16 maart 2013 door Richard in 'Materiaal''

Zere schenen tijdens het skien

Eén van de veel voorkomende klachten waarmee ik als bootfitter te maken krijg, zijn pijnlijke scheenbenen tijdens het skiën. Nu zijn er gelukkig wel oplossingen om je van je zere scheenbenen te verlossen, maar eerst moet bepaald worden waardoor die zere scheenbenen ontstaan.

Pijn

Eigenlijk is het raar dat je pijn krijgt aan je scheenbenen tijdens het skiën. Je scheenbeen is tenslotte een glad bot zonder bobbels en knobbels die je op voeten wel regelmatig tegenkomt en voor problemen zorgen. Er is dus wat anders aan de hand. Om te begrijpen waardoor zere schenen kunnen ontstaan is het belangrijk om te kijken naar de bewegingen die je onderbenen maken tijdens het skiën. Hoewel er meerdere redenen kunnen zijn voor zere scheenbenen, zit bij veel problemen de oorzaak in de beweging tijdens het skiën.

Spieren voor het scheenbot

Niet achterover vallen

Voor je scheenbeenbot zit een groep spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat je tijdens het skiën niet naar achteren valt. Op het moment dat je veel in de achterkant van je schoenen “hangt” moeten deze spieren overuren maken om te voorkomen dat je achterover valt. Door dit harde werk voelen de spieren aan alsof ze in brand staan en kun je ze nauwelijks zonder pijn aanraken. Het is dus niet je bot dat pijnlijk is, maar de spieren die ervoor liggen. Deze pijn wordt nog eens aangewakkerd door de druk en wrijving die ontstaat aan de voorkant van je schoen tijdens het skiën over hobbelig terrein.

Goede skihouding

Om deze pijn, of eigenlijk blessure, te voorkomen moeten we er dus voor zorgen dat we niet in de achterkant van de schoenen hangen. Hoe kunnen we dit voorkomen? Eerst gaan we even een paar stappen terug en kijken nog eens naar de basishouding tijdens het skiën. Hoe ziet die basishouding er ook alweer uit? Pepijn heeft vorige week aandacht besteed aan achterover hangen tijdens het skiën. In het kort; een centrale dynamische houding, benen licht uit elkaar, knieën en enkels gebogen en druk over de hele ski. Deze houding zal ervoor zorgen dat je niet achterin je schoenen zult gaat hangen en de spieren van je scheenbenen minder te verduren krijgen.

Goede skihouding

Wie de schoen past...

Goede skihouding, probleem opgelost zou je denken. Dit is helaas niet helemaal het geval. Wanneer je ondanks een skihouding toch problemen blijft houden wordt het tijd om naar de skischoenen te kijken. Een goede schoen zorgt, naast de goede skihouding, er ook voor dat je niet naar achter kunt gaan hangen. Waar moet een schoen aan voldoen. Ten eerste moet de hiel goed vastgehouden worden zodat je niet naar voor en achteren kunt gaan schuiven Ik ga er dan gemakshalve wel van uit de skischoen de juiste maat heeft. Veel mensen hebben skischoenen die één of soms wel twee maten te groot zijn. Tevens moet de skischoen ervoor zorgen dat je enkels, gedwongen, licht gebogen zijn tijdens het skiën. Tenslotte moet de schoen een stijve achterkant hebben zodat je niet naar achteren kunt gaan hangen.

Aanpassingen

Koop nu niet direct nieuwe schoenen wanneer je zere schenen hebt tijdens het skiën. Ga eerst aan de slag met je houding. Blijven de klachten, dan is het wellicht een optie om naar je skischoenen te laten kijken. Een goede bootfitter weet hoe deze problemen zijn ontstaan en kan misschien aanpassingen aan je huidige skischoenen aanbrengen zodat je weer zonder pijn kunt skiën.

Richard is waarschijnlijk één van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.