Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: hoe goed moet je kunnen skiën voor de rode piste?

Rode Piste Sonnenkopf

Bochtjes draaien gaat met de dag beter, maar betekent dit ook dat je klaar bent voor de rode piste? Op wintersport kom je groene, blauwe, rode en zwarte pistes tegen. De kleur van de piste geeft een indicatie van de steilte en dus moeilijkheidsgraad. Nadat we hebben geleerd om goed een blauwe piste af te komen is het tijd voor de rode piste, maar hoe goed moet je daarvoor kunnen skiën? 

Wanneer kan ik van een rode piste skiën?

Na uren oefenen op de babyweide en brede blauwe hellingen ben je toe aan iets meer uitdaging. Een rode piste is dan een logische volgende stap. Maar ben je daar ook al klaar voor? Jasper legt in onderstaande video stap voor stap uit wanneer je van een rode piste kunt skiën.

Grof parallel

Beneden komen we altijd, maar het is natuurlijk wel fijn als we dat ontspannen kunnen doen. Dat betekent dat we onze snelheid en de grote van onze bochten onder controle moeten hebben. Om goed een rode piste te kunnen skiën, willen we grof parallel kunnen skiën. Dat houdt in dat we onze ski's en benen op hetzelfde moment dezelfde beweging kunnen laten maken en we dus niet meer in pflug (pizzapunt) hoeven te skiën om de bocht te kunnen draaien.

In pflug van de rode piste? Liever niet...

Natuurlijk kom je ook in pflug een rode piste af, maar dat zal onnodig veel kracht kosten wat ten kosten gaat van het plezier dat je aan het skiën zult beleven. Parallel skiën is minder eenvoudig dan dat het eruit ziet. Lukt het je niet om goed parallel te skiën? Dan doe je er verstandig aan om weer eens een keer skiles te nemen.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.