Skip to navigation Skip to main content
Winter Tsjechië
© Pixabay

De skigebieden in Tsjechië zijn de afgelopen jaren steeds moderner geworden. Wanneer je genoegen neemt met een beperkter aantal pistekilometers, vormen ze een prima alternatief voor de grotere jongens in de Alpen. Toch valt het in veel Tsjechische skigebieden nog best mee met het piste-aanbod. In dit artikel hebben we de vijf grootste skigebieden van Tsjechië voor je op een rijtje gezet.

1. Klínovec - 31,5 km piste

De meeste pistekilometers in Tsjechië vind je in skigebied Klínovec. Klínovec beschikt over 31,5 kilometer aan pistes die door tal van sneeuwkanonnen in conditie worden gehouden. Het skigebied ligt vrijwel op de grens met Duitsland en door de samenwerking met de Fichtelberg is de InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec ontstaan. Dit maakt dat je, na een kort ritje met de (gratis) skibus, nog eens 15,5 kilometer aan pistes tot je beschikking hebt. In skigebied Klínovec vind je onder andere de Jáchymov piste. Met een breedte van 50 tot 100 meter en een lengte van 2950 meter behoort deze tot de langste en breedste pistes van Tsjechië. Klínovec is voortdurend in ontwikkeling. Dat is vooral te zien aan de nieuwe sneeuwkanonnen en stoeltjesliften van de afgelopen jaren. Ook een snowpark, kinderland en 146 kilometer aan langlaufloipes zijn aanwezig.

Grootste skigebieden van Tsjechië Klínovec

2. Spindleruv Mlyn - 28 km piste

Spindleruv Mlyn ligt in het Tsjechische Reuzengebergte en is een prima wintersportbestemming. Het skigebied ligt in een prachtig dal waar de rivier de Elbe doorheen stroomt. Spindleruv Mlyn beschikt over 28 kilometer aan pistes en de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in nieuwe liften. Het piste-aanbod ligt verdeeld over Medvedin en Svaty Petr. Er zijn pistes voor ieder niveau. Zo kunnen gevorderden zich uitleven op de zwarte pistes van de Stoh en Plan, terwijl beginners liever skiën op enkele heerlijke blauwe afdalingen. Op de Hromovka is het ook mogelijk om in de avonduren (dagelijks van 18:00 tot 21:00 uur) te skiën en ook een funpark, kinderland en oefenweide zijn aanwezig.

Spindleruv Mlyn is een van de grootste skigebieden van Tsjechië

3. Cerná Hora - 17,5 km piste

Černá Hora - Pec bestaat uit een verzameling van meerder wintersportdorpen en skigebieden. In totaal heb je in deze regio de beschikking over ruim 40 kilometer aan piste. Met 17,5 kilometer aan pistes is Černá Hora boven Janské Lázně het grootste skigebied van de omgeving. Je hebt hier een afdaling met een lengte van 3 kilometer en dat is de langste van Tsjechië! Mocht je ook nog in de avonduren willen skiën, dan je kun je terecht op de Proteû piste. Verwacht overigens niet dat je alleen maar in sleepliften staat, Černá Hora heeft meerdere stoeltjesliften en een gondel. Goed om te weten is dat de pistes van Černá Hora verbonden zijn met die van Pec Pod Snezkou. Niet per lift of per skibus, maar per pistenbully. Na een rit van ongeveer 25 minuten heb je nog eens 13 kilometer aan pistes tot je beschikking.

Černá Hora

4. Horní Domky-Lysa hora - 14 km piste

Skiregio Rokytnice nad Jizerou bestaat uit meerdere deelgebieden, waarvan Horní Domky-Lysa hora met 14 kilometer aan pistes de grootste is. Skigebied Horní Domky ligt op de zuidelijke flank van de Lysa Hora (1344 m) en is vrij veelzijdig. Er zijn pistes met een breedte van ruim 100 meter, er is een snowpark en 90% van het piste-aanbod kan worden voorzien van kunstsneeuw. Piste nr. 4 is ideaal voor ervaren wintersporters, terwijl minder gevorderde skiërs liever van dalafdaling 1 afdalen. Voor een pauze zit je goed bij restaurant Cerný potok of cafetaria U Zalomeného. Andere skigebieden in de omgeving, zoals Studenov, Udatný en Parez, zijn bereikbaar met de gratis skibus.

Horní Domky - Lysa hora skigebied in Tsjechië

5. Pec Pod Sněžkou -14,1 km

Bij #3. las je ook al over Pec Pod Sněžkou en met ruim 14 kilometer aan pistes is dit toch nog de nummer vijf in de lijst met grootste skigebieden in Tsjechië. Er zijn pistes voor ieder niveau en tal van andere faciliteiten, zoals een funline, reuzenslalom, snelheidspiste en snowpark. Ook kun je hier iedere dagelijks skiën op de langste verlichte avondpiste van Tsjechië (piste Javor). Aan het eind van de middag zin in après-ski? Bij de Bullbar ben je aan het goede adres (vrijdag en zaterdag livemuziek!). Goed om te weten is dat je meerdaagse skipas ook geldig is in de andere skigebieden van Černá Hora - Pec.

Top 5 grootste skigebieden Tsjechië Pec Pod Sněžkou
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.