Skip to navigation Skip to main content

In het spoor van James Bond in Sölden

7982 - In het spoor van James Bond in Sölden (1)
In het spoor van James Bond in Sölden

Heb jij de Bond film ‘Spectre’ vorig jaar gezien? Dan is het je vast niet ontgaan dat de omgeving van Sölden een belangrijke rol speelde in deze spectaculaire actiefilm. En wat is er nou leuker dan, wanneer je in Sölden bent, in het spoor te treden van 007? Wij maakten een tocht langs de 3 locaties waar Mister Bond ook was en delen achtergrondverhalen over deze plekken. Ga mee op een ‘secret mission’ in het skigebied van Sölden.


Hoe Bond in Sölden kwam

Maar hoe komen de makers van de laatste Bondfilm nou op de locaties in Sölden? Dat is grotendeels te danken aan de directeur van de Bergbahnen, Jakob Falkner. Hij had zich als doel gesteld de 24e Bond film naar zijn huisbergen te halen. Slechts enkele mensen waren op de hoogte van zijn ‘geheime missie’ die hij B24 noemde en uiteindelijk lukte. Eind januari 2015 kwam Daniel Craig en maar liefst 500 crewleden naar het Ötztal voor de 3 weken durende opnames. Een gedeelte van het skigebied werd in die tijd een ‘no go area’ voor vakantiegangers en nieuwsgierige journalisten. Inmiddels kun je deze locaties allemaal zelf bezoeken. Erg leuk voor een dagtochtje! Zou Daniel Craig zelf ook op de ski’s gestaan hebben? Dan had hij zeker een van deze pistetips moeten skiën!

#1. Middenstation Gaislachkogl

De Gaislachkoglbahn vertrekt vanuit het dal op 1370 meter en gaat via het middenstation (2174 meter) naar de top van de Gaislachkogl op 3058 meter hoogte (onderdeel van de BIG 3 Rallye). Besef je goed wanneer je in het tweede deel van deze hypermoderne lift zit, je misschien wel plaats hebt genomen op het bankje waar 007 himself heeft gezeten! James nam namelijk deze lift naar boven om naar de tweede locatie in deze lijst te gaan. Het middenstation van de lift was duidelijk herkenbaar in beeld in de film. De hoofdrolspelers liepen gewoon tussen de wintersporters door. Gelukkig gaat het er op een normale skidag hier allemaal een stuk rustiger en gemoedelijker aan toe.

Middelstation Gaislachkogl

Geen achtervolgingen op een normale wintersportdag op het middenstation van de Gaislachkogl

Gondel Gaislachkogl

Mister Bond heeft op één van deze bankjes gezeten

#2. Ice Q restaurant

Het ice Q restaurant op de top van de Gaislachkogl is een absolute blikvanger. Naast het bijzondere bergstation van de Gaislachkoglbahn ligt het design restaurant ice Q. Vanuit het glazen gebouw heb je een waanzinnig uitzicht op de omliggende bergwereld en op mooie dagen is het ultiem genieten op het terras. Hier kun je neerstrijken voor een drankje of een uitgebreide lunch. Het is niet zomaar een berghutje, maar een echt ‘gourmetrestaurant’. Je eet hier letterlijk en figuurlijk op zeer hoog niveau. Ze hebben zelfs een eigen wijn, PINO 3000. Tijdens de film had het restaurant echter een heel andere functie, namelijk een futuristische privékliniek. Bond kwam niet naar de ice Q om een vorkje te prikken, maar om snode plannen te smeden met zijn tegenspeler Christoph Waltz. Wij aten er een Wiener Schnitzel en die smaakte bijzonder goed! Misschien wel de beste die ik ooit gegeten heb, maar dat mag ook wel voor het luttele bedrag van € 28,- ;-) Zorg er trouwens wel voor dat je reserveert als je hier wilt eten, het is een geliefde plek.

48 uur in hotspot Sölden; 8 dingen die je zeker moet doen >

Ice Q restaurant

Het Ice Q restaurant was in Spectre de locatie van een kliniek

#3. Gletscherweg en tunnel

Geen Bond film is compleet zonder wilde achtervolgingen in supersnelle auto’s. De gletscherweg die leidt naar de twee gletsjers van Sölden, Tiefenbach en Rettenbach, vormde een spectaculair decor. Een besneeuwde weg, imposante bergen en spannende tunnel zorgden in de film voor veel actie. De gletsjerweg is normaal gesproken gesloten in de winter. In het voor-en najaar wordt de weg gebruikt door wintersporters om te gaan skiën op de gletsjers. Tijdens de wintermaanden loopt de blauwe piste nummer 30 direct naast de gletscherweg naar beneden. Met een beetje voorstellingsvermogen, zie je de auto’s hier over de weg scheuren. Mocht Bond na zijn avonturen nog zin hebben gehad in vertier, dan had hij zich kunnen storten in de après-ski of alternatieve après-ski van Sölden.

Sölden: 5 tips voor je wintersport (video) >

Gletscherweg

Je skiet op de piste nummer 30 naast de weg waar 007 over reed

Gletscherweg

De Gletscherweg met de vele haarspeldbochten van een afstand

Ga jij ook op geheime missie in Sölden?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.