22 mei 2021 door Jahna in Algemeen

Skiles op een rollerbaan, de één zweert erbij en de ander staat liever in de sneeuw. Logisch ook, het is best een beetje gek om op een rollend tapijt te skiën als je later op de echte sneeuw staat. Dat is niet te vergelijken met elkaar, toch? Dat zou je misschien zeggen, maar het is makkelijker om van een rollerbaan over te stappen naar de sneeuw dan je denkt. En daarbij komt, er zitten ook een hoop voordelen aan skiles op een rollerbaan. De leraar staat dicht bij je, de snelheid en steilheid van de baan zijn eenvoudig in te stellen en het is nog een goede training ook. Ben je nog niet overtuigd? Hieronder zetten we 10 voordelen van skiles op een rollerbaan voor je op een rijtje. 

#1. Skiles op een rollerbaan betekent een oneindige piste

Een rollerbaan is een tapijt dat onder je door rolt. Dat betekent dus dat je een oneindige piste tot je beschikking hebt in een relatief kleine ruimte. Je kunt je afdalingen zo lang of kort maken als je zelf wilt. Een van de voordelen van skiles op een rollerbaan is dus dat je makkelijk een afdaling van 10 minuten kunt maken. 

#2. De skileraar staat dicht bij je

Omdat een rollerbaan vrij 'klein' is, de meeste zijn zo'n 35 m2 groot, kan de skileraar of skilerares heel dicht bij je staan. Hij of zij staat naast de baan en kan zo goed jouw houding bekijken en tips geven waar je op moet letten. In de sneeuw skiet een leraar voor, achter of naast je, maar is hij zelf ook aan het skiën. Daar moeten ze dus eigenlijk multitasken: zelf opletten en op jouw techniek letten. Op een rollerbaan is dat niet het geval, de leraar staat gewoon stil naast je en kan zonder moeite naar jou kijken.

skiles op een rollerbaan
De skileraar is er ook om je te helpen met het afstellen van je materiaal.

#3. Je kunt jezelf bekijken in de spiegel

Behalve dat de skileraar jou goed kan zien, kun je ook naar jezelf kijken. (Bijna) alle rollerbanen zijn voorzien van een spiegel voor de baan waar je jezelf in kunt zien skiën. Zo kun je makkelijker begrijpen wat de leraar bedoelt met die ene tip over je houding en kun je zien of je zijn aanwijzingen toepast. 

#4. Je leert de techniek goed 

Van mensen die ervaring hebben met skiles op de rollerbaan hoor je vaak dat 'elk foutje wordt afgestraft'. Dit klinkt vrij heftig, maar er zit wel een kern van waarheid in. In de sneeuw kun je nog wel eens een beetje smokkelen door je gewicht op je bergbeen te zetten, of heel erg mee te draaien met je schouders. Op de baan is dit toch minder makkelijk. Als je een verkeerde houding of gewichtsverdeling hebt, merk je dat meteen aan hoe je ski's op de baan reageren. Soms kan dit inderdaad leiden tot een valpartij, maar over het algemeen kunnen mensen zich prima zelf corrigeren. Mocht het tot een valpartij komen, ook geen paniek. De leraren hebben een noodstop bij de hand die de baan binnen no time stil zet. En vallen hoort er ook een beetje bij toch...?

#5. Je kunt de piste zo steil en vlak maken als je wilt

Een van de grootste voordelen aan skiles op een rollerbaan is dat je de snelheid en steilheid in kunt stellen. Zo kun je variëren tussen heel steil en redelijk vlak, een snelle baan of een iets langzamer draaiende baan. Dit zijn allemaal oefeningen om de skitechniek onder de knie te krijgen en om aan te voelen wat je ski's onder verschillende omstandigheden doen. 

Ook interessant: hier lees je alles over skiën op een rollerbaan >

#6. Goede training voor je benen én conditie

Skiles op een rollerbaan is vermoeiend, houd daar wel rekening mee. Omdat je een oneindige piste tot je beschikking hebt, kun je net zo lang doorgaan tot je niet meer kan. Dat is natuurlijk meteen een goede training voor je beenspieren en je conditie. Met een beetje oefenen kun je misschien volgende wintersport wel die ene dalafdaling in één keer naar beneden knallen! Geen zorgen trouwens, de meeste rollerbanen hanteren blokken van 10-15 minuten waarin je skiet, om vervolgens een blok rust te hebben. Je skiet tijdens je les dus niet een heel uur achter elkaar. 

Kinderen skiën op een rollerbaan
Op de ene baan sta je met z'n tweeën, de andere heeft plaats voor drie skiërs.

#7. Skiles op een rollerbaan krijg je in je eigen taal

Ondanks dat je bij veel skischolen tegenwoordig aan kunt geven dat je skiles in het Nederlands wilt, is het altijd nog maar de vraag of op dat moment een Nederlandse leraar of lerares beschikbaar is. Volg je skiles op een rollerbaan in Nederland, dan krijg je gewoon les in het Nederlands. Dan begrijp je in elk geval de tips die je krijgt ;-).

#8. Er is altijd wel een rollerbaan (redelijk) dicht bij huis

In totaal vind je verspreid over Nederland en België 62 rollerbanen. Er is er dus altijd wel eentje redelijk dichtbij te vinden!

#9. Skiles op een rollerbaan is voor ieder niveau

Van jong tot oud en van beginner tot gevorderde skiër, iedereen kan skiles op een rollerbaan volgen. Daarbij komt ook dat je met verschillende niveaus in één uur ingedeeld kan worden. Het ene blok van 10-15 minuten skiën dan bijvoorbeeld de beginners, en het andere blok de gevorderden. Zo kun je toch samen met je vrienden of familie lessen volgen, ondanks dat jullie verschillen in niveau.

Samen skiën op een rollerbaan
Het is natuurlijk het leukst om samen skiles te volgen op een rollerbaan!

#10. Het hele jaar door skiën

Een ander groot voordeel van skiles op een rollerbaan is dat je het hele jaar door kunt skiën. Sommige banen zijn in de zomermaanden misschien dicht, maar een aantal blijven gewoon het hele jaar door geopend. Je kunt dus ook skilessen volgen in het voor- en naseizoen. Vaak hebben banen dan zelfs leuke aanbiedingen! En je weet het: het is nooit te laat om skilessen te nemen!

Samen skiën op een rollerbaan image widget

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen