Skip to navigation Skip to main content
Hestra Handschoenen
© Spalder Media Group

Skihandschoenen en wanten: handige informatie en kooptips

De wintersportoutfit is niet compleet zonder een paar skihandschoenen of wanten. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wanten zijn over het warmer en wintersport handschoenen bieden meer bewegingsvrijheid. Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij welke van de twee je uiteindelijk kiest. Skihandschoenen beschermen je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen brand- en/of schaafwonden bij valpartijen. Op deze pagina lees je alles over handschoenen en wanten.

Skihandschoenen of wanten kopen

Wintersport handschoenen en wanten zijn er in allerlei soorten. De prijzen lopen dan ook zeer uiteen. Er zijn modellen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals Gore-Tex en leer, maar er zijn ook goedkopere varianten. Met goedkope skihandschoenen en wanten lever je vooral in op het gebied van duurzaamheid en waterdichtheid. Scherpe ski's laten snel sporen achter en als de sneeuw met bakken uit de hemel komt, is de kans groot dat je de dag eindigt met natte handen. Van plan om nieuwe skihandschoenen of wanten te gaan kopen? Afhankelijk van hoe intensief je ze gaat gebruiken en in welke omstandigheden, kun je kiezen voor een hoogwaardig of goedkoper model. Op deze pagina lees je waar goede skihandschoenen en wanten aan moeten voldoen en waar je ze kunt kopen.

Eigenschappen skihandschoenen en wanten

Skihandschoenen of wanten zijn onmisbaar voor iedereen die op wintersport gaat. Ze houden je handen lekker warm en beschermen ze tegen kou, sneeuw, scherpe ski's en andere situaties. Belangrijk is dat skihandschoenen en wanten winddicht, waterdicht en ademend zijn. Koude handen kunnen de skidag flink verpesten, maar aan de andere kant wil je ook geen zweterige, klamme handen. Naast warmte vasthouden moeten ze dus ook overtollige warmte af kunnen voeren.

Skihandschoenen en wanten eigenschappen

Handschoenen versus wanten: de verschillen

Ga je voor het eerst op wintersport en twijfel je of je skihandschoenen of wanten moet kopen? Of is jouw paar handschoenen aan vervanging toe en ben je benieuwd of wanten niet beter bij je passen? We zetten de belangrijkste eigenschappen en verschillen voor je op een rijtje. 

Eigenschappen skihandschoenen

Skihandschoenen

Het grootste voordeel van skihandschoenen is dat je al je vingers los van elkaar kunt gebruiken. Een rits van je ski-jas of rugzak is zo geopend zonder dat je ze uit hoeft te doen. Ben je een koukleum? Handschoenen zijn minder warm dan wanten omdat al je vingers van elkaar gescheiden zijn. Ze moeten apart 'warmte opwekken'. Heb je het dan meteen koud met handschoenen? Zeker niet, ook handschoenen bieden voldoende warmte. Ander nadeel is dat je niet altijd voldoende ruimte hebt voor een extra binnenhandschoen.

Eigenschappen wanten wintersport

Wanten

Bij wanten is vaak alleen de duim - en in enkele gevallen ook de wijsvinger - gescheiden van de rest van de vingers. Omdat ze lekker naast elkaar bewegen, wekken ze samen warmte op. Wanten zijn de meest warme en comfortabele optie en om die reden ideaal voor koukleumen. Dat je vingers niet van elkaar gescheiden zijn is meteen wel een nadeel als het gaat om bewegingsvrijheid. Je kunt minder makkelijk iets uit je tas pakken. Ook zijn ze in sommige weersomstandigheden net té warm. 6 x de beste wanten ›

Materiaal skihandschoenen en wanten

Skihandschoenen en wanten worden van verschillende materialen gemaakt, waarbij de kwaliteit uiteenloopt. Duurdere modellen worden gemaakt van leer en/of Gore-Tex en bij goedkopere varianten wordt veelal gebruikt van kunststoffen zoals nylon of polyester.

  • Nylon of polyester: handschoenen en wanten van deze kunststof materialen zijn over het algemeen goedkoper. Ze hebben een speciale coating nodig om optimaal waterdicht te zijn. Het ademend vermogen is redelijk en hangt vaak erg af van de prijsklasse.
  • Leer (vaak geitenleer): een duurzaam product met van nature goede ademende eigenschappen. Leer is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Om lederen skihandschoenen of wanten nog beter bestand te laten zijn tegen water, moeten ze geïmpregneerd worden. Klein nadeel is het onderhoud. Wil je lang van het leer genieten, dan moet je ze aan het einde van het seizoen in het vet zetten.
  • Gore-Tex: een membraan dat in veel regenkleding is verwerkt en 100% water- en winddicht is. Ze zijn niet alleen optimaal geïsoleerd, maar ook ademend. Vocht kan naar buiten, niet naar binnen. 
  • Sympatex: ook 100% waterdicht en ademend. Water komt niet naar binnen, maar transpiratiedampen kunnen wel naar buiten.

Waterdichtheid

Hoe waterdicht handschoenen en wanten zijn, hangt af van de waterkolom. Dit getal geeft aan hoeveel druk water kan uitoefenen voordat het door het materiaal heen dringt. In de basis wordt een getal van 1500 al gezien als waterdicht, maar als wintersporter heb je echt minimaal 5000 nodig. Alles daaronder is waterafstotend. Belangrijk is om jezelf af te vragen in wat voor condities je de piste op gaat. Alleen met mooi weer? Dan is een waterkolom van 5000 meer dan genoeg. Met alle weersomstandigheden? Dus ook als de sneeuw met bakken uit de hemel komt en zelfs als het regent? Kies dan voor een waterkolom van minimaal 10.000 en bij voorkeur nog hoger.

Waterdichtheid wanten en skihandschoenen

Verwarmde wanten en skihandschoenen

Altijd last van koude handen bij het skiën? Verwarmde skihandschoenen kunnen de uitkomst zijn! Deze handschoenen zijn voorzien van warmtedraden die warmte afgeven. Met behulp van een temperatuurregelaar kun je de warmte instellen. Een batterij of accu zorgt voor de benodigde energie en doorgaans is dit genoeg voor een hele dag skiën. Ook kun je kiezen voor heatpads, die je in je skihandschoenen doet. Door op het zakje te duwen ontstaat er een chemische reactie die warmte afgeeft. Nadeel is dat je vingertoppen hier minder van profiteren, waardoor ze met name geschikt zijn voor skiwanten. Je kunt de heatpads herbruiken door ze 10 minuten in kokend water te doen.

Tips bij het kopen van skihandschoenen en wanten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van skihandschoenen en wanten. Hieronder drie tips.

  1. De maat: skihandschoenen en wanten moeten niet te strak, maar ook zeker niet te ruim zitten. Te krap knelt af, maar ook de isolatie neemt af omdat lucht niet goed kan circuleren. Te ruim betekent onvoldoende grip. Wat is dan de juiste maat? Trek ze aan en buig je handen. Je wilt nog licht ruimte overhebben bij je vingertoppen.
  2. Ruimte voor binnenhandschoenen: snel last van koude handen? Dan kun je gebruikmaken van liners of een extra binnenhandschoen. Bijvoorbeeld van fleece of merinowol. Hier moet alleen wel voldoende ruimte voor zijn. Pas beide dus samen.
  3. Materiaal en waterdichtheid: in wat voor omstandigheden ga jij de piste op? Alleen met mooi weer of ook als het hard sneeuwd? En ben je een sportieve skiër of cruise je liever relaxed over de pistes? Neem de antwoorden op deze vragen mee bij de aankoop. Een rustige mooi-weer-skiër heeft vaak genoeg aan een simpele variant, terwijl sportieve skiërs die met elk weer de piste op gaan behoefte hebben aan hoogwaardige materialen.

Skihandschoenen en wanten voor dames

Op zoek naar een nieuw paar handschoenen of wanten voor dames? Naast unisex modellen zijn er ook modellen speciaal voor vrouwen. Skihandschoenen of wanten voor dames kun je kopen in sportwinkels, warenhuizen en zelfs supermarkten (Lidl). Populaire merken zijn: Hestra, Reusch, Barts en Wedze.

Skihandschoenen en wanten voor heren

Nieuwe skihandschoenen of wanten voor heren kopen? Het aanbod en de prijzen lopen sterk uiteen. Naast unisex modellen zijn er ook modellen speciaal voor heren. Wanten en skihandschoenen voor heren kun je kopen in warenhuizen, sportwinkels en zelfs supermarkten. Populaire merken zijn: Hestra, Leki en Reusch.

Skihandschoenen en wanten voor kinderen

Koude handjes kunnen het plezier in wintersport flink bederven. Op zoek naar goede skihandschoenen of wanten voor kinderen? Het aanbod is enorm. Voor de kleintjes raden we wanten aan: lekker warm en makkelijk aan te trekken. Zijn de kids iets ouder? Dan zijn handschoenen ook prima.