16 december 2017 door Nick in 'Lijstje''

Ischgl Pardatschgrat

Toerisme is inkomstenbron nummer één in Oostenrijk. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de Oostenrijkse skigebieden zich constant moderniseren. Dat gebeurt ook zeker, skigebieden worden steeds groter en blijven moderne en snelle liften bouwen. De skigebieden in dit lijstje beschikken over goede liften, veel pistekilometers, berghutten, goede accommodaties en moderne kunstsneeuwfaciliteiten. Niet alleen worden de faciliteiten gemoderniseerd, maar ook de service. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op steeds betere en moderne wijze leren skiën. Daarnaast investeren de skigebieden jaarlijks veel geld om er voor te zorgen dat jij zonder gemopper op de pistes staat.

#1. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is een ontzettend modern skigebied. Je vindt er veel moderne liften en in de afgelopen jaren is het gebied erg gegroeid. In het skigebied zijn meer dan 40 WiFi-points te vinden en het is mogelijk om van BMW xDrive cup Skimovie pistes af te dalen. Hiernaast vind je diverse ‘snapshot stations’, waar je de leukste wintersportfoto’s kunt maken. Wil je na afloop van je skidag zien wat je daadwerkelijk hebt afgelegd? Dan kun je terugzien op www.skiline.cc door middel van je skipascode te gebruiken. Vanaf 2018/2019 moet het skigebied verbonden zijn aan Zell am See - Kaprun via de zellamseeXpress. In 2023 wil het skigebied het WK skiën gaan organiseren. Als het aan Saalbach Hinterglemm zelf ligt, staat niets dit meer in de weg en zijn ze er klaar voor. Het organiseren van een WK kost ongeveer 50 miljoen euro.

BMW xDrive Cup

BMW xDrive cup in Saalbach. Foto: © Tourismusverband Saalbach

#2. Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis is een ontzettend kindvriendelijk gebied, dat zie je terug in de faciliteiten die het gebied te bieden heeft. Zo vind je in Serfaus bijvoorbeeld de Serfauser Sauser, een tokkelbaan waarbij je met 65 km/u over het skigebied raast. In Fiss vind je de Fisser Flieger, een attractie waarbij je horizontaal op 8,5 meter boven de grond vliegt met snelheden tot 80 km/u. Het skigebied beschikt over kindveilige-stoeltjesliften. Daarnaast kunnen kinderen in Serfaus-Fiss-Ladis op erg speciale en moderne wijze leren skiën. Met de Snow-V wordt kinderen snel en eenvoudig de pizzapunt aangeleerd. De liftfaciliteiten zijn hier ook ontzettend modern, wachtrijen komen hier nauwelijks voor. Daarnaast wordt de metro-Dorfbahn in Serfaus vervangen. De nieuwe metro moet in 2019 af zijn. Bovenop de Zwölferkopf vind je de Crystal Cube. Dit is een erg futuristisch gebouwd restaurant in de vorm van een kubus. Je hebt hier een prachtig 360° uitzicht en kunt hier genieten van onder meer een champagneontbijt.

Snow-V

Het skiën onder de knie krijgen met de 'Snow-V'. Foto: © Serfaus-Fiss-Ladis Information - Fotoquelle Sunkid

#3. Silvretta Arena Ischgl – Samnaun

Silvretta Arena Ischgl - Samnaun draagt al erg lang de naam van modern skigebied. Ieder jaar is het skigebied innovatief bezig om zich te optimaliseren. Dit seizoen hebben er weer drie renovaties plaats gevonden: stoeltjeslift Palinkopf D1 is vernieuwd. Waar het voorheen een 4-persoons stoeltjesliftslift was, is het nu een 6-persoons stoeltjeslift. Reeds (2014) is er in de Silvretta Arena een nieuwe 3-S lift gebouwd, de Pardatschgrat. Deze moderne lift kan 28 personen per cabine vervoeren. In het skigebied is bijna geen enkele sleeplift te vinden, gondels en stoeltjesliften maken hier de dienst uit. Er is ook een nieuw kunstmeer gegraven en het bergrestaurant Alp Trida is gemoderniseerd. Dankzij de renovaties is het restaurant nu ook toegankelijk voor mensen met een beperking. Het bergrestaurant Pardorama maakt vanaf aankomend seizoen gebruik van een ondergrondse roltrap. Bij de modernisering van Silvretta Arena Ischgl Samnaun houdt het skigebied veel rekening met het milieu.

Pardorama

Het moderne bergrestaurant Pardorama. Foto: © Ischgl Tourismus

#4. Sölden

Sölden is een hooggelegen skigebied met uitstekende faciliteiten. Vanaf diverse fotopoints heb je prachtige uitzichten over het skigebied. In Sölden vind je naast moderne liften ook diverse faciliteiten die het gebied opvallend maken. Afgelopen winterseizoen kon je hier al gebruik maken van de nieuwe en moderne Giggijochbahn, een snelle 10-persoons gondel. Freestylers kunnen zicht uitleven in snowpark Area 47. Prachtige architectuur vind je ook terug in Sölden. Vanaf de Big 3-Gipfelplattformen geniet je vanaf drie verschillende bergtoppen van adembenemende uitzichten. Naast de Gaislachkogllift staat het hypermoderne Ice Q restaurant, waar opnames voor de James Bond-film Spectre hebben plaatsgevonden! Als kers op de taart organiseert Sölden het Electric Mountain Festival, waar grote DJ’s als Afrojack en Felix Jaehn al eerder gedraaid hebben.

Gipfelplattform

Eén van de drie Big 3-Gipfelplattformen. Foto:© Ötztal Tourismus

#5. Ski Zillertal 3000

In het Ski Zillertal 3000 vind je één van de meest moderne 3-S liften ter wereld: de Penkenbahn in Mayrhofen. De nieuwe gondel is uitgerust met maximale windstabiliteit, laag energieverbruik, 33 cabines met WiFi-toegang en comfortabele zitplekken. Vanaf aankomende winter kun je ook gebruik van een nieuwe 10-persoons gondel in Finkenberg. Het Ski Zillertal 3000 is de ideale bestemming voor de adrenaline-skiër. Het skigebied zorgt er ieder winterseizoen weer voor dat het funpark Vans Penken Park en de steile piste Harakiri er uitstekend bij liggen. Op de Ahorn in Mayrhofen vind je de opvallende Freiraum, een modern restaurant waar je dankzij van adembenemende uitzichten kunt genieten. Heb je altijd al eens een gletsjer van binnen willen bekijken? Dat kan in Ski Zillertal 3000! In het Nature Ice Palace kruip je letterlijk de Hintertuxer Gletscher in en het is werkelijk adembenemend!

Hintertuxer Gletscher

Naast dat je in de Hintertuxer Gletscher kunt wandelen, kun je er ook peddelend op verkenning. Foto: © Zillertaler Gletscherbahn GmbH & Co. KG

#6. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental mag zichzelf een modern skigebied noemen. De afgelopen jaren zijn er veel liften gerenoveerd. Zo is de Hartkaiserbahn in Ellmau, eerder een treintje, vervangen door een 10-persoons gondel. Voor de kindvriendelijkheid is de 2-persoons stoeltjeslift in Söll vervangen door een 10-persoons gondel. Dit allemaal zodat de skiklasjes makkelijker op hun oefenpistes kunnen komen. Hoewel het skigebied redelijk druk bezocht wordt, merk je nooit echt lange rijen. Dit komt doordat de liftcapaciteit zo hoog is. De SkiWelt beschikt over het grootste nachtskigebied van Europa. In Söll kun je in de avonduren van 10 pistekilometers genieten. Lang op zoek naar een bergrestaurant ben je ook zeker niet. In de SkiWelt vind je maar liefst 77 berghutten die van een uitstekende keuken zijn voorzien. Hoewel het skigebied vrij laag ligt voor Oostenrijkse begrippen, is het vrij sneeuwzeker dankzij de aanwezigheid van 1700 sneeuwkanonnen.

SkiWelt

Voor het avondskiën moet je in Söll zijn. Foto: © Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH

#7. Zillertal Arena

De Zillertal Arena moderniseert met regelmaat hun liften. In 2016 is de Dorfbahn van Gerlos gerenoveerd tot een gebouw met drie verdiepingen. Hier vind je een sportwinkel, een skischoolkantoor, een skiverhuur, een ski-depot, een parkeergarage en natuurlijk een gondel. Tevens wordt er in de Zillertal Arena veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Dankzij de zonnepanelen in het skigebieden kunnen bijvoorbeeld jaarlijks 160.000 wintersporters gebruik maken van de Vorkogellift zonder stroom te verbruiken. Wanneer je het rodelen op de ‘gewone’ rodelbanen zat bent, kun je in de Zillertal Arena gebruik maken van de Arena Coaster. Dit is een 1450 lange rodelbaan op rails, die ook in de winter geopend is.

Dorfbahn Gerlos

De splinternieuwe Dorfbahn in Gerlos. Foto: © Zeller Bergbahnen Zillertal GesmbH & Co KG

#8. Ski Arlberg

Ski Arlberg mag zichzelf sinds vorig wintersportseizoen (2016/2017) het grootste skigebied van Oostenrijk noemen. Met ingang van het vorige winterseizoen is het grote skigebied Ski Arlberg ontstaan door een verbinding tussen Zürs am Arlberg en Stuben. Hier staat een splinternieuwe 10-persoons gondel. Vanaf aankomend seizoen is er een nieuwe 8-persoons gondel te vinden. Deze vertrekt vanuit het centrum van Warth. Hiernaast zijn er vijf nieuwe liften in ontwikkeling. Ski Arlberg blijft duidelijk investeren om het grootste en modernste skigebied te blijven. Dat het gebied nog even de grootste blijft mag duidelijk zijn. Er is groen licht gegeven voor een verbinding tussen Kappl im Paznaun en St. Anton am Arlberg. De uitbreiding kost circa 45 miljoen euro. St. Anton am Arlberg beschikt sinds 1937 al over de Galzigbahn. In 2006 werd de lift verbouwd. Sindsdien wordt er gebruik gemaakt van een funitel systeem. De lift werkt op twee reusachtige wielen, die een gelijkvloerse instap bij de gondel mogelijk maken.

Galzigbahn

De moderne Galzigbahn. Foto:© TVB St. Anton am Arlberg/Arlberger Bergbahnen AG

#9. Hochzillertal – Hochfügen

Hochzillertal-Hochfügen is dankzij een innovatief en snel liftennetwerk een erg modern skigebied. Vanaf december 2017 kun je gebruik maken van de nieuwe Spieljochbahn in Fügen. Dit wordt een 10-persoons gondel die je naar de Spieljoch brengt. Bij deze nieuwe lift wordt ook nieuwe restaurant gebouwd. Het restaurant gaat Bergloft heten en zal gelijk met de lift, in eind december dus, haar deuren openen. Vanaf 2019 moeten Hochzillertal en Spieljoch aan elkaar verbonden zijn door middel van een 3S-lift. Op 2147 meter hoogte vind je de Kristallhütte, een ontzettend modern restaurant en hotel. Naast het restaurant vind je een spa in een bijzonder gebouw met een bijna echte kristallen uitstraling!

Kristalhütte

De bijzondere spa van de Kristalhütte. Foto: © Tirol Werbung GmbH

#10. Kitzbühel & Kirchberg

In Kitzbühel & Kirchberg kun je tegenwoordig 179 kilometer aan pistes vinden. Met dank aan de 3S-Bahn, die je van de Wurzhöhe naar de Pengelstein brengt, kun je prachtige dagtochten maken in ‘KitzSki’. Hoewel het skigebied vrij laag ligt, kun je in Kitzbühel in oktober al skiën. Door op moderne wijze sneeuw te isoleren, kunnen ze sneeuw opslaan. Deze sneeuw kunnen ze het eerstvolgende wintersportseizoen weer hergebruiken, dit noemt men snowfarming. Vanaf aankomend seizoen kun je ook gebruik maken van de nieuwe Jufenalmbahn. Deze nieuwe 8-persoons stoeltjeslift vervangt de oude driepersoons stoeltjeslift.

3S-Bahn

De 3S-Bahn van Kitzbühel & Kirchberg. Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel

Andere moderne skigebieden in Oostenrijk:

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen