27 september 2017 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Sneeuwdepot Kitzbühel

Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel

Ook in 2017 gaat het wintersportseizoen half oktober al van start in Kitzbühel. Hoe krijgen ze dat toch ieder jaar voor elkaar om als een van de eerste skigebieden zonder gletsjers de pistes te openen? Kitzbühel heeft een geheim genaamd ‘Snow Farming’. De sneeuw van afgelopen wintersportseizoen wordt gewoon hergebruikt en over de pistes verspreid. In dit weblog kun je lezen hoe ze de ‘sneeuw van gisteren’ in de zomer opslaan en tegen smelten beschermen. Vanaf 14 oktober skiet men hier naar beneden over een mix van verse sneeuw én sneeuw van vorig wintersportseizoen.

Sneeuwdepot op de Resterkogel

Aan het eind van het wintersportseizoen wordt de sneeuw opgeslagen in een sneeuwdepot. Het sneeuwdepot bestaat uit een grote berg sneeuw die is ingepakt met isolatieplaten en landbouwfolie, om het smelten tegen te gaan. Tijdens de zomer neemt de hoeveelheid sneeuw hierdoor maar met 20% af. De techniek is afgekeken van de gletsjerskigebieden waar al langer oude sneeuw werd hergebruikt. Na het sluiten van de liftfaciliteiten op de Resterhöhe in het voorjaar, hebben de pistenbully's maar liefst 25.000 kubieke meter sneeuw op een hoop geschoven.

Sneeuwepot Resterkogel

Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel

Drie lagen isolatiemateriaal

Het is echter niet zo eenvoudig om de sneeuw tijdens de zomer in een goede conditie te houden. Eerst wordt de sneeuw geïsoleerd en afgedekt met tien centimeter dikke isolatieplaten. De volgende laag bestaat uit landbouwplastic en ten slotte wordt er een dunne mat met klittenbandsluiting over het sneeuwdepot aangebracht. Deze mat houdt de UV-straling tegen en laat geen water door. Regen en vocht is het grootste gevaar voor sneeuw, waardoor de sneeuwhoop luchtdicht verpakt moet worden. Het sneeuwdepot van Kitzbühel ligt op een hoogte van 1900 meter.

Seizoensstart op 14 oktober

Begin oktober wordt er gestart met het uitpakken van het sneeuwdepot. Pistenbully’s verspreiden de sneeuw over de helling van de Resterkogel in skigebied Kitzbühel & Kirchberg. In combinatie met de 400 sneeuwlansen die in skigebied Resterhöhe staan is een sneeuwzekere start van het wintersportseizoen verzekerd. Op 14 oktober 2017 wordt onder andere de 8-persoons Panoramabahn Kitzbüheler Alpen weer in gebruik genomen. Wat een uitvinding dat ‘Snow Farming’! Het is immers zonde om aan het eind van de winter de sneeuw te laten smelten en die vervolgens de winter daarna weer opnieuw te produceren.

Sneeuwepot Resterkogel

Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel

Skigebied Resterhöhe

De pistes van de Resterhöhe (1894 m) liggen op zo'n 20 kilometer afstand van Kitzbühel en het zijn met name beschutte, noordhellingen. Ieder type skiër kan hier uit de voeten. Op de Resterhöhe kun je tijdens de winterstart gebruik maken van een speciale, voordelige skipas. Volwassenen betalen € 35,- om gebruik te mogen maken van de 6-persoons stoeltjeslift Resterhöhe, Panoramabahn Kitzbüheler Alpen en 4-persoons stoeltjeslift Resterkogel. Vanaf zaterdag 26 oktober kan er ook weer geskied worden op de pistes van de Hahnenkamm.

Klik hier voor meer informatie over een wintersport in Kitzbühel >

Pistenbully Resterkogel

Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen