Skip to navigation Skip to main content
Zere Schenen
© Spalder Media Group

Zere scheenbenen tijdens het skiën is een van de meest gehoorde klachten waar ik als bootfitter mee te maken krijg. Nu zijn er gelukkig wel oplossingen om je van je pijnlijke scheenbenen te verlossen, maar eerst moet bepaald worden waardoor die zere scheenbenen ontstaan. Dus, heb jij ook steeds last van pijnlijke schenen? In dit blog geef ik je tips om het te voorkomen.

Zere scheenbenen tijdens het skiën

Eigenlijk is het raar dat je pijn krijgt aan je scheenbenen tijdens het skiën. Je scheenbeen is tenslotte een glad bot, zonder de bobbels en knobbels die je op voeten wel regelmatig tegenkomt en voor problemen zorgen. Er is dus wat anders aan de hand. Om te begrijpen waardoor zere schenen tijdens het skiën kunnen ontstaan, is het belangrijk om te kijken naar de bewegingen die je onderbenen maken tijdens het skiën. Hoewel er meerdere redenen kunnen zijn voor pijnlijke scheenbenen tijdens het skiën, zit bij veel problemen de oorzaak vooral in de beweging en skitechniek.

Stap 1: een goede skihouding

Om deze pijn, of eigenlijk blessure, te voorkomen, moeten we er dus voor zorgen dat we niet in de achterkant van de schoenen hangen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Eerst gaan we even een paar stappen terug en kijken we nog eens naar de basishouding tijdens het skiën. In het kort: een centrale dynamische houding, benen licht uit elkaar, knieën en enkels gebogen en druk over de hele ski. Deze houding zal ervoor zorgen dat je niet achterin je schoenen zult gaat hangen en de spieren van je scheenbenen minder te verduren krijgen.

Stap 2: wie de schoen past!

Een goede skihouding: het probleem van zere scheenbenen tijdens het skiën is opgelost zou je denken... Dit is helaas niet helemaal het geval. Wanneer je ondanks een goede skihouding toch problemen blijft houden, wordt het tijd om naar de skischoenen te kijken. Een goede schoen zorgt er, naast de goede skihouding, ook voor dat je niet naar achter kunt gaan hangen. Waar moet een schoen aan voldoen? Ten eerste moet de hiel goed vastgehouden worden, zodat je niet naar voor en achteren kunt gaan schuiven. Ik ga er dan gemakshalve wel van uit dat de skischoen de juiste maat heeft. Veel mensen hebben skischoenen die één of soms wel twee maten te groot zijn. Tevens moet de skischoen ervoor zorgen dat je enkels, gedwongen, licht gebogen zijn tijdens het skiën. Tenslotte moet de schoen een stijve achterkant hebben zodat je niet naar achteren kunt gaan hangen.

Skiën met zere scheenbenen tips

En nu, nieuwe schoenen? Of...

Koop nu niet direct nieuwe schoenen wanneer je zere schenen hebt tijdens het skiën. Ga eerst aan de slag met je houding. Blijven de klachten, dan is het wellicht een optie om naar je skischoenen te laten kijken. Een goede bootfitter weet hoe deze problemen zijn ontstaan en kan misschien aanpassingen aan je huidige skischoenen aanbrengen, zodat je weer zonder pijn kunt skiën.

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.