Skip to navigation Skip to main content
Recept zelf Germknödel maken

Germknödel is een zoet deeggerecht uit Oostenrijk en Beieren, dat ook wel bekend staat als ‘süße Klöße’ (zoete knoedels). Qua uiterlijk heeft de Germknödel iets weg van een broodje Bapao. De witte deegbal is gevuld met pruimencompote, ook wel powidl genoemd, en wordt geserveerd met maanzaadsuiker en warme vanillesaus. Traditioneel staat dit gerecht als dessert op de kaart, maar het is ook ideaal als tussendoortje of lunch. Zelf thuis maken kan natuurlijk ook. In dit blog lees je het recept voor Germknödel.

Ingrediënten Germknödel

Ben je in een bakbui en heb je zin om een keer een nieuw recept uit te proberen? Dan is het recept voor Germknödel ideaal. Om dit gerecht zelf thuis te kunnen maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. Het recept hieronder is goed voor zes middelgrote Knödels. Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 50 gram suiker
  • Rasp van een halve citroen
  • 125 ml lauw warme melk
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • Pruimenjam of pruimencompote

Voor de vanillesaus:

  • 1 vanillestokje
  • 300 ml slagroom
  • 60 gram suiker
  • 3 eidooiers

Maanzaadsuiker:

  • 3 eetlepels maanzaad
  • 3 eetlepels poedersuiker

Bereiding Germknödel en vanillesaus

Zelf Germknödel maken is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen geduld voor hebben. Volg het recept stap voor stap, dan kan het niet mislukken.

Stap 1: Pak een grote kom en meng hierin de bloem, suiker, citroenrasp en vanillesuiker. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de gist, boter, ei en melk in. Meng beetje bij beetje alles door elkaar heen en kneed het geheel tot een soepel deeg. Maak van het deeg een bal en doe deze in een kom. Dek af met plasticfolie en laat het geheel minimaal 30 minuten rijzen.

Stap 2: Verdeel het deeg in zes gelijke delen en maak van alle zes de delen een ronde plak. Doe een lepel pruimenjam of pruimencompote in het midden en vouw het deeg voorzichtig dicht. Maak er een bal van en leg alle Knödels op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit nog eens minimaal een kwartier rijzen.

Stap 3: Er zijn twee verschillende manieren om de Germknödel te bereiden. Je kunt ervoor kiezen om de broodjes te stomen, maar ook om deze in ruim water met een beetje zout te koken. Qua smaak maakt het niet veel uit, het hangt er vooral vanaf of je in het bezit bent van een stoommandje. Ik leg in ieder geval beide manieren aan je uit.

  • Stomen: Knip zes vierkantjes bakpapier ter grote van de Germknödel. Breng water aan de kook en plaats de Knödels in het stoommandje. Stoom het geheel in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Koken: Breng een pan met ruim water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de Knödels in 12 tot 15 minuten gaar. Draai de ballen halverwege de kooktijd om, zodat beide kanten kunnen garen. Let op: ze mogen elkaar tijdens het koken niet raken! Laat na het koken goed uitlekken.

Stap 4: Maak nu de vanillesaus. Doe de melk in een pan, halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe dit met één eetlepel van de suiker bij het roommengsel. Verwarm dit rustig op het vuur en klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker glad. Laat de melk niet te heet worden! Giet de melk zachtjes bij de eidooiers, terwijl je blijft kloppen met een garde. Giet dit mengsel vervolgens weer terug in de pan op het vuur en blijf goed roeren (ook over de bodem!) tot de saus begint in te dikken tot een gladde vla. Zet het vuur niet te hoog, de eieren moeten rustig stollen.

Stap 5: Pak een diep bord en leg daar een Germknödel op. Schenk er een flinke lepel vanillesaus overheen. Meng de maanzaad met de poedersuiker en strooi dit voor het serveren over de knoedels. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.