richting de berg wijst, houdt de skistok bij de teller vast en je bovenste hand, die naar het dal wijst, het handvat. Nu kun je jezelf tegelijkertijd omhoogduwen en optrekken

4. Opstaan zonder ski('s)

Lukt het niet op deze manier? Dan is er nog een noodoplossing: één of beide bindingen uitklikken. Let wel op dat je tijdens het inklikken je ski haaks op de glijrichting hebt staan!

Ben je niet zelf gevallen, maar zie je iemand die net gevallen is? Stop altijd even om te vragen of het gaat en of je die persoon kunt helpen!

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.