Skip to navigation Skip to main content
Rollerbaan 5

Skiles op een rollerbaan, de één zweert erbij en de ander kiest liever voor de echte sneeuw. Logisch, het klinkt best gek om te leren skiën op een rollend tapijt. Niet te vergelijken met sneeuw, toch? Dat zou je misschien denken, maar niks is minder waar. Het is veel makkelijker om van een rollerbaan over te stappen naar een echte piste. Leren skiën op een rollerbaan heeft veel voordelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

1. Skiles op een rollerbaan betekent een oneindige piste

Een rollerbaan is een tapijt dat onder je door rolt. Dit betekent dat je een oneindige piste tot je beschikking hebt in een relatief kleine ruimte. Je kunt je afdalingen zo lang of kort maken als je zelf wilt. Een van de voordelen van skiles op een rollerbaan is dat je makkelijk een afdaling van 10 minuten kunt maken.

2. De skileraar staat dicht bij je

Omdat een rollerbaan vrij 'klein' is, de meeste zijn 35 m2 groot, kan de skileraar of skilerares heel dicht bij je staan. Hij of zij staat naast de baan en kan zo goed jouw houding bekijken en tips geven waar je op moet letten. In de sneeuw skiet een leraar voor, achter of naast je en moet dus multitasken: zelf opletten én op jouw techniek letten. Op een rollerbaan is dat niet het geval, de leraar staat gewoon stil naast je en heeft dus 100% aandacht voor jou.

Leren skiën op een rollerbaan in Nederland

3. Je kunt jezelf bekijken in de spiegel

Behalve dat de skileraar jou goed kan zien, kun je ook naar jezelf kijken. (Bijna) alle rollerbanen zijn voorzien van een spiegel voor de baan, waarin je jezelf in kunt zien skiën. Zo kun je makkelijker begrijpen wat de leraar bedoelt met die ene tip over je houding en kun je zien of je zijn aanwijzingen toepast.

4. Je leert de techniek goed

Van mensen die ervaring hebben met skiles op een rollerbaan hoor je vaak dat 'elk foutje wordt afgestraft'. Dit klinkt vrij heftig, maar er zit wel een kern van waarheid in. In de sneeuw kun je nog weleens een beetje smokkelen door je gewicht op je bergbeen te zetten of door heel erg mee te draaien met je schouders. Op een rollerbaan is dit minder eenvoudig. Als je een verkeerde houding of gewichtsverdeling hebt, merk je dat meteen aan hoe je ski's op de baan reageren. Soms met een valpartij tot gevolg, maar over het algemeen kunnen mensen zich prima zelf corrigeren. Mocht je toch ten val komen is er geen paniek. Leraren hebben een noodstop in de hand die de baan snel stil kan zetten. En vallen hoort er ook een beetje bij, toch...?

5. Je kunt de piste zo steil en vlak maken als je wilt

Een van de grootste voordelen van skiles op een rollerbaan is dat je de snelheid en steilheid in kunt stellen. Zo kun je variëren tussen heel steil en redelijk vlak, een snelle baan of een iets langzamer draaiende baan. Dit zijn allemaal oefeningen om de skitechniek onder de knie te krijgen en om aan te voelen wat je ski's onder verschillende omstandigheden doen.

6. Goede training voor je benen én conditie

Skiles op een rollerbaan is vermoeiend. Omdat je een oneindige piste tot je beschikking hebt, kun je net zo lang doorgaan tot je niet meer kan. Dat is natuurlijk meteen een goede training voor je beenspieren en je conditie. Met een beetje oefenen kun je misschien volgende wintersport wel die ene dalafdaling in één keer naar beneden knallen! Geen zorgen trouwens, de meeste rollerbanen hanteren skiblokken van 10-15 minuten. Je wisselt af met een andere groep, zodat je even kunt pauzeren. Je skiet tijdens je les dus niet een heel uur achter elkaar.

Leren skiën met een groepje op een rollerbaan
Op de ene baan sta je met z'n tweeën, de andere heeft plaats voor drie skiërs.

7. Skiles op een rollerbaan krijg je in je eigen taal

In de Alpen zijn er inmiddels genoeg skischolen met Nederlandssprekende skileraren. Of je daar ook daadwerkelijk les van krijgt, is niet altijd 100% zeker. Wil je graag leren skiën in het Nederlands? Dan kun je ook kiezen voor skiles op een rollerbaan. Soms is dat wel zo handig!

8. Er is altijd wel een rollerbaan (redelijk) dicht bij huis

In totaal vind je verspreid in Nederland en België meer dan 60 rollerbanen. Er is er dus altijd wel eentje redelijk dichtbij te vinden!

9. Skiles op een rollerbaan is voor ieder niveau

Van jong tot oud en van beginner tot gevorderde skiër: iedereen kan skilessen op een rollerbaan volgen. Daarbij komt ook dat je met verschillende niveaus in één uur ingedeeld kan worden. Het ene blok van 10-15 minuten skiën dan bijvoorbeeld de beginners en tijdens het andere blok de gevorderden. Zo kun je toch samen met je vrienden of familie lessen volgen, ondanks dat jullie verschillen van niveau.

Leren skiën in Nederland

10. Het hele jaar door skiën

Een ander groot voordeel van skiles op een rollerbaan is dat je het hele jaar door kunt skiën. Sommige banen zijn in de zomermaanden misschien dicht, maar een aantal blijft het hele jaar door geopend. Je kunt dus ook skilessen volgen in het voor- en naseizoen. Vaak hebben banen dan zelfs leuke aanbiedingen!

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.