9 juni 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Palinkopfbahn: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in Ischgl

Het skigebied van Ischgl behoort tot de meest populaire van de Alpen. Een afwisselend pisteaanbod, moderne liften en bruisende après-ski zijn hiervoor verantwoordelijk. Om dit zo te houden en de wachttijden bij de lift nog korter te maken, investeert Ischgl tijdens de zomer van 2017 in een nieuwe lift op de Palinkopf. De kosten voor het project bedragen 12 miljoen euro en hiervoor wordt er een nieuwe hightech 6-persoons stoeltjeslift aangelegd. In dit weblog lees je alles over het design, de techniek en de bouw van de Palinkopf D1 in het skigebied Silvretta Arena Ischgl-Samnaun.

Palinkopfbahn vervangt oude stoeltjeslift

Sinds 1973 konden wintersporters in het skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun middels een sleeplift op de Palinkopf (2853 m) komen. 20 jaar later werd deze lift vervangen door een 4-persoons stoeltjeslift en inmiddels mag ook deze met pensioen. Tijdens de zomermaanden van 2017 wordt de lift die meer dan 12.000.000 wintersporters vervoerde vervangen door een sneller model. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Palinkopf D1 kan in de toekomst nog meer wintersporters van het dalstation vlakbij Restaurant Schwarzwand (2413 m) naar de top brengen.

Modern, comfortabel & snel

De wachttijden zijn voortaan nog korter en ook sta je door de komst van de nieuwe Palinkopfbahn weer eerder bovenaan de piste. Er kunnen in de 89 6-persoons stoeltjes 2800 wintersporters per uur plaatsnemen en een tochtje naar boven duurt 5 minuten en 45 seconde. Eigenlijk veel te kort om even rustig te kunnen zitten, in de ergonomisch vormgegeven zitjes die zijn voorzien van stoelverwarming. Daarnaast is de lift vrijwel geruisloos en voel je het haast niet als je het dalstation verlaat. Bij het ontwikkelen van de Palinkopfbahn is ook rekening gehouden met het milieu en de omgeving. Er zijn maar 5 liftpalen nodig en er worden installaties geplaatst die kunstmatig een lawine op kunnen wekken wanneer dit nodig is. De oude stoeltjeslift wordt vervangen, maar begint daarna aan een tweede leven in een skigebied in Scandinavië.

Ligging van de Palinkopfbahn

Ligging van de nieuwe Palinkopfbahn in het skigebied Silvretta Arena Ischgl-Samnaun

Bergstation van 6-persoons Palinkopfbahn in Ischgl

Bergstation van de 6-persoons Palinkopfbahn in Ischgl

Technische gegevens Palinkopfbahn

Technische gegevens Palinkopfbahn in Ischgl

Dalstation Palinkopfbahn

Dalstation Palinkopfbahn in Ischgl

Ode aan Top of the Mountain

Het grensoverschrijdende skigebied, dat Oostenrijk en Zwitserland met elkaar verbindt, staat ook bekend om de Top of the Mountain concerten. Om de popsterren die hier zijn geweest niet in de vergetelheid te doen raken, worden ze getoond op de achterzijde van de stoeltjes in de lift. Je hebt dus niet alleen een fantastisch uitzicht op het berglandschap, maar kunt ook ontdekken wie er in Ischgl allemaal op de bühne hebben gestaan.

Stoeltjes van de nieuwe Palinkopfbahn

Stoeltjes van de nieuwe Palinkopfbahn in Ischgl

Cijfers en feiten over de stoeltjeslift Palinkopf D1

Bergstation: Palinkopf Lengte: 1577 m
Hoogte bergstation: 2853 m Hoogteverschil: 440m
Snelheid: n.n.b. m/sec Duur: 05.45min.
Stoeltjes: 6 Personen Capaciteit: 2800 pers./uur
Aantal stoeltjes: 89 Plaats: Silvretta Arena Ischgl-Samnaun

Overige investeringen in Skigebied Silvretta Arena Ischgl-Samnaun

Maar de nieuwe Palinkopfbahn is niet de enige verbetering waar aan wordt gewerkt in het skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun. Een nieuw kunstmatig meer moet de sneeuwkanonnen van water gaan voorzien. De ‘Viderböden’ wordt aangelegd in de vorm van een hart en dit dient ter vervanging van het oude meer op de Idalp. Daarnaast staat ook bergrestaurant Alp Trida, gelegen op een hoogte van 2263 meter, een complete modernisering te wachten. Met al deze vernieuwingen is Ischgl straks weer helemaal klaar voor het wintersportseizoen 2017/2018.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.